Blog

Een beugel op latere leeftijd. Hoe, wat en waarom?

Een beugel op latere leeftijd. Hoe, wat en waarom?

Jaaa hallo leuke mensen! Een vrolijke Eef hier. Eerder vandaag is namelijk mijn (slotjes)beugel eruit gehaald en het voelt FANTASTISCH!! Zo lekker glad, alsof mijn tanden zijn ingesmeerd met roomboter. Voor ik begin wil ik allereerst even toelichten wat ik met latere leeftijd bedoel. Alle tijd die na de ‘standaard beugel tienerjaren’ komt. De periode nadat een beugel zomaar word vergoedt of door je ouders wordt betaald. En ook zonder medische reden etc. Echt het moment dat je je (dagelijks) ergert aan je gebit en daar iets aan wil doen. Een beugel op latere leeftijd. Hoe, wat en waarom?

Een beugel op latere leeftijd. Hoe, wat en waarom?

Ik schrijf dit stuk omdat ik dit soort ervaringsverhalen heel erg miste toen ik zelf in twijfel was. Als ik ook maar 1 iemand kan helpen met dit artikel is mijn doel hiervan al meer dan gelaagd! Ik vertel je hoe het bij mij is gegaan, hoe ik het heb aangepakt, wat het gekost heeft en hoe mijn ervaring is geweest. Vooral de kosten waren één groot vraagteken.

Als kind

Als kind heb ik eerst zo’n blokbeugel gehad om de stand van mijn kaken te veranderen. Daarna heb ik een tijd alleen slotjes op mijn boven tanden gehad. Gewoon voor de mooi en zoals ik net al zei, in de tijd dat het (bij mij in ieder geval) werd vergoed. Ik had helemaal geen rampzalig gebit maar mijn hoektanden vonden daglicht niet zo leuk geloof ik. Die stonden dus best wel wat naar achteren waardoor mijn voortanden alle shine pakten.

Ik was volgens mij een jaar of 14. Van die tijd weet ik eigenlijk niet meer zoveel. Maar ik weet wel dat toen mijn slotjes er eenmaal uit waren ik géén spalkje (een metalen draadje achter je tanden) kreeg. Waarom heb ik nooit geweten. Een nachtbeugel kreeg ik wel, deze heb ik tot in den treuren gedragen. Langer zelfs dan de orthodontist adviseerde (ja zo’n braverik ben ik). Mij zou het niet gebeuren dat ik die slotjes voor niets heb gehad. I was wrong… Later ben ik echt nog vaak pissig geweest hierover. Waarom die matige nazorg? Had me een hoop geld gescheeld nu.

Dagelijkse irritatie

Afgelopen jaren begon ik mij steeds meer te ergeren aan mijn gebit. Ik denk vanaf mijn 20ste al (ik ben nu 30). Ik heb nooit een lullige opmerking gekregen over mijn tanden. Dat wil ik er graag bij gezegd hebben. Het besluit om opnieuw aan een beugel te beginnen is 100% gekomen doordat ik het zelf wilde. Ik denk wel dat het heeft meegespeeld dat ik afgelopen jaren natuurlijk online veel actiever ben geworden. En je dan ook heel veel meer met je eigen hoofd op foto en film in aanraking komt (dus ook meer/vaker ergernis). Tot twee jaar geleden lachte ik zoveel mogelijk met mijn mond dicht voor foto’s. Want als ik wel mijn mond open deed zag ik altijd maar mijn twee voortanden. Ik kon er verder nog zo leuk op staan maar met mijn lach was ik nooit echt blij. 

Een beugel op latere leeftijd. Hoe, wat en waarom?

Voor

De kosten

Ik was vooral onwijs nieuwsgierig naar wat zo’n geintje zou kosten. En dat was verdomd lastig om achter te komen vond ik. Ik kende wel wat mensen die ook op latere leeftijd aan een beugel waren begonnen. Maar bij de ene was het medisch en dus grotendeels vergoed en de ander wist het ook amper omdat het allemaal via de verzekering liep. Ik heb weleens uitgezocht of het voordeliger zou zijn om mijn zorgverzekering voor een tijdje aan te passen. Maar daar kwam uit dat het verschil het gedoe niet waard was in mijn geval. Zoek dat vooral zelf even uit. Het ligt er natuurlijk aan hoe goed je bent verzekerd en een extra pakket op je tandarts geldt dan weer niet per se voor een orthodontist. Ik besloot toen voor mezelf dat als ik dit echt door wilde zetten ik het gewoon volledig zelf moest betalen. Een jaar of 5 geleden besloot ik een spaardoel aan te maken. Deze noemde ik toepasselijk ‘rechte tanden’. Elke maand zette ik er €50,- en op en als ik een meevaller had dan was het weleens meer. Al die tijd dacht ik, als ik dan besluit het te doen heb ik een in ieder geval een start bedrag. 

