Daim? Wie kent ze niet? Een hard karamel snoepje met een laagje chocolade eromheen. Het is gelukkig zo dat je ze niet alleen maar bij Ikea kunt krijgen. Ik liep ze vorige week bij Lidl tegen het lijf. Maar je ziet ze ook wel vaak in winkels liggen als Big Bazaar en dat soort zaken. Ik kocht ze om er iets lekkers mee te bakken en dat zijn deze heerlijke dikke Daim koeken geworden.

kleine blunder
Soms denk je, ‘dit is echt een goed idee’! Niet veel later sta je jezelf uit te lachen met, ‘hoe dacht ik dat dit een goed idee kon zijn’? Zo ook hierbij. Mijn plan was om extreem dikke koeken te maken. Het leek me dus goed om de koeken in een muffin vorm te bakken. Zodat ze minder uitlopen en dus super dik blijven. Het leek allemaal goed te gaan, maar de stukjes Daim die gaan smelten worden natuurlijk extreem plakkerig.
Lang verhaal kort; na 14 minuten bakken haalde ik ze de oven uit. Maar toch bleken ze na een paar minuten helemaal niet gaar. Ik had niet genoeg Daim om de koeken opnieuw te maken. Ik besloot dus om de zachte en nog hete koeken één voor één uit hun vorm te scheppen en op een bakplaat te leggen. Deze heb ik nog 5 minuten gebakken op dezelfde temperatuur. Dit alles zorgde er wel voor dat ze super rustieke looks hebben gekregen. De smaak heeft me echt over de streep getrokken om toch het recept voor je uit te werken. Ik heb een muffin tray voor grote muffins gebruikt. Je kunt ook een normaal formaat gebruiken, dan kun je beter 7 of 8 koeken maken.

Gewoon bakken
Wil je heel deze trukendoos niet uithalen dan kun je ze ook op een bakplaat bakken. Het is wel belangrijk dat je dan eerst het deeg even een uurtje laat rusten in de koelkast. Dan lopen de koeken ook minder uit namelijk. Maak het deeg dan, zet koud en schep er 6 grote ballen deeg van. Leg deze zo ver mogelijk uit elkaar op de bakplaat. Het kan zijn dat ze nog iets platter worden dan op deze foto’s. Ik heb een eigen recept een heel klein beetje omgebouwd tot dit recepten. Het ‘origineel’ zijn deze amandel koeken met citroen en witte chocolade. Ook heel lekker, mocht je iets frissers willen!
Het recept
Dikke Daim koeken
6
koeken15
minutes18
minutes1
hour30
minutesDikke Daim koeken. Lekkere chewy koeken met een krokante rand. Makkelijk om te maken, moeilijk om af te blijven. Ga jij ze maken?
ingrediënten
140 gram zelfrijzend bakmeel
140 gram kristalsuiker
120 gram roomboter, koud in blokjes
1 middelgroot ei
40 gram amandelmeel
12 Daim snoepjes, in grove stukken gehakt + 6 extra hele
1 tl maizena
1 tl vanillepasta
snuf zout
- Nog meer nodig:
bakplaat + velletje bakpapier
stand- of handmixer met vlinder opzet
muffin bak tray
eetlpepel
grote ijsschep
Stappen
- Zet de oven voor te verwarmen op 210 graden hete lucht. Vet de muffin tray in met een dun laagje boter en stuif daar wat bloem op*
- Doe de blokjes koude boter in de kom van de standmixer. Voeg gelijk de kristalsuiker, het zout en de vanille toe. Meng dit op een lage stand tot alles gemengd is. Voeg dan het ei toe en roer tot deze is opgenomen.
- Voeg daarna het amandelmeel, zelfrijzend bakmeel en de maizena toe. Roer dit ook op een lage stand door. Als het deeg bijna is gevormd voeg je de stukjes Daim toe. Het klopt dat het vrij slap en plakkerig deeg is.
- Zet het deeg nu koud als je de koeken direct op een bakplaat bakt (als je het zo doet hoeft de oven ook nog niet aan te staan). Mocht je het ook met de muffin tray doen? Verdeel dan daarin het deeg en schuif ze direct in de oven.
- Bak dus eerst ongeveer 14 minuten en dan nog 5 minuten. Wanneer je ze direct op de plaat bakt heb je denk ik 16 minuten nodig. Ga vooral af op de kleur.
- De koeken zijn nog heel zacht als ze de oven uitkomen. Om ze wat mooi ronder de maken kun je er een grote ronde kookring omheen zetten. Door ronddraaiende bewegingen te maken worden de koeken mooier van vorm. Druk dan lichtjes een heel Daim snoepje erin. Laat de koeken volledig afkoelen.
- Ze hebben een knapperige rand en zijn lekker chewy aan de binnenkant. Bewaar in een koektrommel. Kan makkelijk een dag of 5. Eet smakelijk!
Notities
- *Lees intro voor hoe en wat.
Wil je het recept voor deze Dikke Daim koeken opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
