Blog

Dit zijn mijn favoriete keukenapparaten

Dit zijn mijn favoriete keukenapparaten

Hi leuke lezer! Welkom bij dit ietwat lange maar uitgebreide ‘dit zijn mijn favoriete keukenapparaten’ artikel. Door de jaren heen en nog steeds krijg ik veel vragen over bepaald keukenapparatuur dat ik gebruik. Of ik kan adviseren of iets kan aanraden. Op zich kan ik dat natuurlijk wel maar ik vind het ook lastig. En wel hierom:

Een testcentrum heb ik natuurlijk niet. Ik heb niet uitgebreid kunnen vergelijken met tal van andere apparaten. Ik wil bij deze dus heel erg benadrukken dat ik dit schrijf vanuit mijn eigen ervaringen, opgedane kennis en enthousiasme. Volledig belangeloos geschreven (i wish). Naja misschien in eigenbelang want ik heb namelijk wel een aantal links toegevoegd naar de apparaten. Mocht je via zo’n link een apparaat (of totaal iets anders) bestellen ontvang ik een commissie over het aankoopbedrag. Jij betaalt dus niets extra maar je steunt mij er wel mee. Doe ermee wat je wil maar dan ben je daar in ieder geval van op de hoogte! 

Via Instagram heb ik ook nog gevraagd of jullie specifieke vragen hebben over bepaald apparatuur. Ik heb er daar een aantal van in de tekst verwerkt. Mocht je alsnog vragen hebben? Mail of DM mij gerust, dan kan ik mogelijk die info nog toevoegen. Ben je er kaar voor? Dan ga ik van start!

Magimix keukenmachine 

Dit zijn mijn favoriete keukenapparaten

I love mijn Magimix! Ik heb een Magimix Cuisine Systeme 4200 XL – Foodprocessor – Zwart en vind het echt een top apparaat. Ik ben sowieso voor hoe minder knoppen hoe beter en deze bad boy heeft er slechts 3! Na een tijdje overwegen heb ik hem toch gekocht. En ondanks ik twijfelde of ik hem voldoende zou gaan gebruiken heb ik geen seconde spijt gehad. Hiervoor gebruikte ik een kleine keukenmachine, een Braun volgens mij. Een oudje want ik die stond al op het aanrecht bij mijn moeder toen ik nog een kleine Eefje was. 

En hij kan nog zoveel meer dan alleen pureren! Moet je nagaan. Ik ben er zo blij mee en dat terwijl ik bijna alleen het mes gebruik. Hij kan nog zoveel meer. Hakken, raspen, kloppen etc. Ik kocht hem in een periode tijd dat je er ook nog een schijven set bij kreeg om spirelli’s etc te maken. Ik kan er de super veel mee maar die extra’s gebruik ik dus weinig.

Dat komt denk ik ook omdat ik 99% van de tijd voor mezelf kook dus een courgette haal ik dan eerder handmatig door een rasp. Als de hoeveelheden groter word pak ik er wel eens zo’n rasp schijf bij. Bijvoorbeeld als ik appeltaart maak met plakjes appel. In 30 seconden is het klaar. Dat gaat echt super snel! Ook maak ik met het mes heel graag snel kruimeldeeg. Dat gaat echt heel veel rapper dan in mijn Kitchen Aid met een deeghaak of vlinder.

Kwaliteit

Verder vind ik het gewoon een mooi apparaat. Je koopt kwaliteit met een goede en sterkte motor. Ik heb (gelukkig) nog geen service nodig gehad. Maar in de tijd dat ik in een kookwinkel werkte heb ik wel ontdekt dat Magimix goede service biedt. Ik heb machines van 30 jaar oud voorbij zie komen die het nog als een zonnetje deden. Naar mijn mening is dit echt de beste keus op keukenmachine gebied. Nog even een side note: ik wilde eerst een 3200XL kopen. Groot zat dacht ik! Maar denk eraan; ze gaan heel lang mee dus denk ook aan (onvoorziene) gezinsuitbreiding haha. Mocht je al een groot gezin hebben zou ik zeker voor de 5200XL gaan bijvoorbeeld.