De grootste kosten zitten hem in het plaatsen van de beugel en alle controle kosten bij elkaar. Van invloed is natuurlijk hoe lang je precies bezig bent met dit festijn. Standaard ortho advies is geloof ik 18-24 maanden. Wat ik precies kwijt was lees je verderop. 

En dan?

Maar hoe begin je? Dit kan op allerlei manieren denk ik, maar zo ging het bij mij. Ik besloot mijn tandarts te mailen met de vraag welke orthodontist zij konden aanraden. Hier kreeg ik vrij snel reactie op en het was ook nog eens de (denk ik) dichtstbijzijnde orthodontist bij mijn huis vandaan. Winning! Ik besloot vervolgens een mailtje op de stellen waarin ik beschreef wat mijn ‘probleem’ was en dat ik dit heel graag wilde laten oplossen. Dat kon en er werd een eerste afspraak gemaakt. Hierbij worden de opties besproken en ze maakte bij mij ook gelijk foto’s. Het geld aftikken begint dus gelijk, nog voordat er iets vast staat. Naar aanleiding daarvan krijg je een offerte. Bij mij kon er gelukkig van alles zonder dat er gezonde kiezen getrokken moesten worden om ruimte te maken. Dat hoor je weleens. In dat geval had ik wel langer getwijfeld denk ik. Dat lijkt me een lastige keuze!

De opties

Er waren 3 opties. Of naja, eigenlijk twee. Slotjes of een Invisalign. Ik had vooraf al bedacht dat ik permanente slotje wilde. Dan heb je in ieder geval nooit gezeik dat je hem bent vergeten in te doen oid. Het is goedkoper dan Invisalign en het is gewoon wat ik wilde. Eigenlijk helemaal niet over getwijfeld. Wel had ik zware voorkeur voor de onopvallende slotjes. In plaats van metalen blokjes krijg je dan doorzichtig kunststof blokjes op je tanden. Deze zijn wel weer iets duurder, maar dat was dan maar zo. In het begin werken ze ook met wit draad en wit/grijze elastiekjes. Het valt echt niet op van een afstandje. Altijd blij geweest met deze keuze. Ik heb zelfs een aantal Instagram volgers gehad die na een jaar ineens zeiden. Huh, heb jij een beugel?! Dat was ze dus nooit opgevallen. Terwijl ik elke week wel pratend met mijn hoofd op je beeldscherm verschijn. Ik verbaasde mij daar steeds over maar het bevestigde wel mijn goede keus. 

Een beugel op latere leeftijd. Hoe, wat en waarom?

Voor

Doet het pijn?

Ik ga er niet omheen draaien. JA HET DOET ZEER! Meer dan ik vooraf had gedacht. Dit is niet om je af te schrikken want het hoort er gewoon bij en je overleefd het echt wel. Het zetten is een fluitje van een cent. Bij mijn orthodontist doen ze ook niet meer aan dat gore happen in gips maar maken ze dat met een scan. Dus ook dat is en eitje. Maar de dagen na een controle zijn echt geen pretje. De dag dat hij bij mij was geplaatst heb ik gelijk ook een hele sociale dag. Een lange dag met veel gepraat etc. Ik had eigenlijk alleen rekening gehouden met spanning op mijn tanden pijn maar ik was even vergeten hoe gruwelijk scherp die slotjes zijn voor de rest van je mond. Dat is zó erg wennen. Voor je gevoel ligt je hele mond open aan de binnenkant. De dag daarna was zelfs praten al pijnlijk. Dat heb ik dan ook maar zo min mogelijk gedaan. Tuurlijk krijg je zo’n bakje met wax mee. Maar er werd ook geadviseerd om dat niet te snel te gebruiken. Je zou er toch aan moeten wennen. Ik heb dan ook geen één keer die wax gebruikt. 

Eten

Eten is ook echt geen doen. Mits je het in kleine blokjes kan snijden. Het voelde ik echt alsof ik lunch aan het maken was voor mijn twee jarige neefje. Naast vloeibaar eten moet verder alles echt in hapklare brokken zijn haha. Je kiezen doen niet echt zeer, daar staat geen druk op. Ik kan de pijn moeilijk om schrijven maar een stuk brood afbijten was bij mij echt geen optie. Zelfs een gewoon kauwgommetje was geen pretje. Twee uur na de controle was het al feest. De dag daarna was het meestal op zijn ergst en die dag daarna werd het al beter. Mijn advies zou zijn is dat je na zo’n controle zeker 3 dagen geen sjiek etentje op de planning zet. Thuis met een kom soep op schoot is ook mijn advies. 

