Yes! Daar ben ik weer met een lekker fris taartje. Een luchtig kwarktaartje met aardbeien welke geschikt is voor 4 personen. Perfect dus als je weinig gasten hebt of gewoon niets over wil hebben. Of jezelf wil behoeden van het opeten van een (grote taart). De hoofdsmaak is aardbei maar ik heb er ook wat framboos in verwerkt. Je kunt makkelijk zelf kiezen wat je doet.

Xantaangom
Ik heb afgelopen maanden vaak geprobeerd om eens xantaangom te bestellen. Het duurde even maar dat heb ik nu ein-de-lijk in huis! Wat het precies is kan ik je niet uitleggen, maar ik weet wel dat je er een kwarktaart iets extra’s mee kunt geven. Dat wilde ik al zo lang uitproberen en dat is nu gelukt. Vriendin en tevens collega Marike van Oh My Pie! werkt hier regelmatig mee. Bij haar heb ik al een aantal keer geproefd wat het kan doen dus.
Je kunt dit recept absoluut ook zonder xantaangom maken. Dan krijg je gewoon een kwarktaart structuur zoals je deze gewend bent. Maar mocht je ergens wat op de kop kunnen tikken is het leuk om eens mee te experimenteren. Gebruik niet teveel en laat het al helemaal niet op de grond vallen. Als het poeder nat wordt is het méga, ik herhaal méga plakkerig!!

De bodem bestaan uit 2 van mijn favoriete koeken. Namelijk; Bastogne en Nizza koeken. Jullie weten inmiddels wel dat ik in de bodem graag koeken of smaken combineer. Dit komt de eindsmaak en structuur vaak ten goede vind ik. Dit taartje zal met alle soorten koeken lekker zijn, dus gebruik vooral wat je nog in huis hebt.
Luchtig kwarktaart met aardbeien
4
puntjes40
minutes2
hours30
minutes3
hoursLuchtig kwarktaartje met aardbeien. Een kleintje voor maar 4 personen. Makkelijk om te maken en binnen 3,5 uur staat hij op tafel!
ingrediënten
- Bodem:
3 Bastogne koeken
4 Nizza kokoskoeken
25 gram roomboter
- Vulling:
300 gram (magere) kwark
50 gram aardbeienjam
3 blaadjes gelatine
3/4de tl xantaangom
1 tl vanillepasta
1 el dragon fruit poeder
1 el agave siroop
- Topping:
40 gram aardbeienjam
50 gram verse aardbeien in stukjes of (diepvries) frambozen
25 gram water
3/4de el maizena
gevriesdroogde aardbeien en/of frambozen
20 gram witte chocolade, gesmolten
- Materiaal:
hoge springvorm van 12 cm doorsnee (kocht ik bij Hema)
stukje bakpapier
hoge acetaatfolie of een brede strook bakpapier
steelpan
keukenmachine
boterhamzakje
Stappen
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en zet een strook hoge acetaatfolie tegen de rand. Zet de blaadjes gelatine te weken in koud water.
- Smelt de roomboter in een steelpan. Doe de koeken in een keukenmachine en maal deze fijn. Voeg dan de roomboter toe en maal door elkaar.
- Stort dit op de bodem van de springvorm.Verdeel gelijkmatig en druk goed aan.
- Doe de kwark, aardbeienjam, dragon fruit poeder, vanille en agave siroop in de keukenmachine en zet deze aan tot alles gemengd is.
- Zet intussen een steelpan op laag vuur. Doe hier 3 el water in en laat hier de gelatine in oplossen.
- Zet de keukenmachine met het kwarkmengsel erin aan en giet de gelatine er langzaam bij. Gevolgd door het xantaangom poeder. (doe hier voorzichtig mee. Het is glibberig en plakkering je je wil er niet meer morsen!). Laat dit 3-5 minuten draaien tot je echt ziet dat het luchtiger is.
- Giet het luchtige mengsel op de koekbodem en zet het taartje dan koud voor ongeveer een uur. Dan is ie al redelijk stevig geworden.
- Maak ongeveer na een half uur de topping. Doe hiervoor alle ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook op laag vuur voor een paar minuten. Wanneer dit is afgekoeld schep je het op het taartje. Zet deze voor minstens 1,5 uur nog terug in de koeling voor je ‘m aansnijdt.
- De topping kun je er dan ook gelijk op doen. Deze maakt het snijden van de taart wel een stukje lastiger. Door de hard geworden witte chocolade. Het lukt wel, maar moeilijker. Je kunt er ook voor kiezen de topping er pas op te doen tijdens of vlak voor het serveren.
- Smelt daarvoor de witte chocolade au bain marie. Doe dit dan in een boterhamzakje waar je een klein puntje vanaf knipt. Zo kun je het makkelijk swirlen. Eet smakelijk!!
Notities
- Zowel de xantaangom, gevriesdroogde aardbeien en het dragon fruit poeder bestelde ik bij De Notenshop.

Opslaan
Wil je dit recept opslaan? Dat kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest. Op mijn Instagram account vind je nog veel meer inspiratie en daar krijg je ook een kijkje achter de schermen. Als je zoekt op @eefsfood ben ik niet te missen.
