Afdrukopties:

Vegan brioche maken doe je zo

Opbrengsten1 portieVoorbereidingstijd40 minutenKooktijd25 minutenTotale tijd1 uur 5 minuten

Dit heb je nodig:
 315 gram patentbloem
 170 gram appelmoes, zo fijn mogelijk gepureerd
 145 gram ongezouten Flora Plant, op kamertemperatuur
 25 gram witte basterdsuiker
 12 gram droge gist
 6 gram zout
 2 el plantaardige melk
Nog meer nodig:
 standmixer met deeghaak
 staafmixer
 cakeblik van 25 cm
 keukenkwastje
 mengkom
 keukenfolie om mee af te dekken
Zo maak je het!
1

Zorg allereerst dat de koelkast ingrediƫnten op kamertemperatuur zijn. Zoals de Flora Plant maar mogelijk ook de appelmoes. Ook al heb je een appelmoes zonder stukjes zou ik alsnog even flink de staafmixer erin zetten.

2

Doe eerst het zout in de kom van de standmixer, gevolgd door bloem, dan het gist en dan de suiker en appelmoes. Meng de met een deeghaak in een paar minuten tot een deeg.

3

Voeg dan al draaiend beetje bij beetje de plantaardige boter toe, blokje voor blokje. Het deeg heeft even nodig om dit allemaal op de nemen. Als het allemaal is opgenomen laat je de deeghak nog een paar minuten draaien. Het deeg is vrij slap.

4

Doe het deeg dan in een andere mengkom of schaal (kunststof of glas). Dek de schaal af met folie en zet het deeg in de koelkast. Het liefst dus voor lekker lang (minstens 6 uur). Ik raad aan om het deeg een avond van tevoren te maken.

5

Als de wachttijd voorbij is haal je het deeg uit de koelkast. Het zal stevig en redelijk taai zijn. Kneed het nog heel even door met de hand en verdeel het deeg dan in 8 gelijke stukken. Draai hier bolletjes van. Besmeer de vorm met een dun laagje Flora Plant en bestuif dit dan met wat bloem.

6

Leg de balletjes deeg om en om in de vorm. Ze hoeven niet strak tegen elkaar aan maar ze raken elkaar wel. Dek de vorm af met folie en laat het geheel nog rijzen voor ruim een uur. Het liefst op een beetje een warme plek (naast de radiator, in een minimaal opgewarmde oven of in een gootsteen met warm water bijvoorbeeld).

7

Zet na een uur rijzen de oven aan op 180 graden hete lucht. Smeer het gerezen deeg in met de plantaardige melk, dit zorgt voor een beetje glans. Bak de brioche gaar in ongeveer 25 minuten.

8

Mocht de heerlijk verse brioche niet in 1 keer opgaan, kun je er ook heerlijke wentelteefjes van maken. Eet smakelijk!