Kitchen Aid standmixer 

Kitchen aid zijkant

Er eentje hebben was voor mij als een meisjes droom toen ik net op de bakkersschool zat. Misschien daarvoor al zelfs! Maar als 17 jarige schud je natuurlijk niet even zo’n bedrag uit je mouw. Hij ging dus op het lange termijn dromen lijstje. Ik heb me al die jaren bezig gehouden met welke kekke kleur ik ooit zou gaan kopen. Laat ik jullie dat lange verhaal besparen. Wel wil ik nog even zeggen dat ik toen der tijd een Kenwood standmixer kocht. Die doet het tot op de dag van vandaag nog steeds goed en ik pak hem er nog weleens bij als ik echt veel te mengen en mixen heb. Ik schreef daar eerder al eens over. Dat artikel kun je hier lezen! Spoiler; ik ben ook enthousiast over Kenwood mocht je daar interesse in hebben. Door deze twee apparaten naast elkaar te gebruiken heb ik wel gemerkt dat de KA een stuk krachtiger is (mag natuurlijk ook wel voor dat geld).

Een jaar of 3 geleden, toen ik dus bij de kookwinkel werkte besloot ik dat het de hoogste tijd was om er eentje zakelijk aan te kopen. Er was voor mij ook sprake van een kleine personeelskorting dus dat was fijn! Welke kleur het is geworden? Vulkaanzwart zwart haha! Al die jaren van fantaseren zijn in één keer teniet gedaan. Ook geen seconde spijt van gehad. Hij is zó mooi! 

Gebruik

Ik gebruik hem vooral om op te kloppen. Eiwit, grote hoeveelheden slagroom, botercrème en regelmatig ook deeg natuurlijk. Maar zoals je hebt kunnen lezen maak ik kruimeldeeg ook graag in mijn Magimix. Ik bak weinig brood maar als ik hier deeg voor maak proberen ik maximaal 500 gram deeg te maken. Dit is ook weer door mijn ervaringen in de kookwinkel. De machines die terugkwamen met problemen werden vaak gebruikt om echt veel en zwaar brooddeeg te kneden. Ik ben wat brooddeeg betreft ook niet altijd even enthousiast. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Als je echt vol op brood- of pizzadeeg wil focussen en daar ook grotere hoeveelheden voor nodig hebt zou ik me gaan oriënteren op een spiraalmenger. 

Accessoires

Wat natuurlijk ook een hele grote plus kan zijn is dat je héél veel accessoires op de Kitchen Aid kan plaatsen. Ik heb er daar zelf precies nul van dus daar kan ik geen ervaring over delen. Maar mocht wekelijks zelf pasta maken of gehakt malen kan ik mij heel goed voorstellen dat dit een onwijs toegevoegde waarde is. Wat ik wel een mega toegevoegde waarde vind zijn ‘vaatwas proof’ tools. Deze heb ik er later zelf nog bijgekocht (kostte zo’n 100 euro). Volgens mij zitten deze nu standaard bij het nieuwste KA Artisan model. Het precieze model welke ik heb is deze. Dit linkje is puur ter info. Voor 50 euro meer heb je dus de roestvrije tools. Die wil je, dat is een advies!

Over de Kitchen Aid klantenservice hoor ik geen goede verhalen. Ik heb echt horror ervaringen voorbij zien komen. Er is slecht in contact te komen en ze komen met niet al te beste oplos voorstellen. Met een beetje pech ben je je machine echt lang lang kwijt en of het dan goed wordt opgelost is een tweede vraag. Eerlijk gezegd ben ik dus serieus bang voor de dag dat (mogelijk) mijn KA kuren gaat vertonen. Natuurlijk lees je eerder negatieve dan positieve dingen hierover maar ik wilde het toch even genoemd hebben. 

Bamix staafmixer 

Bamix staand

Dan heb je de Bamix staafmixer nog. Ik kan niet anders dan wéér terug refereren naar mijn tijd bij de kookwinkel. Ik weet nog goed dat op mijn eerste dag de vertegenwoordigster van Bamix langskwam. Mijn bazin zei heel slim tegen haar “leg jij Eefje eens uit waarom een Bamix de beste keus is”. Ik kan je vertellen, dat heeft indruk gemaakt op mij. Volgens mij verkocht ik mijn eerste Bamix diezelfde middag nog! Bamix is een Zwitsers merk. En de machines worden alleen daar in een fabriek gemaakt. Onderdeel voor onderdeel worden ze grotendeels nog met de hand in elkaar gezet. En dat is wat de Bamix ook gelijk uniek maakt in duurzaam opzicht. Als je al een defect aan je machine hebt kunnen ze dat bijna in alle gevallen maken. Door het grote deel handwerk kunnen ze dus heel erg secuur te werk gaan.  

