Koekjes

Gevulde koeken zoals ik ze op school leerde bakken

Gevulde koeken zoals ik ze op school leerde bakken

Hoi gevulde koeken lover! Gisteravond lag ik in bed en kreeg ik ineens het idee om iets te gaan bakken uit een oud receptenboek van school. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten heb ik ‘vroeger’ de banketbakkersschool gedaan. Je leerde daar natuurlijk de basis maar je leerde ook zo anders bakken dan dat we nu hedendaags veel zien. Ik wilde weer eens soezen maken maar kon alleen mijn receptenboek over deeg vinden. Met het boek ging ik terug naar bed en bladerderde ik het langzaam door. Wat ga ik dan maken? Het werden de gevulde koeken zoals ik ze op school leerde bakken.

Binnenkant koek

De foto’s bij al deze recepten zijn op zijn zachts gezegd horror te noemen. Vreselijke kleuren en ontzettend onscherp. Ik stoorde me er toen al aan weet ik nog maar nu doet het helemaal pijn aan mijn ogen. Zeker 60% uit het boek heb ik nooit gebakken. Ik stuitte op de gevulde koeken en besloot deze te maken. Voornamelijk omdat ik daar alles voor in huis had. 

school boek

Ik had niet alles exact 1 op 1. Zo weet ik wel dat we op school lades vol hadden met 6 verschillende soorten bloem. Nou ik gebruik nu eigenlijk alleen maar patent tarwebloem of zelfrijzend bakmeel. Ik heb dus geen Zeeuws tarwebloem gebruikt zoals in het origineel staat. Ik wist toen welke bloem je het best kon gebruiken voor welk baksel. Die kennis is volledig uit mijn hoofd. In het recept hieronder staat dus ook beschreven hoe ik ze heb gemaakt. Zie foto voor hoe het in het boekje staat.

recept boekje

Het recept!

Dit heb je nodig voor 8 koeken:

Deeg:
250 patentbloem 
140 gram roomboter 
125 gram witte basterdsuiker
25 gram ei
10 gram water
5 gram zout
2 gram kaneel
twee mespuntjes baking soda

Vulling:
150 gram amandel(meel)
150 gram kristalsuiker
60 gram ei
40 gram water 
rasp van een halve citroen
ik zou er optioneel nog wat extra citroen en vanille pasta- of extract indoen.

Topping:
1 eidooier + ruim aanhangend eiwit 
halve amandelen of amandel stiften

Nog meer nodig:
standmixer met vlinder
keukenmachine
koekjes steker van ongeveer 10,5 cm doorsnee, het liefst één met kartel maar gladde rand kan ook 
spuitzak met glad spuitmondje, ik had een maat 16 (lekker groot)
keukenkwast, het liefst een fijne met haren, dit smeert egaler
velletje bakpapier
keukenfolie 

Gevulde koeken zoals ik ze op school leerde bakken

Zo maak je het!

Maak allereerst het deeg. Doe hiervoor koude blokjes boter in de kom samen met de witte basterdsuiker. Roer op een lage stand tot dit volledig gemengd is. 

Voeg dan het ei en water toe. Wanneer dit is opgenomen kun je het zout, de kaneel, bakingsoda en bloem erbij doe. Meng dit ook op een lage stand tot er een mooie soepel deeg ontstaat. 

Kneed het vervolgens met de hand tot een bal en leg dit op een stuk keukenfolie. Druk plat en wikkel in. Leg dit voor ongeveer een uur in de koelkast. 

Doe alle ingrediënten voor de vulling in een keukenmachine en meng dit tot een lekker soepele spijs die je gemakkelijk op kunt spuiten. Je kunt dit direct in een spuitzak doen. Laat op het aanrecht liggen tot gebruik. 

Wanneer het uur voorbij is rol je de plak deeg dun uit tot ongeveer 2 mm. Steek hier 16 plakken uit. Het klopt dat je hiervoor een aantal keer het deeg opnieuw moet uitrollen. Gebruik genoeg bloem zodat het niet aan je aanrecht plakt maar ook niet teveel. 

Leg 8 plakken in verband op een bakplaat met een velletje bakpapier ertussen. Spuit hier vervolgens een flinke ‘dop’ van de spijs op. Niet te wild want je wil wel dat de bovenste plak goed aansluit op de onderste. Maak vervolgens met je vinger de koek rondom nat met een heel klein beetje water. 

Leg de boven plak erop. Druk zachte aan op de spijs en vervolgens de randen op elkaar. Duw dit ook lichtjes aan. Voor een super strak resultaat zet je nog een keer de koek steker er omheen om het overige eraf te halen. Verwarm nu de oven voor op 240 graden convectie stand.

Kluts de dooier met het eiwit en smeer de koeken in met een dun laagje hiervan. Laat 10-15 minuten staan en herhaal dit dan met een tweede laagje. Maak af met wat amandelen.

Schuif de koeken in de loei hete oven en bak ze egaal bruin in ongeveer 11 minuten. Hou ze goed in de gaten. Het zou zonde zijn als jouw oven wat agressiever bakt. Ik zou de eerste keer de timer dus op een minuut of 8 zetten en dan steeds een minuutje erbij tot jij tevreden bent. 

Laat de koeken volledig afkoelen op de bakplaat. Eet smakelijk!

*Het klopt dat je nog een beetje deeg overhoud. 
*De koeken zijn echt het lekkerst als je ze zeker 2 uur laat afkoelen
*In totaal ben je een kleine 2 uur kwijt aan het bakken hiervan

Gevulde koeken zoals ik ze op school leerde bakken

Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?

Wil jij deze gevulde koeken zoals ik ze op school leerde bakken binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!

Pinterest pin

Liefs,
Eefje

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.