Bakrecepten

Speculaas shortbread taart met kaneelmousse

Luxe speculaas shortbread taart close up

Het is volop herfst en de winter is in aantocht. Hét moment om speculaaskruiden in al je baksels te doen. Ik deelde al wat kruidige recepten zoals deze vegan pumpkin spice latte of pompoen cheesecake. Het karamel-pecan shortbread recept wordt op het moment ook weer veel gemaakt. Dat laatste bracht mij op het idee om deze speculaas shortbread taart met kaneelmousse te maken.

Luxe speculaas shortbread taart puntje kruiden

Of ik met de kruiden en specerijen van Silvo een lekke recept wilde maken? Ik mocht het zo gek niet bedenken als het maar bij deze tijd van het jaar hoort. Dat is dus gelukt wat mij betreft! De taart bestaat uit 4 lagen. De bodem is een stevig maar toch brosse koek met havermout en speculaaskruiden. De karamel laag is gemaakt met gecondenseerde melk en vanille. Daarop zit een laag kaneelmousse en de topping is een pure chocolade ganache. Een perfecte taart voor dit weekend want de Sint komt weer in het land! En deze taart heeft alle smaken in zich die daarbij horen.

Luxe speculaas shortbread taart kruidepotjes

Heb je al trek gekregen? Dat komt goed uit, want je kunt ‘m zelf maken. Trek wel even wat tijd uit voor deze speculaas shortbread taart met kaneelmousse, want hij moet goed afkoelen en opstijven. Bij elkaar heb je zo’n 6 uur nodig! De taart is voor 10 tot 12 personen. Gekoeld kun je er gerust 5 dagen lang van genieten!

Dit heb je nodig!

Laag 1:
150 gram patentbloem 
120 gram roomboter
100 gram bruine basterdsuiker 
90 gram havermout
2 el melk
1,5 tl koek & speculaaskruiden
3 draaien zeezout uit een molen
Laag 2:
300 gram gecondenseerde melk
40 gram roomboter 
20 gram bruine basterdsuiker 
merg van één vanillestokje
Laag 3:
350 ml slagroom 
50 gram bruine basterdsuiker 
1,5 tl kaneel
3 blaadjes gelatine 
Laag 4:
125 ml slagroom
125 gram pure chocolade, in kleine stukjes
zelfgekozen decoratie zoals bijvoorbeeld gouden sprinkles

Nog meer nodig: 
keukenmachine 
steelpan
siliconen spatel
springvorm van 18 cm doorsnee
velletje bakpapier
handmixer 

Close up punt

Zo maak je het!

Bekleed de bodem en rand van de springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht.

Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keuken machine en meng dit tot een kruimelig deeg. Stort dit in de vorm, verdeel en druk goed aan. Deze bodem bak je voor 22 minuten in de voorverwarmde oven.

Als de bodem uit de oven is doe je de ingrediënten voor de tweede laag in een steelpan. Zet dit op laag vuur. Het is van belang dat je erbij blijft en goed roert. Dit gaat het beste met een siliconen spatel. De eerste paar minuten smelt vooral de boter erdoorheen.

Je kun het vuur dan iets hoger zetten. Het geheel moet aan de kook gebracht worden. Als het eenmaal kookt blijf je roeren voor een paar minuten. Je ziet het veranderen. Eerste is het nog vloeibaar. De bellen worden steeds groter en het mengsel wordt steeds dikker. Op een gegeven moment laat het los van het pannetje. Dat klink nu misschien gek, maar als het ziet snap je wat ik bedoel. Als dit zover is roer je nog 1 minuut fanatiek door. Giet het geheel dan op de bodem van de taart en verdeel gelijk zo mooi en egaal mogelijk. Wacht niet, anders is het te stevig.

Laat de taart nu volledig afkoelen. Je kun bijvoorbeeld alvast de gelatine te weken zetten in koud water.

Na ongeveer 1,5 uur is de taart voldoende afgekoeld. Tijd om de kaneelmousse te maken. Houd 3 el slagroom achter en doe deze in een steelpan. Verhit dit en zet dan het vuur uit. Knijp de gelatine blaadjes uit en los deze op in de slagroom.

Klop de rest van de slagroom lobbig. Voeg halverwege de bruine basterdsuiker en kaneel toe. Roer als laatst de gelatine erdoorheen. Let op dat deze wel voor het grootste deel is afgekoeld.

Als je een mooie egale mousse hebt hier je deze op de koek/karamel bodem. Schuif de taart in de koelkast voor minimaal 2 uur.

Als de mousse goed is opgesteven verhit je 125 ml slagroom in een steelpan. Zet het vuur uit en voeg de pure chocolade toe. Laat dit een paar minuten staal en roer dan goed door tot je een glimmende gladde massa heb. Giet deze op de mousse en zorg dat ook dit gelijk matig verdeeld wordt.

Maak af met de door jou gekozen sprinkles of andere decoratie. Zet de taart terug in de koelkast tot de chocolade laag goed stevig is.

Haal de ring van de vorm het het velletje bakpapier rondom weg. Als je het goed hebt gedaan zie je 4 mooie lagen. Snijd de taart met een groot en heet mes. Zo krijg je super strakke punten!

De taart is machtig maar o zo lekker! Ik zou hem in 10 of 12 puntjes snijden. Eet smakelijk!

puntje choco

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Silvo

Liefs,
Eefje

 

13 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.