Ja hallo, welkom bij een lekker simpel bakrecept. Ben jij ook zo dol op havermoutkoeken als ik? Lees dan snel verder. De foto’s doen ze er een beetje flets uitzien, maar dat zijn ze eigenlijk ook. Spannende looks hebben ze niet, maar deze havermoutkoeken met witte chocolade zijn wel heel erg lekker. En dat is toch het belangrijkst als je het mij vraagt.
Kaneel
De reden dat ze ook wat donkerder zijn is omdat ik er kaneel aan heb toegevoegd. Kaneel mag wat mij betreft bijna overal in of doorheen. Ben je daar niet zo dol op, kun je het gerust weglaten. Of je gaat nog een stapje verder door ipv kaneel bijvoorbeeld speculaaskruiden te gebruiken.

Basis
Het is een prima basisrecept ook om mee te variëren. Zo kun je er ook rozijnen en pecannoten doorheen doen ipv witte chocolade. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar let wel op, de koeken bak je op een hete temperatuur. Ingrediënten als gedroogd fruit zal snel verbranden. Kies ook niet voor een (te) natte vulling. Denk vooral aan noten en chocolade en de specerijen die jij lekker vindt.

Lekker zoet
Wat deze koeken zo lekker maakt is dat de hele rand super krokant is en de binnenkant lekker chewy. Vaak wordt gedacht dat suiker alleen wordt gebruikt om een koek zoet te maken. Maar suiker zorgt voor meer dan dat. Die krokante rand komt niet uit de lucht vallen. Deze wordt alleen echt goed krokant door het gebruik van suiker.
Het recept
Havermoutkoeken met witte chocolade
9
koeken10
minutes15
minutes25
minutesLet op! De totale tijd is exclusief wachttijd. Reken ongeveer 30 minuten voor het koelen en 30 minuten voor het afkoelen.
ingrediënten
120 gram roomboter, koud in blokjes
140 gram kristalsuiker
100 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram havermout
1 middelgroot ei
100 gram (bak vaste) chocolade stukjes
1 el ceylon kaneel
flinke snuf zout
- Nog meer nodig:
bakplaat
twee velletjes bakpapier
ijsschep (groot formaat)
hand- of standmixer
Stappen
- Roer de boter los samen met het zout en de suiker. Doe dit op een lage stand, zowel in de standmixer of met een handmixer.
- Als dit eenmaal door elkaar zit voeg je het ei toe. Roer deze erdoor tot ie is opgenomen.
- Voeg dan het zelfrijzend bakmeel, de havermout en kaneel toe. Wanneer dit bijna een deeg vormt voeg je ook de witte chocolade stukjes toe. Meng door tot een stevig-plakkerig deeg.
- Verdeel het deeg in 9 porties en leg deze voor 30-60 minuten in de koelkast*. Dit kan met behulp van een weegschaal of een ijsschep.
- Verwarm dan de oven voor op 210 graden hete lucht. Leg een velletje bakpapier op de bakplaat en leg hier 5 bollen van het deeg op, ruim uit elkaar. Bak deze eerst 12 minuten. Haal ze dan uit de oven en maak de koeken mooi rond. Zet er een kookring of schaaltje omheen. Draai op hoog tempo rondjes en je zult zien dat de koeken een hele mooie vorm krijg. Werk snel zodat ze niet teveel afkoelen.
- De bolling bovenop druk je een klein beetje plat met de bolle kant van een eetlepel. Schuif de koeken terug de oven in voor nog eens 3 minuten. Schuif de koeken met bakpapier en al op het aanrecht om af te laten koelen.
- Herhaal deze stap opnieuw met de overige 4 bollen deeg.
- Wanneer de koeken zijn afgekoeld kun je ze nog afmaken met wat gesmolten chocolade. Voor de smaak niet nodig, maar wel leuk voor de looks. Eet smakelijk!
Notities
- Je kunt ze ook gelijk bakken maar het kan wel zijn dat ze zonder het koelen wat meer uitlopen.
- Je kunt het deeg ook maken en vervolgens ongebakken in porties invriezen. Dit kunt je op elk moment van de dag afbakken en zo heb je altijd een verse koek in huis.
- De koeken kun je ook direct na het bakken invriezen wanneer ze helemaal zijn afgekoeld, dan blijven ze ook lekker vers!
Opslaan?
Wil je het recept voor deze havermoutkoeken met witte chocolade opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Op zoek nog naar andere kookrecepten? Wat dacht je van deze amandel-citroenkoeken met witte chocolade of deze dikke Daim koeken.