Afdrukopties:

Appeltaart met speculaas en citroen

Opbrengsten1 portieVoorbereidingstijd1 uurKooktijd1 uurTotale tijd4 uur

Dit heb je nodig (8-10 personen)
Deeg:
 300 gram zelfrijzend bakmeel
 190 gram roomboter
 150 gram kristalsuiker
 1 middelgroot ei
 2 zakjes vanille suiker
 2 tl speculaaskruiden
 1 tl zout
Vulling:
 6 middelgrote (jonagold)appels, 1 of 2 extra appels kan
 100 gram kristalsuiker
 1 tl kaneel
 1 citroen, het rasp ervan
 0,5 citroen, het sap ervan
 60 gram mini speculaasjes
 50 gram pistachenoten
Topping:
 2 el amandel stiftjes
 1 flinke el abrikozenjam
 scheutje water
Nog meer nodig:
 springvorm van 22 of 24 cm
 bakpapier
 keukenfolie
 steelpan
 keuken kwastje
 standmixer en keukenmachine (optioneel)
 deegroller
Zo maak je het!
1

Maak eerst het deeg door alle ingrediƫnten hiervoor door elkaar te mengen. Dit kan met de hand, maar ik doe het graag in een standmixer met vlinder. Gebruik koude boter, dat werkt het prettigst. Wikkel het deeg dan in wat folie en leg dit koud.

2

Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd de appels in dunne plakjes of blokjes. Ik vind dunne plakjes vaak erg lekker en maak deze, binnen een halve minuut met mijn keukenmachine.

3

Maak de appel plakjes (of blokjes) aan met suiker, kaneel en citroen.

4

Bekleed de springvorm met bakpapier. In ieder geval de bodem, randen kunnen ook! Haal dan na 30-45 minuten het deeg uit de koelkast. Houd 1/4de apart. Rol de rest gelijkmatig uit tot ongeveer 3-4 millimeter. Verwarm de oven alvast voor op 170 graden convectie stand (boven en onderwarmte).

5

Bekleed hier de vorm mee met een opstaande rand van ongeveer 6 cm. Bekleed de hele bodem met speculaas stukjes/schuddebuikjes. Stort hier alle appel plakjes op en druk dit goed aan. Strooi hier dan de pistachenoten overheen.

6

Rol het overgebleven deeg uit en snijd hier stroken van om een mooi raster van te maken. Bestrooi de randen met amandel stiftjes.

7

Bak de taart gaar in 60-70 minuten. Je kunt vrij snel na het bakken de ring van de vorm halen. Dan koelt de taart sneller af.

8

Verwarm in een steelpan de abrikozenjam en wat water. Besmeer hiermee de hele bovenkant van de taart. Lekker voor de smaak en het geeft een mooie glans.

9

Zelf vind ik appeltaart het lekkerst wanneer deze koud uit de koelkast komt, maar als je hem nog warm wil eten kan dat natuurlijk ook. Nog extra lekker met vers opgeklopte slagroom!