Ja hoor, daar ben ik weer met een macaron verhaal. Op veler verzoek test ik vandaag een macaron bakmix. Een mix maakt al snel iets makkelijker. Maar is het ook lekker en werkt het fijn? Die ene keer, jaren geleden dat ik een bakmix gebruikte voor macarons leken ze er niet eens op. Ze waren zo mislukt dat zelfs het goed proeven ervan niet te doen was. Ik ben dus zeer sceptisch! Of dat terecht is gaan we nu meemaken! Eef test #4 – Macaron mix.
Inmiddels heb ik redelijk onder de knie hoe je macarons from scratch maakt. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan hebben jullie kunnen zien. Ik was zelf ook al wel nieuwsgierig om weer een een mix te gaan proberen maar door al jullie verzoeken kwam hij rechtsreeks bovenaan mijn lijstje te staan voor deze serie.
Welke mix?
Ik heb een mix besteld van Brand New Cake. Dit is een eigen merk van Baktotaal Bouwhuis. Deze mix is NIET glutenvrij en kost €6,79. Zoals jullie weten bestel ik hier heel graag mijn bakspullen. Van het merk BNC gebruik ik o.a. regelmatig de biscuitmix. Over all ben ik fan van de basic mixen maar ik ken ze natuurlijk lang niet allemaal. Volgende keer als ik weer eens bij De Leukste Taartenshop bestel zal ik die van Funcakes in mijn mandje doen om ook uit te proberen.
Bereiding
Het bereiden is echt méga eenvoudig. Het poedermengsel meng je met water en mix je vervolgens 5 minuten op een hoge stand met een garde (hand- of standmixer). Er zit 400 gram in de zak, dit maak je aan met 80 ml water. Ik heb het in tweeën gedeeld. Zo kon ik het proberen met en zonder kleur. Ik denk dat het totaal goed is voor 1,5 bakplaat. Je ziet wel echt grove korrels zitten van het amandelmeel. Meer dan wanneer ik ze zelf maak.
De kleurloze macarons heb ik een slag groter gemaakt dan normaal. Het beslag vond ik aan de dunne kant. Maar daarbij moet ik wel zeggen dat wanneer ik zelf macarons maak mijn beslag vaak aan de dikke kant is. Het beslag liep dus al vanzelf uit. Ik heb nog wel wat luchtbellen eruit getikt dus werd het opgespoten beslag nog platter. Het eruit slaan van de lucht staat overigens niet op de verpakking. Wat ik wel een gemiste kans vind want niet iedereen weet dit denk ik.
Enfin, na het opspuiten moet je ze minstens een uur laten staan. Dat gaf mij mooi de gelegenheid om nog een batch te maken. Deze kleurde ik groen en bestrooide ik met wat pistache kruim. Ook dit beslag liep makkelijk uit. Tot dit punt ben ik nog steeds sceptisch. Tijdens het drogen blijven er namelijk luchtbellen naar boven komen. Ik heb ze alsnog lek geprikt ondanks het drogen al in volle gang was. Het waren grote luchtbellen. Niet zo gek ook nadat het 5 minuten op hoge stand heeft staan draaien.
Afbakken & resultaat
Het advies op de verpakking, 25 minuten op 150 graden convectie of 140 graden hete lucht. Ik begon met de grote witte. Er gebeurde waar ik al een beetje bang voor was. De witte macarons begonnen bruin te kleuren. 25 Minuten leek me al wat lang. Ik heb ze er iets eerder uitgehaald (22 minuten) met resultaat dat de onderkant niet 100% droog/gaar was. En ietsje hol waren ze ook. Niet ideaal dus, maar dit is even uitvinden in je eigen oven denk ik. Misschien doordat ik ze groter heb gemaakt dan het normale macaron maatje. Een stuk of 4 waren er ook gescheurd aan de bovenkant. Ik denk nog door de hoeveelheid lucht die erin zat.
De groene macarons heb ik vervolgens wel 25 minuten gebakken. In de eerste 12 minuten oven groeide ze echt de pan uit, zo’n dik voetje heb ik nog nooit eerder gezien. Dat is amper ingezakt! Al met al vind ik ze er héél goed uitzien. Er zijn er slechts 7 gescheurd! Ook deze begonnen te kleuren trouwens, maar dit zie minder snel omdat ze groen zijn.
Vulling
Ik had nog passievruchten ganache liggen en daarmee heb ik de witte macarons gevuld. Voor de groene maakte ik een pistache botercrème. Ik klopte daarvoor 250 gram roomboter heel luchtig. Daarna voegde ik 90 gram poedersuiker, 1 tl vanillepasta en 50 gram pistache pasta toe, van die donkergroene met héél veel smaak. Ik weet niet zo goed hoe je daar als particulier aan komt. Sligro misschien? Ik kreeg onlangs een potje. Ik had ongeveer een kwart nodig om de goede macarons mee te vullen. De rest heb ik voor iets anders gebruikt.
De smaak!
De smaak vind ik echt niet slecht! Je proeft duidelijk de amandel terug. De binnenkant is chewy en de buitenkant is best wel krokant. Maar dit wordt altijd minder wanneer je ze vult of langer in de koelkast bewaard. Echt lekker vind ik ze!
Eindconclusie
Als je het macarons maken al onder de knie hebt zou ik dat vooral blijven doen. Dit blijft toch het lekkerst en de voldoening is nog groter als ze lukken. Geef het de tijd en geef niet te snel op. Het blijft een enorm lastig koekje! Mocht je het niet zien zitten kan ik deze mix zeker wel aanraden om eens te proberen. Al met al ben ik positief verrast dus! Wie weet dat ik in de toekomst nog wat andere mixen ga proberen.
Wil jij Eef test #4 – Macaron mix binnenkort teruglezen? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het artikel makkelijk terugvinden!
Whoops, het is weer niet gelukt om het kort te houden..