Dit recept is voor alle chocoladelovers! Ik vond nog een half zakje stroopwafels in mijn bakvoorraad en daarmee kwam ik op het idee voor deze eenvoudige stroopwafeltaart met chocolademousse. Het recept van de mousse komt je misschien bekend voor want die heb ik afgekeken van deze knaller van een recept!
De bereidingswijze is eenvoudig en de taart hoeft niet de oven in. Je hebt wel een beetje geduld nodig voordat je ‘m kunt aansnijden.
Het recept!
Dit heb je nodig:
Bodem:
175 gram stroopwafels
50 gram digestive koeken
50 gram roomboter
1 tl kaneel
Vulling:
300 ml slagroom
200 gram pure chocolade
80 gram (gepasteuriseerd) eiwit
1 el kristalsuiker
1 tl vanillepasta
Topping:
250 ml slagroom + 2 el kristalsuiker
4 el (zelfgemaakte) karamelsaus (optioneel), ik had nog wat over van dit recept
2 stroopwafels in kleine stukjes
Nog meer nodig:
keukenmachine
steelpan
mengkom
siliconen spatel
(hand)mixer
vierkante bakrand zonder bodem van 18 bij 18 cm
velletje bakpapier
snijplank
spuitzak met kartel spuitmondje
Zo maak je het!
Pak er een middelgrote snijplank bij en leg hier een velletje bakpapier op. Zet hier de bakrand op welke je aan de binnenkant ook bekleed met bakpapier. Het blijft goed plakken als je een paar druppels zonnebloemolie gebruikt.
Smelt eerst de chocolade au bain marie en zet dan apart zodat het zoveel mogelijk af kan koelen. Zet ook alvast de roomboter op laag vuur om te smelten.
Breek de stroopwafel in stukken en doe deze in de keukenmachine. Maal tot de stukken wat kleiner zijn. Voeg dan de digestives en kaneel toe. Maal dit in zijn geheel fijn en roer dan de gesmolten boter er doorheen.
Stort de kruimels in de vorm. Verdeel dit en druk ook goed aan.
Klop vervolgens de eiwitten samen met een eetlepel suiker stijf. Klop de slagroom samen met de vanillepasta lobbig. Wanneer de chocolade is afgekoeld giet je dit al mixend bij het eiwit. Het klopt dat er heel wat lucht verloren gaat maar het wordt wel een mooi en toch luchtig chocolade mengsel.
Giet dit dan weer al roerend bij de lobbige slagroom. Meng dit goed door met de hand. Het beste kun je hier een siliconen spatel voor gebruiken. Wanneer je een egale mousse hebt giet je dit op de bodem. Strijk zo glad mogelijk met een paletmes en tik het een aantal keer op het aanrecht.
Zet dit voor minimaal 5 uur in de koelkast. Het liefst gewoon een hele nacht.
Finishing touch
Klop dan 250 ml slagroom stijf met 2 el suiker. Doe dit gelijk in een spuitzak met kartel spuitmondje. Maak optioneel de karamel. Gebruik alleen wanneer deze volledig afgekoeld is. Snijd ook 2 stroopwafels in kleine stukjes om de taart mee te decoreren.
Ik heb de taart zelf in 9 stukken gesneden, dat zijn best flinke porties. Snijden in 12 stukjes is ook een hele goed optie. Wanneer je een ronde springvorm gebruikt zou ik voor 18 of 20 cm doorsnee kiezen.
Zelf koop ik altijd een literpak eiwit bij Sligro en dit gebruik ik heel vaak voor mijn baksels. Volgens mij kun je ook halve liter pakken bij Hoogvliet vinden. Vers ei kan ook, maar ik kan me ook voorstellen dat je liever geen rauw eiwit gebruikt.
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?
Wil jij deze eenvoudige stroopwafeltaart met chocolademousse binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!