Blog

Veelgestelde vragen over mijn bakrecepten

Veelgestelde vragen over mijn bakrecepten

Hoewel ik mijn recepten zo duidelijk mogelijk uitschrijf krijg ik toch regelmatig vragen over, meestal, de simpelste dingen. Je mag mij altijd alles vragen en ik zal ook altijd antwoorden. Maar er zitten soms vragen bij die ik of al in het recept hebt beantwoord als je goed leest of op een niet zo vriendelijke manier worden gevraagd. Dit zorgt er weleens voor dat ik mij echt een soort antwoord apparaat voel. En daar wil ik vanaf! Dussss, ga ik hier de veelgestelde vragen over mijn bakrecepten zoveel mogelijk beantwoorden zodat ik iedereen direct naar dit artikel kan doorsturen.

Waarom heb ik dit eigenlijk niet eerder gedaan?! De antwoorden zullen niet 100% ‘officieel’ juist zijn volgens de ‘regels’ maar dit is hoe ik het doe met mijn kijk erop. Voor ik begin nog één ding; PROBEER HET GEWOON! Ik heb het idee dat veel van deze vragen vaak uit onzekerheid komen. Maar ik kan zeggen dat je echt zelf het meest leert als het een keer, of twee, mislukt! En moet je iets bakken dat echt moet lukken? Ga dan voor save en kies een veilig recept. Of oefen vooraf een keer.

Invriezen

Kan ik dit invriezen? Jazeker, naar mijn idee kun je 95% van alles baksels invriezen. Het eindresultaat na de vriezer zal bijna altijd iets natter zijn. Maar het ligt er ook helemaal aan op welke manier je het ontdooit. Neem bijvoorbeeld taart. Ik snijd dit in punten, zet het op een snijplank met bakpapier erop, laat het invriezen voor een uurtje of 10 en verpak het vervolgens goed (per stuk). Haal er een puntje uit, zet voor een paar uur op een schoteltje in de koelkast en klaar ben je!

Bakpapier

Bekleed altijd alles met bakpapier! Dit scheelt een hoop schoonmaken en het is gewoon gemakkelijk. Ik plak het altijd vast met een beetje zonnebloemolie! Niet met boter want dit stolt weer tijdens het afkoelen en dat plakt alsnog weer aan je bakvorm

Vanille

Kan ik de vanille pasta ook vervangen door extract? Ja natuurlijk! Het is toch allebei gemaakt om je baksel te verrijken met de vanille smaak? Waarom zou dan het ene wel en het andere niet kunnen? Wat ik af zou raden is het gebruik van vanille aroma. Dit is nep smaak en is niet in de buurt geweest van een vanille stokje. Extract komt wel ergens van een vanilleboon vandaan. Zelf gebruik ik altijd de vanille pasta van Nielsen Massey. Kost wat maar dan heb je ook wat (incl zwarte puntjes). Of natuurlijk een verse vanilleboon. 

Houdbaarheid

Hoe lang de red velvet taart houdbaar is? Lang! Je moet je voorstellen dat wanneer je de cake helemaal afsmeert met frosting het een soort van geconserveerd wordt. Er komt nauwelijks lucht bij je cake en dus blijft het lekker smeuïg. In mijn ogen geldt dit voor elke taart die je afmaakt met frosting. Slagroom, Enchanted cream of botercrème? Ik zou zeggen dat je gerust 6 dagen kunt genieten van een red velvet (als hij in de koelkast bewaard wordt). 

Ik merk sowieso wel dat veel mensen denken dat alle verse baksels binnen 2 dagen op moet ofzo.. Dat is echt nergens voor nodig vind ik. Natuurlijk zijn er bepaalde baksels die vers gewoon het aller lekkerst zijn. Maar zolang je met boter, suiker, slagroom en volvette producten te werk gaat (wat de meeste van mijn recepten zijn) Moet je echt denken aan minimaal 4 dagen. En kijk goed, ruik en proef!

