Ik ben dól op appels. Het liefst koud uit de koelkast, geschild en in partjes gesneden! Mijn favoriete appel is de Jonagold en dan het liefst van AH. Onlangs deed ik een online boodschappen bestelling en besloot ik een hele ‘kant en klare’ zak Jonagolds te bestellen. Dat bleek niet een beste keus! De smaak was oké maar ze waren heel droog. Niet echt lekker om zo op te eten. Ik besloot er appeltaart met speculaas en citroen van te maken.
De speculaas en citroen twist kwam voort uit het opmaken van restjes. Ik had nog een bakje mini speculaasjes van De Notenshop staan. Deze zijn vergelijkbaar met schuddebuikjes! Je kunt natuurlijk ook echt speculaasjes gebruiken die je in grove stukjes hakt. Het is heerlijk voor de smaak en het vangt het nodigde vocht op dat uit de appels komt. Ben je er niet gerust op? Dan zou ik ook nog 2 el havermout over de bodem strooien, om wat extra vocht op te nemen.
Zoals je op de foto’s kunt zien zou je makkelijk nog 2 extra appels toe kunnen voegen. Wat ook heel lekker is, is om een mix te gebruiken van verschillende soorten appels. Bevorderd nog meer de smaakt! Baksels met zure appels vind ik zelf het lekkerst. Dus ik zou voor goudrenetten kiezen. Naast deze appeltaart met speculaas en citroen, heb ik ook nog een paar andere lekkere appeltaart recepten. Die vind je onderaan dit artikel!
Het recept
Maak eerst het deeg door alle ingrediënten hiervoor door elkaar te mengen. Dit kan met de hand, maar ik doe het graag in een standmixer met vlinder. Gebruik koude boter, dat werkt het prettigst. Wikkel het deeg dan in wat folie en leg dit koud.
Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd de appels in dunne plakjes of blokjes. Ik vind dunne plakjes vaak erg lekker en maak deze, binnen een halve minuut met mijn keukenmachine.
Maak de appel plakjes (of blokjes) aan met suiker, kaneel en citroen.
Bekleed de springvorm met bakpapier. In ieder geval de bodem, randen kunnen ook! Haal dan na 30-45 minuten het deeg uit de koelkast. Houd 1/4de apart. Rol de rest gelijkmatig uit tot ongeveer 3-4 millimeter. Verwarm de oven alvast voor op 170 graden convectie stand (boven en onderwarmte).
Bekleed hier de vorm mee met een opstaande rand van ongeveer 6 cm. Bekleed de hele bodem met speculaas stukjes/schuddebuikjes. Stort hier alle appel plakjes op en druk dit goed aan. Strooi hier dan de pistachenoten overheen.
Rol het overgebleven deeg uit en snijd hier stroken van om een mooi raster van te maken. Bestrooi de randen met amandel stiftjes.
Bak de taart gaar in 60-70 minuten. Je kunt vrij snel na het bakken de ring van de vorm halen. Dan koelt de taart sneller af.
Verwarm in een steelpan de abrikozenjam en wat water. Besmeer hiermee de hele bovenkant van de taart. Lekker voor de smaak en het geeft een mooie glans.
Zelf vind ik appeltaart het lekkerst wanneer deze koud uit de koelkast komt, maar als je hem nog warm wil eten kan dat natuurlijk ook. Nog extra lekker met vers opgeklopte slagroom!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Maak eerst het deeg door alle ingrediënten hiervoor door elkaar te mengen. Dit kan met de hand, maar ik doe het graag in een standmixer met vlinder. Gebruik koude boter, dat werkt het prettigst. Wikkel het deeg dan in wat folie en leg dit koud.
Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd de appels in dunne plakjes of blokjes. Ik vind dunne plakjes vaak erg lekker en maak deze, binnen een halve minuut met mijn keukenmachine.
Maak de appel plakjes (of blokjes) aan met suiker, kaneel en citroen.
Bekleed de springvorm met bakpapier. In ieder geval de bodem, randen kunnen ook! Haal dan na 30-45 minuten het deeg uit de koelkast. Houd 1/4de apart. Rol de rest gelijkmatig uit tot ongeveer 3-4 millimeter. Verwarm de oven alvast voor op 170 graden convectie stand (boven en onderwarmte).
Bekleed hier de vorm mee met een opstaande rand van ongeveer 6 cm. Bekleed de hele bodem met speculaas stukjes/schuddebuikjes. Stort hier alle appel plakjes op en druk dit goed aan. Strooi hier dan de pistachenoten overheen.
Rol het overgebleven deeg uit en snijd hier stroken van om een mooi raster van te maken. Bestrooi de randen met amandel stiftjes.
Bak de taart gaar in 60-70 minuten. Je kunt vrij snel na het bakken de ring van de vorm halen. Dan koelt de taart sneller af.
Verwarm in een steelpan de abrikozenjam en wat water. Besmeer hiermee de hele bovenkant van de taart. Lekker voor de smaak en het geeft een mooie glans.
Zelf vind ik appeltaart het lekkerst wanneer deze koud uit de koelkast komt, maar als je hem nog warm wil eten kan dat natuurlijk ook. Nog extra lekker met vers opgeklopte slagroom!
Geen citroen in huis maar wel sinaasappel? Dat zou je ook heel goed kunnen gebruiken in dit recept. Minder fan van citrus? Dan zou ik de citroenrasp achterwegen laten. Je kunt natuurlijk ook andere noten gebruiken die je lekker vindt. Dat is aan jou!
Nog meer appeltaart recepten:
Appeltaart met bitterkoekjes en amandelen
Appeltaart met stroopwafel en pecannoten
Snelle bladerdeeg appeltaart
Appeltaart granola