Bakrecepten

Luchtige tiramisu cupcakes (kerst editie)

Luchtige tiramisu cupcakes (kerst editie) vooraf

Sinterklaas is pas net in het land maar ik heb alvast een lekker maar vooral leuk recept voor kerst. Luchtige tiramisu cupcakes met kerstboompjes van meringue schuim. Ook wel: kerstbomen met kluit, haha!

Hier deel ik het recept voor de cakejes met je. Je kunt natuurlijk ook gewoon kerstkransjes kopen die je erop zet bijvoorbeeld. Wel zo makkelijk! Zelf meringue boompjes maken is niet heel moeilijk maar het kost wel veel tijd. Die tijd heb ik dan ook niet meegerekend in dit recept.

De boompjes

Voor de boompjes heb ik ongeveer de helft van dit recept gebruikt. Ik raad aan om gewoon het volle recept te maken. Je kunt ook nog kleine losse schuimpjes maken en daar bijvoorbeeld deze héér-lijke Eton Mess mee maken. Voor de boompjes heb je ook nog een aantal saté prikkers nodig en (gouden) sprinkles die je zelf mooi vindt. Ik maakte een Reel (korte video op Instagram) waarin ik liet zien hoe je deze boompjes maakt. Klik daarvoor even hier. Ik bakte de boompjes af voor 2,5 uur op 90 graden hete lucht. 

Drietal boompjes

Het recept

Prep Time15 minsCook Time18 minsTotal Time1 hr 30 mins
Dit heb je nodig voor 6 stuks!
beslag:
 100 gram zelfrijzend bakmeel
 80 gram bruine basterdsuiker
 75 ml zonnebloemolie
 2 middelgrote eieren
 25 ml Tia Maria
 2 el melk
 1 el oploskoffie (poeder)
 1/2 tl baking soda
 snuf zout
vulling/topping:
 120 gram stevige mascarpone
 20 gram poedersuiker
 1/2 tl vanillepasta of extract
 Tia Maria
 cacaopoeder
nog meer nodig:
 mengkom
 pollepel
 spatel
 cupcake bakvorm voor minimaal 6 stuks + papiertjes
 ijsschep (optioneel)
 garde
 kleine bolzeef
Zo maak je het!
1

Verwarm de oven voor op 175 graden convectie stand. Doe de cupcake papiertjes alvast in de bakvorm.

2

Alle natte ingrediënten voor het beslag mogen bij elkaar in de mengkom. Meng dit goed met een garde. Voeg dan alle andere ingrediënten toe en roer tot een mooi glad beslag. Verdeel dit over 6 vormpjes. Dit werkt perfect met een ijsschep maar kan natuurlijk ook met twee eetlepels.

3

Bak de cakejes gaar in ongeveer 18 minuten. Zet ze dan op het aanrecht en prik met de achterkant van een pollepel een gat in de cake. In het midden tot ongeveer halverwege. Doe hier een mini scheutje Tia Maria in, wordt het nog smeuïger van!

4

Laat ze vervolgens afkoelen. Zelf haal ik de cakejes zsm uit de vorm. Als je 'slechte' kwaliteit papiertjes gebruikt worden deze nog weleens lelijk van het condens dat ontstaat. Op deze manier voorkom je dat!

5

Roer de mascarpone los en meng de poedersuiker en vanille er doorheen. Wanneer de cakejes volledig zijn afgekoeld vul je de gaten met dit mengsel en smeer je de hele bovenkant van de cupcake hiermee in.

6

Zet de cakejes op het aanrecht en stuif er wat cacaopoeder overheen. Maak af met de kerstboompjes van meringue schuim. Eet smakelijk!

Ingredients

Dit heb je nodig voor 6 stuks!
beslag:
 100 gram zelfrijzend bakmeel
 80 gram bruine basterdsuiker
 75 ml zonnebloemolie
 2 middelgrote eieren
 25 ml Tia Maria
 2 el melk
 1 el oploskoffie (poeder)
 1/2 tl baking soda
 snuf zout
vulling/topping:
 120 gram stevige mascarpone
 20 gram poedersuiker
 1/2 tl vanillepasta of extract
 Tia Maria
 cacaopoeder
nog meer nodig:
 mengkom
 pollepel
 spatel
 cupcake bakvorm voor minimaal 6 stuks + papiertjes
 ijsschep (optioneel)
 garde
 kleine bolzeef

Directions

Zo maak je het!
1

Verwarm de oven voor op 175 graden convectie stand. Doe de cupcake papiertjes alvast in de bakvorm.

2

Alle natte ingrediënten voor het beslag mogen bij elkaar in de mengkom. Meng dit goed met een garde. Voeg dan alle andere ingrediënten toe en roer tot een mooi glad beslag. Verdeel dit over 6 vormpjes. Dit werkt perfect met een ijsschep maar kan natuurlijk ook met twee eetlepels.

3

Bak de cakejes gaar in ongeveer 18 minuten. Zet ze dan op het aanrecht en prik met de achterkant van een pollepel een gat in de cake. In het midden tot ongeveer halverwege. Doe hier een mini scheutje Tia Maria in, wordt het nog smeuïger van!

4

Laat ze vervolgens afkoelen. Zelf haal ik de cakejes zsm uit de vorm. Als je 'slechte' kwaliteit papiertjes gebruikt worden deze nog weleens lelijk van het condens dat ontstaat. Op deze manier voorkom je dat!

5

Roer de mascarpone los en meng de poedersuiker en vanille er doorheen. Wanneer de cakejes volledig zijn afgekoeld vul je de gaten met dit mengsel en smeer je de hele bovenkant van de cupcake hiermee in.

6

Zet de cakejes op het aanrecht en stuif er wat cacaopoeder overheen. Maak af met de kerstboompjes van meringue schuim. Eet smakelijk!

Luchtige tiramisu cupcakes

Luchtige tiramisu cupcakes (kerst editie) eentje

Andere cupcake recepten:

Karamel cupcakes met hazelnoot crunch
Paas cupcakes met kokos en citroen
Chocolade popcorn cupcakes

Liefs,
Eefje

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.