Bakrecepten

Vegan meringue schuimpjes met koffiesmaak

Vegan meringue schuimpjes met koffiesmaak

Na lange tijd heb ik eindelijk eens vegan meringues gemaakt. Niet zomaar meringues maar vegan meringue schuimpjes met koffiesmaak dus. Zonder ei maar met het sap van kikkererwten. 

Mocht je denken, wat moet ik met de overgebleven kikkererwten doen? Maak er deze cookiedough van of deze lekkere linzenstoof! De meringue zelf zou je ook in twee schijven kunnen opspuiten en er dan een schuimtaart als deze van maken!

Vegan meringue schuimpjes met koffiesmaak

Dit heb je nodig:

130-140 ml aquafaba (het vocht van kikkererwten), het afgietsel van een 400 gram blik 
150 gram kristalsuiker 
1 zakje oplos espresso (1,8 gram)
1 tl vanillepasta 
bijpassende sprinkles (optioneel), check of deze vegan zijn als dat belangrijk voor je is

Nog meer nodig:
standmixer met garde
spatel
bolzeef 
spuitzak
kartel spuitmondjes, maat naar keus 
bakplaat 
velletje bakpapier

Vegan meringue schuimpjes met koffiesmaak

Zo maak je het!

Giet de aquafaba in de kom van de standmixer. Klik de garde vast en mix het geheel op middelhoge stand voor 2 minuten. 

Zet dan voor 5 minuten op de hoogste stand gevolgd door weer een middelhoge stand.

Giet dan al mixend de suiker erbij. Schep dan twee eetlepels van het schuim eruit en meng dit met de oploskoffie. Laat ondertussen het schuim mengen op een hoge stand.

Als het schuim op zijn stijfst is (bij mij waren dat pieken die ik kon trekken waarvan de piek net aan omvalt). Voeg dan de koffie en vanille toe. Meng dit nog kort op een hoge stand. 

Verwarm de oven voor op 110 graden hete lucht en leg een bakpapiertje op de bakplaat. 

Schep het schuim in een spuitzak met kartel spuitmondje erin. Houd er rekening mee dat dit schuim wat meer uitloopt dan ‘gewoon’ eiwitschuim. Dus spuit het niet te dicht tegen elkaar aan. Ik maakte een dubbele rozet van ongeveer 6 cm doornee. Bovenop de eerste laag spoot ik nog een ring. Maak optioneel af met spinkles.

Ik bakte de meringue volledig droog in 2,5 uur (super mega krokant!). Wil je het iets natter houden aan de binnenkant? Denk dan aan 1,5 tot 2 uur. Je kunt pas echt het eindresultaat bepalen als ze helemaal zijn afgekoeld. Je kunt er dus al tijdens het bakken al eentje uit halen. Ze zijn binnen 5 minuten goed afgekoeld en dan kun je bepalen of je de rest er ook uithaalt. 

Wanneer je ze compleet droog bakt kun je ze lang in een luchtdicht zakje bewaren. Heerlijk om te verkruimelen over een ander lekker baksel of om er Eton mess van te maken. Naast dat ze zoet zijn hebben ze ook een lekker bittertje van de koffie.

koffie vasthouden

Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?

Wil jij deze vegan meringue schuimpjes met koffiesmaak binnenkort maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!

pinterest pin

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.