Cake(jes)

Koffie brownies met karamel en speculaas

Koffie brownies met karamel en speculaas

Ik heb al vaak gezegd dat ik geen grote brownie fan bent. Dat is nog steeds het geval; tot je helemaal losgaat met allemaal lekkere smaken en toevoegingen. Zoals deze koffie brownies met karamel en speculaas. De brownie is lekker smeuïg en heeft een koffie smaak. De topping is zacht door de karamel en een beetje crunchy door de speculaasjes. 

Ik vind ze echt súper lekker! Mocht je niet van koffie houden kun je dit zonder aanpassingen gewoon weglaten. Je zou door het beslag ook nog extra noten kunnen doen als je wil voor écht next level brownies. Mocht je dat doen? Rooster ze dan wel even vooraf in de oven of een droge koekenpan.

Koffie brownies met karamel en speculaas

Het recept

Dit heb je nodig:

9 flinke units van 6 bij 6 cm. Maar je kunt ook reepjes of kleinere vierkantjes snijden. Dat is aan jou!

Beslag:

250 gram bruine basterdsuiker
220 patentbloem 
160 gram roomboter
125 gram pure chocolade druppels 
30 gram cacaopoeder 
2 middelgrote eieren
2 zakjes oploskoffie 
1/2 tl zout 

Topping:

250 gram gecondenseerde melk
40 gram bruine basterdsuiker
40 gram roomboter
1/2 tl vanillepasta 
4 handjes mini speculaasjes/schuddebuikjes (vergeten te wegen)
50 gram witte chocolade
grove zout korrels

Nog meer nodig:

stand- of handmixer met gardes 
steelpan
bakpapier 
boterhamzakje
siliconen spatel 

Bakvorm:

Dit is de vierkante bakvorm die ik gebruik voor al dit soort baksel. Ik krijg daar vaak de vraag naar. Ik heb zelf een lange tijd nodig gehad om uit te vinden hoe het nou zit met die maten. De bodem binnenmaat is namelijk 18 x 18 maar hij wordt verkocht als 21 cm. Dit blijkt de buitenmaat van de bovenrand. Deze Patisse Vierkantvorm 21 Cm Staal Zilver kun je hier bestellen (affilatie link).

Koffie brownies met karamel en speculaas

Zo maak je het!

Bekleed de vierkante vorm met bakpapier. Dit zorgt ervoor dat je later de brownie goed uit de vorm kunt halen.

Doe de roomboter in een steelpan en laat dit smelten. Als het bijna gesmolten is voeg je de pure chocolade en 1 zakje oploskoffie toe. Laat het geheel niet te heet worden en zet op tijd het vuur uit.

In de tussentijd doe je de bruine basterdsuiker samen met de eieren, het zout en 1 zakje oploskoffie in de kom van de standmixer. Zet dit voor 2 minuten op een lage stand zodat het goed is gemengd.

Wanneer de chocolade in de roomboter is gesmolten en je een mooi glimmend geheel hebt, giet je dit al mengend bij het ei/boter mengsel. 

Als dit goed door elkaar zit voeg je de patentbloem en cacaopoeder toe. Meng kort en spatel het dan nog even met de hand na. Giet het beslag dan in de vorm. Bak de brownie in een voorverwarmde oven van 190 graden hete lucht voor 25-28 minuten. 

Laat de brownie volledig afkoelen op het aanrecht. Dan wordt het lekker stevig. 

Topping

Doe dan de gecondenseerde melk in een steelpan samen met de roomboter, vanille en bruine basterdsuiker. 

Zet dit op laag tot middelhoog vuur. Blijf continue roeren met een siliconen spatel. Zo kan het niet aanbranden. In het begin is het heel vloeibaar maar als het aan de kook komt gaat het snel dikker worden. Op een gegeven moment kom je op het punt dat de karamel los komt van de pan. Klinkt nu misschien een beetje gek maar als je het ziet weet je wat ik bedoel. Zet het vuur dan laag en roer nog een minuutje door. 

Giet het dan op de brownie en strijk het gelijk uit met een paletmes. Strooi vervolgens direct de speculaasjes eroverheen. De karamel wordt snel dik dus als je hier te lang mee wacht blijven ze er los op liggen. Gebruik de bolle kant van een eetlepel om ze er een beetje in de duwen. 

Laat opnieuw afkoelen. Dek het dan pas af met folie en laat de brownie een dag of nacht op het aanrecht staan. Smelt dan de chocolade en doe dit in een boterhamzakje. Knip een puntje af en swirl dit eroverheen. Maak af met wat grove zout korrels. 

Laat de chocolade hard worden. Dit kan ook op het aanrecht, maar als je het sneller wil kan ik het ook in de koelkast. Snijd dan in gewenste blokjes. Eet smakelijk!!

Ik denk dat het al met al zo’n 5 kwartier werk is maar er zit dus veel afkoel en opstijf tijd bij. Het meest perfecte is het wat mij betreft dat je het in de avond maakt voor de volgende dag.

Bovenaf

Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?

Wil jij deze koffie brownies met karamel en speculaas binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!

Pinterest pin

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.