Bakrecepten

Malteser-kokos shortbread

Malteser-kokos shortbread

Yes, alweer shortbread! Ik kan er geen genoeg van krijgen. Echt één van mijn favoriete baksels. Dit keer heb ik malteser-kokos shortbread gemaakt. Een leuke twist op de pecannoten shortbread

Voor dit recept gebuikte ik voor het eerste gecondenseerde kokosmelk ipv gewone gecondenseerde melk. Het kan prima maar toch werkt het een beetje anders. Die met kokosmelk blijft langer vloeibaar en daarbij heb ik de fout gemaakt om de karamel iets te lang te koken. Het is zeker eetbaar maar iets te stevig om lekkere te eten. Ook qua smaak vond ik het geen kokossmaak toevoegen. Dus eigenlijk gaat mijn voorkeur uit naar het gebruik van ‘gewone’ gecondenseerde melk. Dit is ook verwerkt in het recept. 

Malteser-kokos shortbread close up

Dit heb je nodig:

Bodem:
125 zelfrijzend bakmeel
75 gram kristalsuiker
60 gram roomboter
50 gram kokosrasp
20 gram amandelmeel
2 el melk 
1/2 tl zout 
Vulling:
1 blikje gecondenseerde melk
50 gram roomboter
40 gram bruine basterdsuiker
1 tl vanillepasta
Topping:
1 zak Maltesers, 175 gram
140 gram pure chocolade druppels
20 gram witte chocolade
1 el geroosterde kokosrasp 

Nog meer nodig:
vierkante bakrand of springvorm van 18 bij 18 cm
velletje bakpapier
siliconen spatel
keukenmachine
boterhamzakje
steelpan  

Malteser-kokos shortbread

Zo maak je het!

Gebruik alleen de rand van de bakvorm. Zet deze op een bakplaat met bakpapier en bekleed de randen ook met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden convectie (boven en onderwarmte).

Doe de ingrediënten voor de bodem in de keuken machine en maal dit tot een kruimelig deeg. Stort dit in de vorm en druk het goed en gelijkmatig aan. Bak dit voor 15 minuten. 

De karamel

Giet de gecondenseerde melk in een steelpan. Voeg de roomboter, bruine basterdsuiker en vanille toe. Ik gebruik zelf graag de grootse pit, zet deze eerst zo laag mogelijk. Roer met de siliconen spatel tot de boter is gesmolten. Ik plak hier even de making of hoe ik het in andere shortbread recepten ook omschrijf:

‘Zet dit op laag vuur. Het is van belang dat je erbij blijft en goed roert. Dit gaat het beste met een siliconen spatel. De eerste paar minuten smelt vooral de boter erdoorheen. Je kun het vuur dan iets hoger zetten. Het geheel moet aan de kook gebracht worden. Als het eenmaal kookt blijf je roeren voor een paar minuten. Je ziet het veranderen. Eerste is het nog vloeibaar. De bellen worden steeds groter en het mengsel wordt steeds dikker. Op een gegeven moment laat het los van het pannetje. Dat klinkt nu misschien gek, maar als het ziet snap je wat ik bedoel. Als dit zover is roer je nog 1 minuut fanatiek door. Giet het geheel dan op de bodem van de taart en verdeel gelijk zo mooi en egaal mogelijk. Wacht niet, anders is het te stevig’. Belangrijk; blijf continue goed roeren!

Als de karamel goed is uitgesmeerd wacht je 5 minuten tot de ergste hitte er vanaf is. Verdeel dan de chocolade eroverheen. Laat dit staat voor 10-15 minuten. De chocolade smelt door de wrede van de chocolade. Strijk dit zo strak mogelijk uit. Verdeel dan de Maltesers in verband met een beetje ruimte ertussen. Als het goed is houd je er dan een paar over. 

Smelt de witte chocolade. Swirl dit er overheen. Doe dit met behulp van een boterhamzakje waar je een klein puntje vanaf knipt. Dat werkt echt top!

Hak de overige Maltesers fijn en strooi dit er samen met de geroosterde kokos overheen. Roosteren kun je het beste doen in een droge koekenpan. 

Snijden

Je kunt het geheel goed op laten stijven op het aanrecht. Koelkast is niet per se nodig. Het duur alleen wel iets langer. Ik zou het minimaal en uur op 6 laten staan. Als je het (nu in de winter) buiten of in de koelkast zet kun je het na zo’n 3 uur snijden. 

Gebruik een groot koksmes die je warm maakt onder de hete kraan. Droog hem wel af voordat je gaat snijden. Met een beetje geduld en precisie kom je er super mooi doorheen. Je Malteser-kokos shortbread is klaar om te eten! 9 Stuks zijn flinke porties. Je kunt er ook makkelijk 16 stuks van snijden.

Shortbreads

Heb je nog vragen over deze Malteser-kokos shortbread? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram? Hier deel ik nog meer inspiratie en achter de schermen beelden.

Wil jij dit recept binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!

Pinterest pin

Liefs,
Eefje

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.