Samenwerking – Hoe tof is het om iemand te verrassen met een te gekke over de top verjaardagstaart?! Ik heb er eentje gemaakt en die heeft mooi uitgepakt al zeg ik het zelf. Uitgebreid ga je ik vertellen hoe je dit kunt doen en welke producten je ervoor nodig hebt. Het is onwijs leuk om te doen en ik wens je alvast heel veel bakplezier!

Bakmixen
Als je mij al langer volgt dan weet je denk ik wel dat ik van een aantal mixen groot fan ben. Één daarvan is biscuit mix. Het is niet dat ik het zelf niet kan maken maar het is gewoon foolproof, het bakt mooi en ik vind het serieus lekker. Zelfgemaakte biscuit wil nog weleens inzakken en ik vind dat je met een mix gewoon puur gemak in huis haalt. En je levert wat mij betreft niet in op smaak. Zelfs op de banketbakkersschool gebruikte we vroeger voornamelijk een mix en menig bakker doet dit ook. Je kunt het zelf altijd nog een beetje lekkerder maken met vanille en citroenrasp bijvoorbeeld.

Enchanted Cream
Toen ik dit voor het eerst in mijn handen had dacht ik echt; dit kan niks zijn! Toch was ik nieuwsgierig en kocht het. Ik besloot er toen der tijd een YouTube video over te maken om een mening te kunnen vormen. Top of flop? Hier kun je mijn eerste indruk zien:
https://www.youtube.com/embed/onLlqITDD2k
Spoiler; ik was aangenaam verrast! Vooral door de structuur. En nu een aantal jaar verder ben ik gewoon fan en gebruik ik het heel regelmatig. Niet standaard zoals op de verpakking staat. Ik geef het wel altijd iets extra’s. Een lekkere smaak of ik pas de verhouding een beetje aan. Vaak maak ik het wat steviger zodat het afwerken van een taart echt een makkie is. Wil je het ook eens proberen? Scoor hier jouw zak Enchanted Cream.
Op de verpakking staat deze verhouding: 150 gram poeder op 200 ml vocht (50% melk & 50% water), maar voor het opbouwen en vullen van een stapeltaart hou ik een iets andere verhouding aan. Sowieso gebruik ik voor deze taart een dubbele portie en ga ik voor 325 gram poeder en 400 ml vocht. Ik ben van mening dat je voor de mooiste taarten véél crème gebruikt.