Door de kogellagers in de motor is wel een zwaar advies om je Bamix altijd rechtop de laten staan. Dit komt echt ten goede van zijn levensduur. Ook hierbij heb ik weer 30 jaar oude machines gezien die het nog perfect deden. Wat ‘anders’ is aan de de Bamix is dat ie niet uit twee delen bestaat. En dat is gelijk een dikke winst in de kracht die hij kan leveren. 

Wat kun je er allemaal mee?

Je kunt er mee mixen, hakken, kloppen en kneden. Ik heb het nog niet geprobeerd maar zelfs de Bamix kan een brooddeeg van 500 gram aan. En ik heb voor mijn eigen neus gezien hoe het ijskoude magere melk gewoon opklopt tot schuim. Terwijl ik dit typ voel ik mijzelf zowat een vertegenwoordiger van dit merk haha. Niets is minder waar. Ik ben gewoon enthousiast. Nog een GROOT voordeel vind ik dat hij in vergelijking tot andere staafmixers echt weinig herrie maakt. Ik zou gewoon nog makkelijk kunnen praten met iemand die naast mij staat. De verschillende mesjes en kloppers zijn extreem makkelijk te verwisselen. Hij is heel makkelijk schoon te spoelen met alleen kokend water. Het zwarte gedeelte kan ook moeiteloos tegen 100 graden. Heb je dus een grote of diepe pan kun je deze staafmixer er gewoon inzetten. Bamix M160 – Staafmixer, dit model heb ik! Ik heb hem pas sinds kort dus ik heb er nog niet heel veel meer over te vertellen dan dat ik er heel blij mee ben.

Silvercrest melkschuimer 

Dit zijn mijn favoriete keukenapparaten

Een aantal jaar geleden heb ik deze besteld op de website van Lidl. Misschien is het niet de mooiste maar ik vind hem heel goed werken en ben er dus heel blij mee. Hij kan zelfs koud schuimen! Knop lang ingedrukt houden tot het lampje op blauw springt ipv rood. Lekker voor een iced cappuccino. Ik geloof dat ik er 25 of 30 euro voor heb betaald. Ik weet niet of ik per se eenzelfde zou bestellen als deze ermee op zou houden maar ik ben er gewoon heel erg tevreden mee dus ik kan hem met een gerust hart aanraden. Google even tip ‘Silvercrest melkschuimer’ als je er mee over wil lezen. 

Nespresso koffiemachine 

Dit zijn mijn favoriete keukenapparaten

Jarenlang had ik geen koffiemachine en raakte ik lichtelijk in de stress als ik koffie drinkende gasten over de vloer kreeg. Door die tijd heb ik me heen geworsteld met een old skool filter op een kan. Toen mijn moeder overging op een bonen machine mocht ik haar Nespresso Krups overnemen. Deze heb ik een jaar of 2 met plezier gebruikt. Tot hij ermee ophield. Hij was al best oud! Inmiddels was ik wel gewend geraakt aan het gemak van een cup machine.

Ik heb dus niet lang getwijfeld om weer een Nespresso apparaat te kopen. Ik heb een stuk kleinere gekocht. Kiezen was nog best lastig, ze hebben best wel leuke modellen. Uiteindelijk koos ik deze metaal look want die vond ik het tofst bij mij keuken passen. Nog elke dag blij met die keus. Ik ga er vanuit dat hij nog lang meegaat maar mocht hij echt kapot zijn denk ik dat ik weer voor een Nespresso apparaat ga!

AEG ovens 

Dit zijn mijn favoriete keukenapparaten

Er kwamen ook wat vragen binnen over mij oven(s). Eerlijk gezegd stonden deze niet eens op mijn lijstje voor dit artikel. Ik had alleen aan de losse apparaten gedacht. De tel ben ik alweer kwijt maar in Augustus 2017 of 2018 werd mijn nieuwe keuken geplaatst. Ik weet nog dat ik bij de keukenboer zat voor een eerste ontwerp en dat we het over de apparatuur hadden. Ik zei dat ik twee ovens wilde en dat deze belangrijk voor mij zijn. Ook zei ik erbij dat ik niet het duurste van het duurste zocht met wel een merk dat betrouwbaar is. Hij kwam vrijwel direct met AEG en daar had ik wel een goed gevoel over. 

