Cake(jes)

Yoghurt limoen tulband met glazuur

Yoghurt limoen tulband met glazuur

Zo dan! Ik bakte vandaag zomaar ineens mijn beste cake ever (vind ik zelf). Ik wilde heel graag iets moois en lekkers maken in mijn mooie tulband vorm en ik wilde ook iets nieuws proberen met het glazuur. Dit pakte allebei super goed uit en daarom zit je het recept voor deze yoghurt limoen tulband met glazuur te lezen. 

close up

Ik heb al wat fiasco’s meegemaakt als het om tulbanden gaat maar inmiddels lijk ik door te hebben hoe het werkt. Waar ik het heb gelezen weet ik niet meer maar het kan van belang zijn dat je je ingevette vorm goed koelt van tevoren. Wanneer ik dat doe gaat het eigenlijk altijd goed. En deze prachtige vorm helpt natuurlijk ook mee. Besteed dus genoeg tijd aan het preppen van je bakvorm en thank me later!

Yoghurt limoen tulband met glazuur

Dit heb je nodig:

5,5 uur aan totale tijd

Beslag:
350 gram zelfrijzend bakmeel
300 gram kristalsuiker
250 gram volvette Griekse yoghurt 
200 gram roomboter
3 middelgrote eieren 
50 ml zonnebloemolie 
2 verse limoenen, het rasp ervan 
1 tl vanillepasta
1/2 tl zout
1/2 tl baking soda

Topping:
200 gram poedersuiker 
2 el limoensap 
1 el (gepasteuriseerd) eiwit
gevriesdroogde frambozen en/of limoenrasp (optioneel)

Nog meer nodig:
(Nordicware) tulbandvorm 
hand- of standmixer 
siliconen spatel
steelpan
kwast

Yoghurt limoen tulband met glazuur

Zo maak je het!

Zet eerst alle ingrediënten klaar om op kamertemperatuur te komen, dit duurt ongeveer een uurtje. 

Smelt een klontje boter en vet hier vervolgens de vorm mee in. Helemaal goed tot bovenaan want hij bakt mooi hoog. Bestuif dan met een dun laagje bloem en klop dit goed af. Zet de vorm dan in de koelkast.

Wanneer alles op kamertemperatuur is klop je eerst de boter los en zacht. Ik houd hiervoor meestal 1 keer de kom even kort onder de hete kraan. Als de boter egaal glad en zacht is voeg de suiker en het zout toe. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 170 graden convectie (boven en onder warmte).

Wanneer dit goed door elkaar zit giet je al roerend de zonnebloemolie erbij. De machine hoef je voor deze cake niet hoger dan de 2de stand te gebruiken. Voeg dan al roerend 1 voor 1 de eieren toe. Schraap de kom nog bij als dit nodig is. 

Zet de machine dan stil en voeg alle overige beslag ingrediënten toe. Meng dit weer op een lage stand door elkaar. Stop wanneer het bijna door elkaar zit. Spatel het laatste gedeelte met de hand door en schep het gladde beslag dan in de vorm. Verdeel gelijkmatig en schuif de cake de oven in.

Bak deze eerst 35 minuten op 170 graden. Draai dan de oven terug naar 150 graden en bak nog eens 20 minuten. Bij mij was de cake toen perfect gaar. Check dit altijd nog even zelf met een saté prikker. De ene oven is de ander niet. 

Laat de cake 5-10 minuten staan en los hem dan op een afkoel rooster. 

Het glazuur

Yoghurt limoen tulband met glazuur

Maak het glazuur door de ingrediënten hiervoor bij elkaar te doen. Vervolgens heb ik met mijn gloednieuw en fijne Bamix (staafmixer) met het mengschijfje er wat lucht in geslagen. Zo krijg je echt een nog witter, taaier en dikker glazuur. Precies hoe je het wil hebben. Mocht je alleen een staafmixer met mes hebben zou ik dit proberen met een handmixer met gardes. Heb of wil je dit beide niet dan kun je het ook gewoon met een lepel roeren. 

Wanneer de cake volledig is afgekoeld decoreer je ‘m met het glazuur en mogelijk met nog wat extra decoratie zoals gevriesdroogde frambozen. Doordat er wat eiwit in het glazuur zit krijgt het al vrij snel zo’n droog/hard laagje.

*Op de foto heb ik nog maar de helft van het glazuur gebruikt.

Yoghurt limoen tulband met glazuur

Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?

Wil jij deze yoghurt limoen tulband met glazuur binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!

Pinterest pin

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.