Keukenmachines 

Met een standmixer bedoel ik mijn Kitchen Aid. Dus een machine waarmee je o.a. deeg kunt mengen en slagroom mee op kunt kloppen. Met een keukenmachine bedoel ik mijn Magimix. Dus een machine waar een mes in zit en je dingen kunt pureren of fijnmalen. 

Bakvorm grootte

Ik heb precies je recept gevolgd maar mijn blondies zijn helemaal gaar en niet smeuïg in het midden, hoe kan dit? Na 15 minuten berichten heen en weer bleek er een bakvorm te zijn gebruikt die 45% meer inhoud had dan die ik aangaf in het recept. Als je dan dezelfde baktijd aanhoud zijn je blondies natuurlijk overgaar en ‘droog’. JA, het is dus wel heel belangrijk om eenzelfde soort afmeting te gebruiken als die ik in mijn recept beschrijf. 

De vraag komt vaker, en dit snap ik! Je hebt sneller meer nodig dan je denkt. Veel van mijn bakrecepten zijn gemaakt in een springvorm van 18 cm. Ten eerste raad ik aan er daar eentje van te kopen (mijn lievelingsmaat) ten tweede; het gaat natuurlijk nooit goed als je een 18 cm recept in een 24 cm vorm gaat bakken. Hiervoor kun je zeker het recept keer 2 doen om een soortgelijk resultaat te krijgen. Wiskunde is niet helemaal mijn ding dus Google eventjes. Hier bestaan fijne schema’s voor die je verder kunnen helpen. 

Convectie of hete lucht

Voordat ik mijn nieuwe keuken had, had ik een oven waarin je alleen met convectiestand (boven en onderwarmte) kon bakken. Ik maakt hier alles mee en dat ging prima. Ik heb nu betere ovens en ik gebruik denk ik nog geen 20% van wat ze allemaal kunnen. Nu wissel ik deze twee standen graag af. Dingen die je echt goed wil bakken, grillen of drogen gebruik ik hete lucht voor. Denk dan aan meringues, ovenschotels met een laagje kaas, afbakbroodjes en bodems voor taarten. Cakerecepten bak ik altijd op convectie, ik vind dit prettiger. Elk vloeibaar beslag dat ik bak dus biscuit, cakebeslag en alles daartussenin bak ik gaar met boven en onder warmte. Let op; speel wel met de oven temperatuur. Die geven niet dezelfde werking onder beide standen. Hete lucht bak je vaak minder heet dan convectie.

Bakpoeder/bloem

Zelf gebruik ik vaak en graag zelfrijzend bakmeel. In feite is dit niet meer dan meel/bloem waar bakpoeder aan toe is gevoegd. Ik gebruik ook graag baking soda. Zelf proef ik het vaak als er (te)veel bakpoeder inzit. Met baking soda heb ik dat niet. Persoonlijk dus want ik heb het ook weleens van iemand andersom gehoord. Als je baking soda gebruikt zorg dan wel dat er iets zuurs in het beslag zit. Dit kan bijvoorbeeld karnemelk zijn of een tl azijn of citroensap. Dit zorgt voor de optimale werking. Baking soda gaat ook bruisen als je er iets zuurs bij doet. Waarom ik bij het ene blondie recept patentbloem en bij de andere zelfrijzend bakmeel heb gebruikt is niet echt te verklaren. Waarschijnlijk omdat ik 1 van de 2 in huis had. Bedenk zo; wil je de luchtigheid in het eindresultaat? Baseer daar je keuze op. Als het om brood, pasta of andere specifieke baksels gaat kunnen verschillende bloem soorten een wereld van verschil betekenen. Dan is het dus wel belangrijk. 

Dit was ‘m voor nu!

Is er nog iets dat ontbreekt volgens jou? Laat een reactie achter hieronder en dan voeg ik het nog toe.

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.