Koekjes

Tiramisu shortbread bars

Tiramisu shortbread bars

Na het succesvolle speculaas shortbread taart recept van laatst vond ik het wel leuk om een opvolger te maken! Namelijk; Tiramisu shortbread bars. Lekker dat ze zijn, niet normaal! Je hebt er geen oven voor nodig, wel wat geduld! Mijn advies is om hem zeker een avond of dag van tevoren te maken.

Op zich is het ook niet moeilijk om te maken maar er zijn wel twee belangrijke dingen. Het slagroom mascarpone mengsel moet stevig genoeg zijn en je moet rekening houden met de temperatuur van de topping. Laat je niet afschrikken door de ietwat lange stappen lijst. Ik wil het vooral graag goed uitleggen zodat ie bij jou ook in één keer perfect lukt!

Daarbij wil ik ook nog even zeggen dat deze tiramisu shortbread bars super veelzijdig zijn. Je kunt ze zo groot of klein snijden als je zelf wil (kleine vierkante proef blokjes zijn ook leuk). Perfect bij de koffie! Steek er een sterretje in en serveer het met een bol ijs als (kerst)dessert. 

Vooraanzicht bar

Dit heb je nodig (12 stuks)

Bodem:
150 gram lange vingers
90 gram roomboter
mespuntje zout

Karamel:
1 blikje gecondenseerde melk
50 gram donkerbruine basterdsuiker
40 gram roomboter 
vanille (optioneel)

Room:
200 ml slagroom
125 gram mascarpone 
2 el kristalsuiker 
2 zakjes oploskoffie (3,6 gram)
1 zakje klopfix

Topping:
100 gram pure chocolade
50 ml slagroom
25 ml Tia Maria
cacaopoeder 

Nog meer nodig:
Bakring van 18 bij 18 cm, het liefst alleen een bakrand zonder bodem. Mocht je geen vierkante hebben kun je ook de rand van een ronde 18 cm springvorm gebruiken.
bakpapier
bakplaat 
steelpan 
siliconen spatel
mengkom
handmixer
keukenmachine
bolzeef
groot glad koksmes
klein paletmes (het liefst met bochtje)
spuitzak (optioneel)

1 losse bars

Zo maak je het!

Bekleed de rand van de bakring met bakpapier. Gebruik een beetje zonnebloemolie om dit goed te laten plakken. Zet de ring op een snijplank met daarop ook een velletje bakpapier. Een bakvorm met bodem kun je ook gebruiken maar dan ga je het er nooit zo strak uitkrijgen.

Maal de lange vingers fijn in de keukenmachine en smelt de boter in een steelpan. Mix dit allemaal goed door elkaar. Stort de kruimels op de bodem, verdeel en druk goed aan. 

Maak dan de karamel laag. Hiervoor doe je de gecondenseerde melk samen mee de basterdsuiker, roomboter en mogelijk vanille in een steelpan. Hierbij kopiër ik even uit een voorgaand recept hoe je deze karamel maakt:

‘Zet dit op laag vuur. Het is van belang dat je erbij blijft en goed roert. Dit gaat het beste met een siliconen spatel. De eerste paar minuten smelt vooral de boter erdoorheen. Je kun het vuur dan iets hoger zetten. Het geheel moet aan de kook gebracht worden. Als het eenmaal kookt blijf je roeren voor een paar minuten. Je ziet het veranderen. Eerste is het nog vloeibaar. De bellen worden steeds groter en het mengsel wordt steeds dikker. Op een gegeven moment laat het los van het pannetje. Dat klinkt nu misschien gek, maar als het ziet snap je wat ik bedoel. Als dit zover is roer je nog 1 minuut fanatiek door. Giet het geheel dan op de bodem van de taart en verdeel gelijk zo mooi en egaal mogelijk. Wacht niet, anders is het te stevig’. Belangrijk; blijf continue goed roeren!

Giet de karamel direct op de koekbodem en verdeel deze zo snel mogelijk. Dit gaat het prettigst met een klein paletmes. Doe dit ook gelijk want de karamel wordt snel steviger..

Afkoelen

Laat het dan volledig afkoelen. Eerst een uurtje op het aanrecht, dan minimaal een uur in de koelkast. De karamel laag mag echt niets meer van warmte hebben.

In de tussentijd maak je de roomvulling. Klop de slagroom (met handmixer) lobbig met 2 el kristalsuiker. Voeg dan de oploskoffie en klopfix toe klop de slagroom echt goed stijf. Roer de mascarpone even snel los (niet te lang) en voeg dit toe aan de slagroom. Meng er kort doorheen met de mixer en zet dit in de koeling. Het moet nu al zo stevig zijn dat het totaal niet uitloopt.

Als de karamel laag echt goed is afgekoeld verdeel je hier het slagroom mengsel zo strak mogelijk overheen. Zet dan terug in de koelkast.

Verhit de slagroom samen met de Tia Maria in een steelpan. Als het bijna kookt zet je het vuur uit. Voeg dan de chocolade toe. Laat een paar minuten staan en roer dan tot een glimmende ganache. Het is belangrijk dat dit voldoende afkoelt tot ongeveer handwarm. Ik heb vervolgens een spuitzak gebruikt om dit makkelijk te maken. 

Het slagroom mascarpone mengsel is stevig genoeg. Maar toch ga je er iets warms op gieten. De vloeibare ganache heb ik dus in een spuitzak gedaan. Knip er een niet al te grote punt vanaf en je kunt de topping gelijk heel goed verdelen ipv alles in het midden te gieten. Je hoeft nauwelijks nog iets te doen met de spatel daarna. Ik tik de plank nog een paar keer op het aanrecht om het zo egaal mogelijk te maken. Laat dit volledig goed afkoelen en opstijven in de koelkast. Ik zou zeggen, het liefst minstens 4 uur maar een hele nacht raad ik meer aan.

Maak de tiramisu shortbread bars af met cacaopoeder er snijd daarna de bars in gelijke stukken (9 bij 3 cm) met een warm glad koksmes. Genietings gegarandeerd. Succes en veel bak (ook al bak je niks) plezier!

Wil je deze bars liever alcoholvrij maken? Vervang de Tia Maria dan door slagroom.
Houd je niet van koffie? Laat dit dan weg.

Tiramisu shortbread bars allemaal

Meer vergelijkbare recepten:

Eef’s tiramisu
Luchtige tiramisu cupcakes
Speculaas karamel fudge truffels

Liefs,
Eefje

Tiramisu shortbread bars

*mocht je denken, wat heeft die voor rare tanden? Blame it on the slotjes beugel..

11 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.