Bakrecepten

Hazelnoot schuimtaart met koffie slagroom

Hazelnoot schuimtaart met koffie slagroom

Hazelnoot schuimtaart, wie kent ‘m niet?! Bij vele mensen favoriet en zo ook bij mij. Een typische taart ook die je liever zelf koopt dan zelf maakt. Maar, die keer dat je je eraan waagt smaakt ie extra goed! Ik vertel graag hoe ik deze hazelnoot schuimtaart met koffie slagroom heb gemaakt.

 Hazelnoot schuimtaart met koffie slagroom

Ik weet het nog zo goed! Ik was 17 en zat net op de bakkersschool. Ik kocht van mijn spaargeld een Kenwood standmixer bij Makro. Eindelijk was er geen excuus meer om het opkloppen van eiwit uit de weg te gaan. Ik maakte een prachtige schuim en roerde mijn hazelnoten er doorheen. Dit deed ik véél te lang. Is zag mijn schuim langzaam vloeibaarder worden. Volgens mij dacht ik toen nog steeds dat het goed ging.. Dat het geheel na 2 uur oven nog steeds vloeibaar was. Het hoogst haalbare was een schep slagroom ernaast en met een lepel van de bakplaat eten.

hazelnoot schuimtaart met koffie slagroom 

Vele pogingen daarna mislukte ook en het werd meer gaat dan liefde. Ik heb mij er lang niet aan gewaagd. Een jaar of 5 geleden bakte ik mijn eerste succesvolle schuimtaart. Ik heb daar toen blijkbaar een blog met tips over gemaakt. Daar werd ik door een lezer op gewezen haha. Ik wist het echt niet meer. Ik link hem hier even voor je! Er staan nog wel wat nuttige tips in maar ook dingen die ik nu anders zou vermelden.

Het recept

Prep Time1 hrCook Time2 hrs 45 minsTotal Time3 hrs 45 mins
Dit heb nodig voor 6 personen!
schuim:
 210 gram kristalsuiker
 130 ml eiwit, vers of gepasteuriseerd
 56 gram water
 30 gram poedersuiker
 60 gram geroosterde hazelnoten, in stukjes
 30 gram amandelmeel
slagroomvulling:
 500 ml slagroom
 30 gram kristalsuiker
 1 tl vanillepasta
 1 el oploskoffie
topping:
 50 gram geroosterde hazelnoten, in stukjes
 pure chocolade (optioneel)
Nog meer nodig:
 standmixer met garde
 steelpan
 rasp
 2 spuitzakken met glad spuitmondje
 velletje bakpapier
 springvorm van 16 cm doornee + potlood
 thermometer
Zo maak je het!
1

Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht. Pak er een bakplaat bij en leg hier een bakpapiertje op. Verdeel de hazelnoten op de plaat en rooster deze voor 6 minuten in de oven. Zet vervolgens de oven op 90 graden hete lucht.

2

Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan en zet dit op middelhoog vuur.

3

Giet het eiwit in de kom van de standmixer samen met de poedersuiker. Zet dit op de hoogste stand en klop in een paar minuten luchtig en stijf.

4

De suikersiroop moet een temperatuur van 121 graden bereiken. Houd dit dus goed in de gaten met een thermometer.

5

Zet het schuim weer aan op de hoogste stand en giet langzaam de suikersiroop erbij. Laat dit voor zeker 5 minuten op een hoge stand mixen. Daarna kun je de machine op laag tot medium zetten. Het is nu zaak dat het schuim afkoelt, hier is geen hoge stand voor nodig. Wanneer de kom handwarm aanvoelt is het schuim klaar.

6

Voeg dan het amandelmeel en 60 gram van de hazelnoten toe. Spatel dit er in zo weinig mogelijk roerbewegingen, goed doorheen. Niet te lang roeren is belangrijk voor het eindresultaat. Als je dit wel doet heeft het vet uit de noten, negatief invloed op de structuur van het schuim.

7

Schep het schuim in een spuitzak met een groot glad spuitmondje erin. Zet de springvorm op een bakpapiertjes en trek een mooi rondje met een potlood. Gebruik deze lijn als maataanduiding. Herhaal dit 3 keer. Leg het velletje op zijn kop op een bakplaat en plak deze vast met een klein beetje van de meringue. Spuit 3 gelijkmatige schijven op. Mocht je nog wat overhebben kun je hier nog wat toeven van naast spuiten.

8

Schuif de bakplaat voor 2 uur en 3 kwartier in de oven om het schuim te drogen.

9

Houd 4 el slagroom apart en doe dit in in een steelpan. Verwarm het en voeg dan de oploskoffie toe. Roer dit goed en laat weer afkoelen.

10

Klop de rest van de slagroom lobbig. Voeg dan het afgekoelde slagroom/koffie mengsel, de vanille en kristalsuiker toe. Klop vervolgens de slagroom stijf en doe dit weer een een spuitzak met hetzelfde gladde spuitmondje. Leg de slagroom dan koud! Je kunt er ook voor kiezen om de slagroom pas te maken wanneer het schuim uit de oven is.