Ik heb er dus twee maar ze zijn niet identiek. Één is namelijk een oven met magnetron functie. Dat is dus heel wat anders dan een combi magnetron. Dat wilde ik absoluut niet namelijk. De oven was het belangrijkst en de magnetron functie is fijn voor erbij. Ondanks ik deze functie erg weinig gebruik ben ik wel echt blij dat ik ‘m heb! Want soms is het toch een uitkomst.

Beide ovens hebben ongelofelijk veel functies die ik werkelijk nog nooit heb gebruikt. Ik ben daar niet zo onderzoekerig in. Ik gebruik de convectie- grill- en hete luchtstand en daar kan ik eigenlijk alles mee. Er zit ook een zelfreinigende functie in. Deze heb ik eerlijk gezegd nog niet gebruik. Ik werk gewoon beste wel netjes, veeg he regelmatig leeg en zorg ervoor als een taart mogelijk kan lekken er iets onder staat om het op te vangen. Ik ben met deze ovens gewoon heel blij. Meer heb ik er niet over te delen. Om helemaal specifiek te zijn: de oven oven is model KPK742220M en de oven magnetron is KMK561000mm.

Quooker kraan

Quooker

Zoooo ik ben blij dat ik deze heb! En dat te bedenken dat ik er eerst geen eentje wilde. Ik dacht dat ik hem niet genoeg zou gaan gebruiken en dan is 1200 euro héél veel geld. Het elk moment van de dag thee hebben is heerlijk, dat het water voor je pasta in no time kookt ook en bovenal; er staat geen waterkoker op je aanrecht. SUPERFIJN! Als je er één hebt ga je hem ook voor steeds meer dingen gebruiken en ik zou nu echt niet meer zonder willen. Normaal is het bij twijfel niet doen maar als ik je mag adviseren is het in dit geval wel doen. Thank me later! En mocht het anders uitpakken; ik ben NIET aansprakelijk voor dit advies haha!

Philips airfryer 

Dit zijn mijn favoriete keukenapparaten

Ook lang getwijfeld of ik dit apparaat aan wilde schaffen. Ik heb toch twee ovens, is dat niet genoeg? Het is ook niet even een apparaat dat je zo wegschuift in een keukenkastje. Inmiddels heb ik hem een jaar of 4 en ik gebruik heb steeds vaker eigenlijk. Sowieso voor snacks. Ik vind dat die 100 keer beter uit de airfryer komen dan uit de oven (ook al zegt de snack verpakking dat ze in allebei bereidt kunnen worden).

Ook voor de gepaneerde vleesvervangers vind ik het geweldig. In een koekenpan duurt het heel lang en echt krokant is het vaak niet. Dat is waar ik hem voornamelijk voor gebruik. Soms ook om een restje eten (ovenschotel oid) in op te warmen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook muffins in bakken. Dat doe ik dan weer niet en gebruik daar toch altijd mij oven voor. Die ik heb is in ieder geval geen XL, en precieze model weet ik zo snel niet. Maar een Philips is mij wel herhaaldelijk aangeraden in de tijd dat ik zocht naar de beste aankoop. Bij deze geef ik het aanraden door!

Dit wil ik ook nog even kwijt

Zo dit was het dan! Het ‘Dit zijn mijn favoriete keukenapparaten’ artikel. Knap dat je je er tot het einde doorheen hebt geworsteld. Er even vanuitgaande dat je dit artikel met plezier hebt gelezen hoop ik ook dat ik mogelijk bepaalde twijfel heb weggenomen. Zo niet, even goede vrienden natuurlijk 😉 Om één vraag voor te zijn; het klopt, er staat geen blender tussen. Hiervoor doen mijn Magimix en Bamix het werk. Mocht je er toch eentje zoeken kan ik de Maginmix blender wel aanraden!

Ik ben er absoluut van bewust dat er prijzige apparaten in dit lijstje staan. Een groot deel is gekocht met het oog op dat ze lang meegaan. Het is mogelijk niet voor iedereen haalbaar om te kopen. Denk goed na over wat je wel koopt. Is die blender, broodrooster of staafmixer van 3 tientjes wel een goede keus als die over 4 maanden rokend in de prullenbak ligt?

Lees ook:
10 x onmisbaar in mijn keuken

Oja! Mocht het je nog niet zijn opgevallen? Ik vind zwart keukenapparatuur het mooist.

Liefs,
Eefje

4 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.