Hij mag eruit! Wat nu?

Met alleen een lange tijd een beugel dragen ben je er nog niet. Eigenlijk begint het dan pas! Met spalkjes achter je tanden en een nachtbeugel. Dit is echt belangrijke nazorg. Tanden willen áltijd terug naar hun originele stand. Dus wanneer je dit niet doet is de kans groot dat je na een tijd weer terug bij af bent. Zoals ik als tiener al heb gehad dus. Laat je dus NOOIT afwimpelen zonder spalkje. Als het goed is is dit besproken aan het begin van het traject. Bij mij zitten ze er nu in en het is vreselijk wennen. Maar dat doet het echt. Al lijkt dat de eerste dagen onmogelijk. 

Een beugel op latere leeftijd. Hoe, wat en waarom?

Wil je dit? Doe het!

Mits je het kunt betalen natuurlijk. Ik heb zo lang getwijfeld. En als je dan eenmaal besluit het te doen heb je eigenlijk gelijk al spijt dat je het niet eerder hebt gedaan. Des te langer je er plezier van hebt. Bij mij heeft de beugel er 20 maanden ingezeten. Boven werd eerst geplaatst en 3 maanden later ook onder. Controle is ongeveer om de 6 weken. Al met al heeft deze mooie glimlach mij €2.250,- gekost. Dit was het begin gesprek, plaatsen van de beugel, ongeveer 13 controles, een tussentijdse röntgenfoto, en verwijderen en een 3tal nachtbeugels voor mijn boven tanden. Over 2 maanden heb ik nog een controle. Dan kan er mogelijk besloten worden dat ik ook voor onder een nachtbeugel moet hebben. De kosten hiervan zullen er nog bij komen. 

Ondanks de pijn en ongemakken heb ik geen seconden spijt gehad. Na een een half jaar beugel was ik al gelukkig met hoe het eruit zag. Daarna gaan ze echt finetunen. Het werd alleen maar mooier. Het moeilijkste moment vond ik eigenlijk wanneer het einde in zicht komt. Eerst was er namelijk al spraken dat hij er misschien in januari al uit mocht. Toen hebben we toch nog wat kleine puntje aangepakt. Hou jezelf dan voor dat je dit niet ooit nog eens gaat doen en je geduld het echt waard zou zijn. Ironisch genoeg heet mijn orthodontist ook Rechtetanden.nl, net als het spaardoel dat ik aanmaakte en deze zonder voorkennis ook zo noemde.

klaprozen veld

voor

Grootste ongemakken

Wanneer de beugel is geplaatst voelt het echt alsof je 24/7 met een duckface rondloopt. Je lip lijkt ineens te kort. Klinkt gek maar je zal het kunnen bevestigen. Het grootste ongemak is denk ik wel dat er veel eten in blijft hangen. Na een tijdje word je echt goed in het verwijderen van die resten met je tong. Maar er zijn gevallen waarbij dat gewoon echt niet gaat. Noten en appels waren echt het vreselijkst. Als die zich eenmaal vast hebben gezet achter een stukje ijzerdraad… Als je dan geen tandenstoker bij de hand hebt wordt je he-le-maal gek. Ik tenminste haha! Tip: neem die ALTIJD mee!

Dan heb je ook nog dat je vaak op je wang bijt. Nou is dat met je tanden al geen pretje met met die scherpe stukken kunststof al helemaal niet. Dikke vette au. Echt niet tof!

Reacties in mijn omgeving 

Eigenlijk zijn die er niet zoveel geweest. De meest voorkomend reactie was eigenlijk. Ja maar huh, er is toch niets mis met je gebit? En als ik dan uitlegde dat ik zelf niet tevreden was en waarom ik het heel graag mooi recht wilde hebben, snapte iedereen dat wel goed. Het is ook weleens als dapper of cool bestempeld. Wederom niet iets negatiefs over gehoord. Ik vind echt dat je het moet doen. Ook al ben je 55 of 26. Bij mij ging ie erin toen ik 28 was en eruit een paar maanden na mijn 30ste verjaardag. Het neemt echt een irritant en onzeker dingetje weg.

Grote lach

The end..

Knap dat je het tot hier hebt volgehouden. Alles wat ik kwijt wilde staat erin. Als het goed is zijn al jullie vragen die via Instagram binnenkwamen ook beantwoord. Mocht je alsnog een andere vraag hebben? Stel hem hieronder of stuur mij een dm. Ik benadruk nog even dat dit hele beugel avontuur 100% eigen initiatief was. 

Ondanks de duur, het geld en de ongemakken, zou ik het zo weer doen!

Liefs,
Eefje

14 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.