11

Leeg een eerste schuimlaag op een bord of taartplateau, spuit hier dan bolletjes van de koffie slagroom op. Verdeel er dan wat van de hazelnoten en geraspte chocolade overheen. Herhaal dit nog 2 keer.

12

De taart is af en klaar om te eten! Vers het allerlekkerst. Wanneer je deze taart langer bewaard zal het krokante van het schuim snel verdwijnen. De smaak wordt er gelukkig niet minder van. Geniet, maar dat gaat zeker weten lukken met deze taart!

Ingredients

Dit heb nodig voor 6 personen!
schuim:
 210 gram kristalsuiker
 130 ml eiwit, vers of gepasteuriseerd
 56 gram water
 30 gram poedersuiker
 60 gram geroosterde hazelnoten, in stukjes
 30 gram amandelmeel
slagroomvulling:
 500 ml slagroom
 30 gram kristalsuiker
 1 tl vanillepasta
 1 el oploskoffie
topping:
 50 gram geroosterde hazelnoten, in stukjes
 pure chocolade (optioneel)
Nog meer nodig:
 standmixer met garde
 steelpan
 rasp
 2 spuitzakken met glad spuitmondje
 velletje bakpapier
 springvorm van 16 cm doornee + potlood
 thermometer

Directions

Zo maak je het!
1

Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht. Pak er een bakplaat bij en leg hier een bakpapiertje op. Verdeel de hazelnoten op de plaat en rooster deze voor 6 minuten in de oven. Zet vervolgens de oven op 90 graden hete lucht.

2

Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan en zet dit op middelhoog vuur.

3

Giet het eiwit in de kom van de standmixer samen met de poedersuiker. Zet dit op de hoogste stand en klop in een paar minuten luchtig en stijf.

4

De suikersiroop moet een temperatuur van 121 graden bereiken. Houd dit dus goed in de gaten met een thermometer.

5

Zet het schuim weer aan op de hoogste stand en giet langzaam de suikersiroop erbij. Laat dit voor zeker 5 minuten op een hoge stand mixen. Daarna kun je de machine op laag tot medium zetten. Het is nu zaak dat het schuim afkoelt, hier is geen hoge stand voor nodig. Wanneer de kom handwarm aanvoelt is het schuim klaar.

6

Voeg dan het amandelmeel en 60 gram van de hazelnoten toe. Spatel dit er in zo weinig mogelijk roerbewegingen, goed doorheen. Niet te lang roeren is belangrijk voor het eindresultaat. Als je dit wel doet heeft het vet uit de noten, negatief invloed op de structuur van het schuim.

7

Schep het schuim in een spuitzak met een groot glad spuitmondje erin. Zet de springvorm op een bakpapiertjes en trek een mooi rondje met een potlood. Gebruik deze lijn als maataanduiding. Herhaal dit 3 keer. Leg het velletje op zijn kop op een bakplaat en plak deze vast met een klein beetje van de meringue. Spuit 3 gelijkmatige schijven op. Mocht je nog wat overhebben kun je hier nog wat toeven van naast spuiten.

8

Schuif de bakplaat voor 2 uur en 3 kwartier in de oven om het schuim te drogen.

9

Houd 4 el slagroom apart en doe dit in in een steelpan. Verwarm het en voeg dan de oploskoffie toe. Roer dit goed en laat weer afkoelen.

10

Klop de rest van de slagroom lobbig. Voeg dan het afgekoelde slagroom/koffie mengsel, de vanille en kristalsuiker toe. Klop vervolgens de slagroom stijf en doe dit weer een een spuitzak met hetzelfde gladde spuitmondje. Leg de slagroom dan koud! Je kunt er ook voor kiezen om de slagroom pas te maken wanneer het schuim uit de oven is.

11

Leeg een eerste schuimlaag op een bord of taartplateau, spuit hier dan bolletjes van de koffie slagroom op. Verdeel er dan wat van de hazelnoten en geraspte chocolade overheen. Herhaal dit nog 2 keer.

12

De taart is af en klaar om te eten! Vers het allerlekkerst. Wanneer je deze taart langer bewaard zal het krokante van het schuim snel verdwijnen. De smaak wordt er gelukkig niet minder van. Geniet, maar dat gaat zeker weten lukken met deze taart!

Hazelnoot schuimtaart met koffie slagroom

schuimtaart bovenaf

Andere vulling?

Geen koffiefan? Het kan ook anders! Natuurlijk kun je de slagroom naturel houden, of op smaak brengen met cacaopoeder. Wil je de taart liever met botercrème maken? Dan zou ik dit recept gebruiken! Welke je ook kiest, deze hazelnoot schuimtaart met koffie slagroom is echt een feest om te eten!

Schuimtaart vooraf

Nog meer lekkere recepten:

Vegan hazelnoot-koffiekoeken
Chocolademousse koffie taartjes met Kahlúa
Cijfertaart met chocolade, koffie en karamel

Liefs,
Eefje 

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.