Ja hallo leuke mensen, ben ik weer! Eigenlijk was ik van plan nog een keer mijn reuze roze koek te bakken maar ik wilde het uiteindelijk toch helemaal anders. Daar is deze makkelijke kaneelcake met speculoos frosting uit gekomen. Het beslag is echt een eitje om te maken! De cake kan echt al binnen 15 minuten in de oven staan. Ook de frosting is niet moeilijk, deze maak je tijdens het bakken van de cake. Samen vormt het een luchtig, lekker en mooi geheel.
Trakteren
Wat mij betreft zijn dit soort recepten heel erg geschikt om mee te trakteren. Je hoeft namelijk niet een hele taart te bouwen en je kunt deze gerust een paar dagen buiten de koeling bewaren. Ook kun je het recept 1,5 keer doen en bijvoorbeeld bakken in een vierkante vakvorm van 22 bij 22 cm. Zo kun je er blokjes van snijden. Klein voor bij de koffie of groter als echt gebak.

Speculoos
Ik vind speculoos echt heel lekker. Meestal als ik het in huis heb is het omdat ik er mee heb gebakken. Want als ik het eenmaal op mijn brood begin te smeren is het einde zoek. De speculoos met stukjes heeft mijn persoonlijke voorkeur maar ik heb nu de gladde variant gebruikt. Die heb ik liever voor het bakken. Je kunt er namelijk altijd ook zelf nog koek stukjes koek aan toevoegen. In dit recept heb ik ervoor gekozen om die er als laatst nog overheen te strooien.

Ook zo dol op speculoos? Ik heb veel meer recepten hiermee! Wat dacht je bijvoorbeeld van speculoos kaneel rolls met glazuur? Maar deze speculoos cheesecake met witte chocolade en slagroom is ook niet mis!
Makkelijke kaneelcake met speculoos frosting
8
punten25
minutes25
minutes3
hoursMakkelijke kaneelcake met speculoos frosting. Smeuïge cake met een lekkere dikke laag speculoos botercrème afgemaakt met koekkruimels.
ingrediënten
- Beslag:
100 gram zelfrijzend bakmeel
80 gram amandelmeel
100 gram witte basterdsuiker
2 middelgrote eieren
20 gram vanillesuiker
50 ml (plantaardige) melk
40 gram (plantaardige) roomboter, gesmolten
1/4 de tl zout
1 afgestreken el kaneel
- Topping:
150 gram (plantaardige) boter, in blokjes op kamertemperatuur (ik gebruikte Flora Plant)
100 gram speculoos, smeerbaar zonder stukjes
20 gram poedersuiker
1 tl vanillepasta
2 speculoos koekjes of 1 bastognekoek, fijngemalen
- Materiaal:
springvorm van 20 cm doorsnee
mengkom
garde
spatel
bakpapier
hand- of standmixer
paletmes
Stappen
- Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier. Een druppeltje zonnebloemolie kan het helpen te laten plakken.
- Verwarm de oven voor op 170 graden convectie stand, dit is boven en onderwarmte.
- Smelt de boter in een steelpan of magnetron en doe dit samen met de melk en eieren in een kom. Kluts dit door elkaar met een garde.
- Voeg dan de basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker toe. Roer dit tot een glad geheel.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel, de amandelmeel en kaneel toe. Meng dit met een spatel tot een glad beslag. Giet dit in de bakvorm en bak in 25 minuten gaar.
- Na het bakken leg de cake direct op zijn kop op een afkoel rooster.
- In de tussentijd klop je de (plantaardige) boter luchtig in ongeveer 10 minuten. Omdat het niet zoveel is gebruik ik hiervoor een garde in de standmixer (normaal gesproken gebruik ik hier altijd een vlinder voor). Maar het kan ook met een handmixer.
- Voeg dan de poedersuiker en vanille toe en mix dit er ook doorheen. Gevolgd door de speculoos die je er in 2 delen doorheen roert (ook met de machine op een lage stand). Meng dan alles nog eens handmatig goed door met een spatel.
- Wanneer de cake volledig is afgekoeld smeer je de frosting erop zoals je zelf wil. Super strak of juist wat speelser. Maal vervolgens de koeken fijn en maak de cake af met de kruimels. Eet smakelijk!
- Bewaar deze cake buiten de koelkast. Dan zal hij langer lekkerder blijven. Cake producten worden in de koelkast namelijk sneller oud.
Notities
- Je zou de topping ook met Nutella of pindakaas kunnen maken!

Zie je? Een heerlijk recept kan ook heel eenvoudig zijn! Wil je dit makkelijke kaneelcake met speculoos frosting recept handig opslaan op Pinterest? Dat kan met onderstaande foto. Ben je op zoek naar meer bak- en kook inspiratie? Dan kun je mij volgen op Instagram als je dat niet al doet. Daar deel ik nog veel meer dan alleen hier op mijn website. Je kunt mij vinden als je zoekt op @eefsfood.
