Blog

Alles wat je moet weten over vanille

Alles wat je moet weten over vanille

Afgelopen tijd kreeg ik meer dan ooit vragen over vanille. Welke ik gebruik, waar ik het koop en of je de ene vanille voor de andere kunt vervangen. Via mijn Instagram stories vroeg ik jullie om vragen in te sturen, en dat deden jullie! Dit is (vind ik) alles wat je moet weten over vanille!

Eerst wilde ik stapsgewijs wat dingen vertellen over vanille maar er kwamen zodanig passende vragen binnen dat ik de info ga geven doormiddel van antwoorden op die vragen! 

Waarom is vanille zo duur?

Dit is iets van de laatste jaren. Door droogte in de landen waar vanille vandaan komt mislukken heel veel oogsten. Dit is ontzettend zonde en ook gelijk de reden dat je zomaar 5 euro moet betalen voor 1 vanillestokje (als je er al eentje kunt vinden). 

Wat zijn de verschillen tussen aroma en extract?

Uiteraard is de keuze aan jou maar ik koop NOOIT aroma. Vanille aroma heeft werkelijk niks met vanille te maken. Het is een ontwikkelde smaak die in de buurt zou moeten komen. Dit is ook gelijk de reden dat deze flesjes in de supermarkt wél betaalbaar zijn. Ik heb liever helemaal géén vanille dan nep vanille. Eccense is in bijna alle gevallen ook aroma, maar dan met een luxer woord. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik weleens vanillesuiker uit een zakje gebruik, dit is ook gemaakt met aroma. Liever maak ik dat zelf!

Alles wat je moet weten over vanille

Waar koop je vanillepasta?

Sinds een paar jaar gebruik ik eigenlijk altijd vanille pasta van Nielsen Massey. Het is dus een pasta inclusief de zwarte spikkels. Ze zijn in kleine potjes (60ml) en grotere potjes (118ml) te koop. De kleine potjes kocht ik onlangs nog bij Dille & Kamille. De grote soms bij de betere kook- en bakwinkels (ook als zijn die aan het uitsterven). Ik bestel de mijne meestal bij Bouwhuis.com. Zoek vooral online op Nielsen Massey, dan vind je vast meerdere adresjes waar je dit kunt kopen. Volgens mij heeft De Notenshop het ook, maar dan onder een eigen merk. 

Nielsen Massey verkoopt ook extract. Deze heb ik ook weleens in huis! De smaak is ook top. Ik zag onlangs dat deze ook bij Albert Heijn in het schap liggen! Goede keus.

Zelfgemaakte suiker

Hoe kun je zelf vanille suiker- of extract maken?

Vanille suiker is heel makkelijk te maken. Hiervoor doe je één (of meerdere) uitgeschrapte peulen in een potje en hier giet je suiker op. Geef het even de tijd en schud regelmatig het potje. Heb je een nieuwe lege peul? Doe deze er gerust bij. Hoe meer peulen hoe sneller en intensiever de suiker de smaak overneemt. Ik zou het in ieder geval een paar weken laten staan voor je het gebruikt.

Zelf extract maken ben ik nu voor het eerst aan het doen. Op de foto zie je nog dat de inhoud van het fles geen kleur heeft. Nu twee weken verder is het helemaal bruin. Ik maak dit met Vodka en een vanille peul. Ik zou aanraden er wat meer te gebruiken dan 1! Voor het beste resultaat laat je dit wel echt eerst twee maanden staan. Maar ik heb ook nog wat volle peulen liggen. Zodra ik deze gebruik gaat er weer eentje bij de suiker en eentje bij de extract. Of maak er een lekkere gele room van!

vanille extract

Wat is vanillepoeder precies?

Dit is de peul die is gedroogd en vervolgens gemalen tot poeder. Je zou dit ook zelf kunnen doen. Ik heb daar geen tips voor want hier heb ik (nog) geen ervaring mee. De smaak is ook heel intens dus prima te gebruiken in baksels etc.

peulen

Multifunctioneel in gebruik!

Ik krijg zó vraag de vraag of de vanille pasta vervangen kan worden door extract.. Ja natuurlijk!! Je gebruikt elke vorm van vanille om de smaak van het eindresultaat te boosten. Dus je kunt alles gebruiken om bijvoorbeeld in je cakebeslag/ijs of koekjesdeeg te doen. Het ene zal misschien iets intenser zijn van smaak. Ik doe dit altijd op gevoel dus dat heb ik geen strak schema voor. 

Onmisbaar! 

Ik vind vanille echt onmisbaar als je veel en graag bakt. Investeer dus in goede vanille zoals Nielsen Massay, ook al kost zo’n groot potje ruim 30 euro (je doet er heel lang mee). In bijna al mijn bakrecepten zit het werkwerk. Zoals in de gele room voor zelfgemaakte tompoucen.

Kleine samenvatting:

Vanille is dus met een logische reden duur. Hier ondervindt iedereen ‘last’ van. Het is rete zonde om je uitgeschrapte vanille peul weg te gooien. Maak er suiker, extract of poeder van!

Hopelijk heb je iets opgestoken van dit artikel. Moet er volgens jou absoluut nog een weetje of tip worden toegevoegd? Laat dan hieronder een reactie achter, zo kan iedereen het lezen!

Liefs,
Eefje 

5 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.