Drankjes

Zelf haver-kokosmelk maken

Zelf haver-kokosmelk maken

Zelf haver-kokosmelk maken is heel eenvoudig en goedkoop! Al een tijd wilde ik het proberen maar op één of andere manier kwam het er nooit van. Nu zag ik het voor de zoveelste keer voorbij komen en besloot gelijk aan de slag te gaan. Dat werkt vaak het beste en snelste bij mij. Binnen 3 kwartier was alles af en stond het op de foto.

Zelf haver-kokosmelk maken

Voor een pak plantaardige melk betaal je al snel tussen de 1,80 en 3 euro. Tenminste, die ik graag koop. Meestal drink ik havermelk van Oatly en kokosmelk van AH of Alpro. Ik besloot 2 van mijn favoriete plantaardige melk soorten samen te voegen, en maakte haver-kokosmelk. Tegen al mijn verwachtingen in, vind ik het serieus lekker! En je hebt al een liter voor zo’n 0,10 cent!?

Benodigdheden

1 liter kraanwater
60 gram havermout
60 gram kokosrasp
mini mespuntje zout (optioneel)
8 druppels vanille extract (optioneel)

blender of staafmixer
thee-of kaasdoek
glazen fles of kan
glazen kom

Zo maak je het!

1. Doe de havermout en kokosrasp in de blender, samen met ongeveer 250 ml kraanwater. Zet dit voor een minuut op de bijna hoogste stand. Er ontstaat dan echt een papje zoals op deze foto.

melk blender papje

2. Voeg dan de rest van het water toe inclusief het zout en de vanille extract. Laat ook dit een minuut op de bijna hoogste stand draaien. 

3. Leg de schone thee- of kaasdoek in een glazen kom en schenk hier de melk in.

Zelf haver-kokosmelk maken schenken

4. Als de meeste melk er zelf doorheen is gelopen knijp je de rest uit met je handen.

Melk uitknijpen

5. Giet de melk in een glazen kan en bewaar dit afgedekt in de koelkast. Voor gebruik even roeren want het dikke gedeelte zakt naar beneden. Ik zou het binnen ongeveer 5 dagen opmaken.

Zelf haver-kokosmelk maken inschenken

6. Lekker om zo te drinken, maar je kunt er ook een latte van maken. Ik deed dat samen met ijsblokjes en een shot espresso. Je kunt er ook een warme latte mee maken, maar deze melk zal niet opschuimen.

Zelf haver-kokosmelk maken icid latte

Zoals je ziet is zelf haver-kokosmelk maken heel eenvoudig. Je proeft het romige van de haver echt terug en een subtiel beetje kokos. De pulp wat je overhoudt hoef je niet weg te gooien. Als dit op laat drogen kun je het bijvoorbeeld als ‘meel’ gebruiken in een baksel. Of je verwerkt heb in je havermoutpap of door zelfgemaakte granola. Ik ga het gebruiken in een brood. Ben benieuwd! Ga jij dit ook een keer maken? Collega Bo van beaufood.nl heeft een goed recept om zelf amandelmelk te maken!

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.