Samenwerking – Hoi appeltaart fan! Dit blijft toch één van de lekkerste taarten ooit toch? Ik vind van wel in ieder geval. Waar je al heel wat appeltaart recepten op mijn site kunt vinden voeg ik er vandaag nog eentje toe. Één die volledig plantaardig is! Dat klinkt misschien ingewikkeld maar dit valt reuze mee! Ik denk zelfs dat je het verschil niet eens proeft! Hier komt het recept voor Oma’s appeltaart, 100% vegan!

Flora Plant is nu VIOBLOCK
Misschien heb je wel voorbij zien komen dat ik de afgelopen 1,5 jaar heb samengewerkt met Flora Plant. Daar mag ik nu weer mee verder! Maar, er is wel wat veranderd in de tussentijd. Flora Plant is namelijk onderdeel geworden van het assortiment van het vegan merk Violife en heet nu VIOBLOCK. De verpakking ziet er anders uit maar met een verbeterde receptuur is VIOBLOCK een super goede 1 op 1 vervanger van reguliere roomboter. Violife heeft ook verschillende vegan kazen in het assortiment. Met de roomkaas (Violife Creamy) maakte ik al eerder deze heerlijke vegan haverkoeken met romige citroenvulling.

Vioblock
Zoals vanouds is VIOBLOCK te verkrijgen in een ongezouten en gezouten variant. Naast de pakjes zoals je ze kent is VIOBLOCK ook nog in een kuipje beschikbaar, genaamd Viospread. Nog gemakkelijker om op je brood te smeren dus. De plantaardige boter zit nu in een strakke zwarte wikkel. Ten opzichte van de verpakking van Flora Plant zit er nu wel een beetje plastic in de verpakking verwerkt, maar dit komt het bewaren van de boter ten goede.

Multifunctioneel
VIOBLOCK bestaat uit een mix van zonnebloem, – koolzaad, – en kokosolie en bevat daarnaast ook vitamine D2, B1, B2, B6, B12 en foliumzuur. Het is daarmee allergenenvrij en je kunt het 1 op 1 vervangen voor roomboter en dat is precies wat ik met dit appeltaart recept ga doen. Naast het bakken van zoet lekkers is VIOBLOCK ook heel geschikt om (hartig) in te bakken, braden, mee te smeren of zelfs barbecueën. Multifunctioneel dus!

Het recept voor Oma’s appeltaart!
Oma’s appeltaart, 100% vegan!
10
punten30
minutes1
hour10
minutes2
hours30
minutesingrediënten
- Het deeg:
350 gram zelfrijzend bakmeel
220 gram ongezouten VIOBLOCK, in blokjes
180 gram kristalsuiker
2 el plantaardige melk
1/2 tl zout
- De vulling:
7 klein tot middelgrote friszure appels*
80 gram rozijnen
80 gram kristalsuiker
2 el ceylon kaneel
sap van een halve citroen
4 el paneermeel*
1 el maïzena
- Nog meer nodig:
hoge springvorm van 22cm
bakpapier
deegroller
stand- of handmixer
pizza snijder, kan handig zijn!
Stappen
- Bekleed eerst de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen in met een dun laagje VIOBLOCK en bestuif dit met wat bloem.
- Snijd de plantaardige boter in blokjes en doe dit samen met de suiker en het zout in de kom van de standmixer. Meng op een lage stand tot dit goed door elkaar zit. Gebruik hiervoor de vlinder.
- Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en 2 eetlepels plantaardig melk toe. Meng dit tot een soepel deeg. Druk dit plat en wikkel in wat folie. Leg dit voor 30 minuten in de koelkast.
- Ondertussen snijd je de appels in grove blokken. Ik heb in dit geval de schil eraan laten zitten. Je kunt er ook voor kiezen om deze eraf te halen. In de tussentijd zet je ook 80 gram rozijnen te weken in warm water. Spoel ze ook goed af.
- Doe de appelblokjes in een kom. Meng de suiker met 1 eetlepel maïzena en voeg dit samen met de kaneel, rozijnen en het citroensap toe. Meng het geheel goed door elkaar.
- Bekleed nu de hele vorm met 3/4e van het deeg. Het makkelijkst is eerst om het deeg uit te rollen tot ongeveer 4 millimeter dik. Bekleed dan eerst de bodem en druk de rest van het deeg met je vingers tegen de zijkant. Probeer ervoor de zorgen dat het deeg overal even dik is. De rand moet ongeveer 6 cm hoog zijn.
- Strooi nu 4 eetlepels paneermeel over de bodem. Dit vangt wat van het overtollige vocht op. Stort nu de appels erop. Het is goed als er een berg op staat. Druk dit met een beetje beleid aan. Appels slinken altijd bij warmte. Hoe boller de taart de oven in gaat hoe mooier je eindresultaat.
- Van het overige deeg maar je tien gelijkmatige stroken. Hiermee decoreer je de bovenkant. Druk ze zacht aan op de bodem rand. Smeer dit in met wat plantaardige melk. Zo krijg het een beetje glans.
- Verwarm de oven voor op 175 graden convectie stand (boven en onder warmte). Bak de appeltaart eerst 50 minuten. Zet de oven dan op 180 graden en bak nog eens 10-15 minuten. Na het bakken zie je vaak veel vocht in de appeltaart zitten. Ik kies ervoor om hem direct een beetje af te gieten. Gewoon een flinke scheut van het vocht eruit. Doe dit ook met beleid.
- Haal rondom een mes langs de rand voor je de ring losmaakt. Je kunt ‘m dan na een uur al aansnijden als je van warme appeltaart houdt. De taart is nog niet stevig dan, dus een strakke punt snijden wordt lastig. Zelf laat ik hem het liefst eerst volledig afkoelen op het aanrecht en zet hem dan nog een nachtje in de koelkast. De taart is nu ook gelijk een stuk steviger, wat mooie punten snijden makkelijker maakt. Eet smakelijk!
Notities
- * Ik gebruik vaak verschillende appels, dit vind ik de smaak ten goede komen. Ik nam 3 Jonagolds, 2 Elstar en 2 goudrenetten. Liever iets teveel dan te weinig.
- * Let op dat je vegan paneermeel gebruikt, dit is niet standaard zo namelijk.
- Als je grove stukken appel gebruikt zoals ik gedaan heb, valt de punt wel wat sneller uiteen. Maar juist dat vind ik bij Oma’s appeltaart horen.

Recept opslaan?
Wil jij het recept voor oma’s appeltaart, 100% vegan! opslaan? Dat kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest. Voor meer achter de schermen- off making of beelden kun je mij volgen op Instagram. Als je zoekt op @eefsfood is mijn account niet te missen.

Benieuwd geworden?
Of je nu uitsluitend vegan eet of niet, ik zou VIOBLOCK echt eens uitproberen. Het is een hele toegankelijke manier om vaker voor plantaardig te kiezen en dus een steeds betere keus voor de planeet te maken. Ik heb het tegenwoordig altijd in de koelkast liggen en gebruik het dus regelmatig. Simpelweg omdat je niet inlevert op smaak en toch een betere keus maakt voor de planeet. Je vindt VIOBLOCK sowieso in de schappen van Albert Heijn, PLUS en Hoogvliet.
Dit artikel is geschreven in betaald partnerschap met Violife