Deleukstetaartenshop
Zoals je denk ik wel weet kun je op deleukstetaartenshop.nl werkelijk alles vinden op het gebied van bakken. Maar er is meer. Ze verkopen niet alleen de producten maar ze hebben er ook een giga hoeveelheid (taart)recepten op staan. Ben je dus opzoek naar nog meer inspiratie? Dan moet je hier zijn!
Het recept
Over de top verjaardagstaart
12
punten1
hour30
minutes25
minutes1
hour55
minutesLet op; er komt nog ongeveer 4 uur tijd bij. Dit is voor het afkoelen van de biscuit en het tussendoor koelen van de taart. Uit de taart haal je 12 lekkere punten, maar je kunt er ook zeker met z’n 14en van eten.
ingrediënten
- Biscuit:
250 gram Funcakes biscuit poeder
4 middelgrote eieren (200 gram)
25 gram water
1 tl vanille extract
rasp van 1 halve citroen
- Enchanted Cream:
325 gram Enchanted Cream poeder
300 ml kokosdrink (ik vind de gekoelde van AH merk heel fijn hiervoor)
100 ml water
- Vulling:
100 gram aardbeienjam, iets verdund met 2 el citroensap
160 gram verse aardbeien in stukjes
- Decoratie (alles optioneel):
(kant en klare) drip
kleurstof
taarttopper
kaarsjes
eetbare glitter
chocolade decoratie, kant en klaar of zelf gemaakt
diverse sprinkles
macaronschelpen
- Nog meer nodig:
springvorm van 18 cm doorsnee, het liefst twee
standmixer met garde
spuitzak(ken) met kartel spuitmondje(s)
bakpapier
schraper en paletmes
siliconen spatel
draaiplateau, is niet noodzakelijk maar wel heel fijn voor een strakke afwerking
broodmes
afkoel rooster
Stappen
- Bekleed de bodem en randen van de bakvormen met een velletje bakpapier. Maak het biscuit beslag volgens de verpakking en verdeel het over de twee vormen. Strijk glad, schuif de oven in en bak gaar in ongeveer 25 minuten. Haal na het bakken direct de randen van de vorm en leg de biscuits op z’n kop op een afkoel rooster. Laat de onderkanten van de vorm erop liggen. Door dit gewicht wordt de bovenkant van de biscuit mooi plat.
- Laat de biscuits volledig afkoelen en richt je intussen op eventuele decoratie die je zelf wilt maken. Ik heb mini chocolade repen gemaakt door wat (75 gram) chocolade au bain Marie te smelten. Het matje leg je op een snijplank en je schept in elk vormpje een klein beetje gesmolten chocolade. Door de snijplank op het aanrecht te tikken verdeeld de chocolade zich perfect. Zet ze dan koud om hard te laten worden. De macaronschelpen had ik nog liggen deze heb ik met wat goudpoeder mooi gemaakt.
- Je kunt nu ook alvast de aardbeien is stukjes snijden en de aardbeienjam aanmaken met het citroensap. Als de cakes zijn afgekoeld maak je de Enchanted Cream zoals op de verpakking beschreven staat maar dan met de hoeveelheden en ingrediënten die hierboven vermeld staan.
- Snijd de biscuits 1 keer horizontaal door. Neem een bord of kartonnetje en leg deze op het draaiplateau. Om verschuiving te voorkomen kan het handig zijn een vochtige schone vaatdoek ertussen te leggen. Op het bord of kartonnetje smeer je wat van de EC zodat de onderste plak biscuit ook goed vast plakt. Neem ongeveer de helft van de EC om te gebruiken om de taart de vullen en strak af te smeren. Het werkt prettig als je dit in een spuitzak doet. De andere helft gebruik je voor de kleurtjes en om ‘m echt mooi af te werken en ook nog bovenop de decoreren.
- Gebruik de onderkanten van de biscuits als boven en onderkant van de taart. Deze hebben de strakste randen en werken dus het fijnst met de afwerking. Als de eerste plak op het kartonnetje ligt smeer je deze in met een kwart van de jam. Daarna spuit je rondom een hele dikke en hoge rand van de EC op. Dit noemen ze ook wel een ‘dijkje’. Daarna vul je die cirkel ook met EC maar dan de helft zo hoog als het dijkje. Hier verdeel je dan 1/3de van de aardbeien stukjes op. Leg de volgende laag biscuit erop. Druk goed aan en zorg dat ze zijkanten recht zijn en de bovenkant zo waterpas mogelijk. Herhaal dit tot de taart is opgebouwd.
- Neem een paletmes en smeer de taart zo strak mogelijk af. Dit laagje is bedoeld om de kruimels van de biscuit vast te houden. Het is dus nog niet het eindresultaat. Maar hoe strakker dit al lukt hoe fijner. Daarna zet je de taart voor een uurtje in de koelkast.
- De EC die je nog overhebt kun je na een uur gewoon weer even soepel maken door los te kloppen. Neem twee keer 1/4de hiervan apart in een kommetje. Kleur het ene deel licht en het andere wat donkerder. Zorg dat je duidelijk verschil ziet. De donkerste EC smeer je rondom op het onderste kwart van de taart. Dan de lichte kleur op 2/4de van de taart en met wit doe je de andere helft. Neem nu de schraper. Het mooiste resultaat krijg je als die schraper minstens even hoog is als je taart.
- Zet deze schuin tegen je taart aan met een hoek van ongeveer 45 graden. Dit is een beetje een gevoelskwestie. Begin de taart op een laag tempo rond te draaien. Zorg dat je maar een dun laagje van de EC in beweging hebt. Je hebt maar een aantal pogingen om de taart strak te krijgen zonder dat je alle EC er weer afschraapt. Per ronde wordt de taart strakker en verdwijnen er meer luchtbellen en oneffenheden. De lijnen in kleurverschil komen ook steeds beter naar voren. Als je tevreden bent zet je de taart weer koud.
- De overgebleven gekleurde EC kun je al in een spuitzak doen met een kartel spuitmondje naar keuze. Het is nu tijd om de drip klaar te maken zoals op het flesje staat. Ik verwarm het vaak iets langer en ben ook heel lang het flesje aan het schudden. Vervolgens zet ik een drink glas met strakke zijkant op zijn kop. Zo kun je goed testen hoe ver de drip zal komen. Is deze te dun? Wacht dan nog even. De drip zal afkoelen en iets dikker worden. Dit is elke keer weer opnieuw spelen en testen. Als jij de drip goed hebt bevonden pak je de taart er weer bij.
- We ‘drippen’ in dit geval alleen de rand. De rest van de bovenkant laat ik open. Met het oog op de decoratie is dit veel makkelijker. De drip wordt namelijk snel hard en dat maakt het lastig om decoratie in de taart te steken. Knijp om de centimeter iets harder in de fles. De drip zal dan over de rand druipen. De ene keer iets harder dan de andere keer zodat de drip niet overal even lang wordt.
- Zet de taart terug in de koelkast en zet alles klaar wat je voor de decoratie in gedachte hebt. Dit is het leukste deel van de hele taart als je het mij vraagt. Laat vooral je eigen ideeën de vrije loop maar het kan handig zijn om wat voorbeelden paraat te hebben. Leef je uit de sprinkles, eetbare glitter en andere snoepgoed. Zo zijn donuts leuke decoratie maar ook macarons. Sommig (chocolade) snoepgoed leent zicht hier ook heel goed voor. Heel veel plezier met maken en eet smakelijk alvast!

