Lemon meringue is my middle name. Maar met het Paasweekend voor de deur vond ik het wel een lekkere timing om het recept voor deze yoghurtcakejes met lemon curd en meringue met je te delen.
Voor het gemak heb ik kant en klare lemon curd gebruikt. Wel zo makkelijk! Zelf maken is trouwens ook niet moeilijk alleen het duurt wat langer Ik heb een linkje naar een recept onder de groene tekst gezet. Voor de meringue gebruik ik gepasteuriseerd eiwit. Meestal koop ik dit per liter bij Sligro maar verschillende supermarkten verkopen ook kleinere pakjes.
Het recept!
Dit heb je nodig voor 6 stuks:
Beslag:
115 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram volvette Griekse yoghurt, op kamertemperatuur
70 gram witte basterdsuiker
45 gram roomboter, op kamer temperatuur
1 middelgroot ei
rasp van en halve limoen
1/2 tl vanillepasta
1 mespuntje zout
Vulling:
2 el lemon curd, zelfgemaakt of kant en klaar uit een pot
Topping:
60 gram gepasteuriseerd eiwit
80 gram kristalsuiker
Nog meer nodig:
metalen muffin vorm
6 papieren muffin vormpjes
klein gasbrandertje
mengkom
hand- of standmixer
pollepel
Zo maak je het!
Verwarm de oven voor op 180 graden convectie. Doe de muffin papiertjes alvast in de vorm.
Klop eerst de roomboter los en luchtig. Voeg dan de basterdsuiker, het zout, limoenrasp en de vanillepasta toe. Meng dit goed door elkaar.
Voeg dan 1 ei toe. Als deze helemaal is opgenomen voeg je de yoghurt en het zelfrijzend bakmeel toe. Mix nu tot een glad beslag. Verdeel dit over de 8 vormpjes.
Bak de cakejes gaar in 18-20 minuten. Haal ze na het bakken gelijk uit de bakvorm. Anders wordt het papiertje zo nat van de condens.
Neem de achterkant van een pollepel om gaten in de cakes te maken. Druk deze er ongeveer tot 3/4de in. Eenmaal afgekoeld haal je ook de papiertjes er vanaf.
Vul ze vervolgens royaal met de lemoncurd.
Klop het eiwit tot het begint te schuimen. Giet dan al mixend de suiker erbij. Mix zo lang tot je stijve pieken hebt. Doe het schuim in een spuitzak met een glad spuitmondje. Met een kartel mag ook. Wat je zelf het leukste vindt!
Maak de cakes af door met een gasbrandertje langs het schuim te gaan. Ze zijn dan klaar om te eten. Yummm!
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?
Wil jij deze yoghurtcakejes met lemon curd en meringue binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!