Koekjes

Basisrecept voor cheesecake kruimelkoeken

Basisrecept voor cheesecake kruimelkoeken

Welkom bij weer een nieuw recept experiment dat zeer goed heeft uitgepakt. Dit basisrecept voor cheesecake kruimelkoeken deel ik graag met je! Waarom ik het een basisrecept noem? Omdat de basis top is!

Ik heb in deze namelijk de keuze gemaakt om er ook kersenjam in te doen. Ik ben dol op kersenjam, alleen bleek dit niet helemaal tot zijn recht te komen. Helemaal niet vies natuurlijk maar het gaf niks extra’s vond ik. Daarom heb ik hier een paar variatie tips voor je waarvan ik op voorhand weet dat dit goed kan in het recept. 

Basisrecept voor cheesecake kruimelkoeken

Het zou heel lekker zijn als je 30 gram van de havermout vervangt door kokosrasp en de jam door lemoncurd. Wil je het juist wat zwaarder kun je bijvoorbeeld een zakje oploskoffie of kaneel door het deeg doen. En ipv jam Nutella of speculaas gebruiken. Als je een jam gebruikt zou ik voor een wat zuurdere jam gaan dan kersenjam. Ik hou je vooral niet in met de citrusrasp. Dit staat al in het basisrecept maar het mag natuurlijk altijd een beetje meer! Veel limoenrasp en witte chocolade druppels lijkt mij trouwens ook een topper!

Het recept

Dit heb je nodig voor 10 koeken:

Koek:
170 gram zelfrijzend bakmeel
160 gram kristalsuiker 
150 gram (plantaardige) boter, koud in blokjes 
120 gram havermout 
1/2 tl zout 

Vulling:
400 gram roomkaas/zuivelspread 
2 middelgrote eieren 
40 gram kristalsuiker
1 tl vanillepasta
rasp van een halve citroen
ongeveer 4 el (kersen)jam

Nog meer nodig:
vierkante bakrand van 18 x 18 cm
bakplaat met bakpapier
mengkom
spatel
keukenmachine 

Basisrecept voor cheesecake kruimelkoeken

Zo maak je het!

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Zet een bakplaat klaar met een velletje bakpapier erop. Zet hier de bakrand op en bekleed ook de binnenkant van de randen met bakpapier. Zo heb je 100% garantie dat de koek mooi uit de vorm komt. 

Doe de ingrediënten voor de koek in de keukenmachine en maal dit net zo lang tot je een kruimelig maar goed gemengd deeg hebt. Houd hiervan 200 gram apart. 

Stort de rest in de vorm. Verdeel en druk dan goed aan! Roer de roomkaas los met de suiker, vanille en citrusrasp. Voeg dan 1 ei toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg dan het tweede ei toe en herhaal dit. Doe dit met de hand en een spatel, zo komt er geen lucht in.

Giet het roomkaas mengsel op de koekbodem. Verdeel dan ongeveer 4 el jam (of een andere smaakmaker) over het cheesecake mengsel. Swirl dit er een beetje doorheen met een theelepel. Maak dan af met de apart gehouden kruimels. 

Bak de cheesecake gaar in ongeveer 40-45 minuten. Laat de koek 15 minuten afkoelen en haal dan de rand er vanaf. Laat hem dan verder afkoelen voor je hem voor 2-3 uur in de koelkast zet. Snijd pas daarna, dan heb je strakke repen. Of blokjes. Dat kan natuurlijk ook! Ik vond ze zelf een dag later nog lekkerder. Dus eerst gewoon een volle dag in de koelkast is aan te raden.

*Het maken zelf kost ongeveer 20 minuten, het bakken 40 minuten en het afkoelen en koud worden ongeveer 4 uur (het liefst nog een paar uur langer). 

*Houd er rekening mee dat de koek vooral de smaak bepaald. De onderlaag is vrij dik, ik vind dat heerlijk! Mocht je zelf de verhoudingen aan willen passen zou ik eerder een kwart of de helft van het koek recept nemen ipv dat je een dikkere cheesecake laag erin doet. Dat is aan jou! Mogelijk ook iets minder lang bakken dan.

*Vers fruit kan ook maar pas op dat je niet teveel gebruikt ivm met het vocht. 

Insta foto kaas repen

Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?

Wil jij dit basisrecept voor cheesecake kruimelkoeken binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!

Pinterest pin

Citroen cheesecake bars

Edit 15.04.21 – Yes, ik heb ook een citroen variant gemaakt! Iets minder koek heb ik gebruikt dus is de cheesecake vulling wat meer aanwezig. Hiervoor heb ik 20% van alle ingrediënten afgehaald. De vulling hoeveelheden heb ik hetzelfde gelaten. Voeg alleen rasp toe van een hele citroen ipv een halve en vervang de jam door 100 gram lemoncurd. Bak ongeveer 35 minuten op 180 graden hete lucht. Lekker om er daarna ook nog wat extra lemoncurd bij te serveren!

citroen cheesecake bars

Liefs,
Eefje

6 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.