Spuitzakken
Ik ben erg kieskeurig als het op spuitzakken aankomt. Er hebben al flink wat miskopen plaatsgevonden. Het beste zou natuurlijk zijn om een herbruikbare te gebruiken. De reden dat ik dit niet doe is omdat het allemaal stugge dingen zijn waar ik echt niet goed mee overweg kan. Mijn favoriete zijn wegwerp met zo’n doffe buitenkant. Ik raad iedereen altijd aan om grote spuitzakken te gebruiken. Er is niets zo vervelend als een nét te kleine. Ik koop ze vaak op rol van 100, zo hard gaat het. Maar die rol van 12 van Funcakes is ook top, zeker als je niet zo vaak bakt als ik. Hier kun je ze vinden!

Smaakvariatie
In het verleden heb ik weleens een soortgelijke taart gemaakt maar dan met ander fruit. De EC maakte ik ook aan met kokosmelk maar ik vulde de taart met verse passievrucht en blokjes mango. Dit was echt een top combi. Aanradertje dus! Je kunt ook helemaal de andere kant op door bijvoorbeeld chocolade biscuit te gebruiken en de EC aan de maken met koffie of bijvoorbeeld chocolade melk. Een deel van het vocht vervangen door Tia Maria is ook erg lekker kan ik je vertellen. Je kunt echt alles wat vloeibaar is gebruiken om EC aan te maken. Denk aan Fristi, Radler of sinaasappelsap. Of het lekker is moet ik met deze smaken nog proberen, maar go for it! Denk eraan dat EC wel standaard al zoet is. Probeer dat dus een beetje te compenseren.

Bakvormen
Vaak gebruik ik een springvorm van 18 cm en voor deze taart uiteindelijk ook. Maar ik wil je toch ook nog even een andere soort taartpan laten zien. Deze werken in mijn ogen het beste met wat meer vettere cake. Wat trouwens ook geschikt is om deze taart mee te bouwen. Ik heb het ook geprobeerd met biscuit maar dat vond ik persoonlijk iets minder fijn. Het kan wel, maar het is een kwestie van voorkeur. Wat ik er leuk aan vind is het gemak. De taartpannen zijn ondiep waardoor je de cake niet meer horizontaal hoeft door te snijden. En er passen er meerdere tegelijk in de oven. Ze zijn er in verschillende maten en 15 cm is daarvan mijn favoriet. Ze bestaan ook groter, bekijk het hier.

Winactie
Net als bij de vorige samenwerkingen mag ik weer een geweldig tof pakket weggeven. Alles zit erin om deze te gekke taart na te maken. De actie loopt via Instagram en meedoen is heel makkelijk. Klik hier om te zien hoe je deel kan nemen. Op dinsdag 19 april maak ik een winnaar bekend.

Opslaan
Wil je het recept voor deze over de top verjaardagstaart opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Dit artikel is geschreven in betaald partnerschap met Deleukstetaartenshop.nl