Zoals je misschien wel weet ben ik niet zo weg van bananenbrood. Toch heb ik er weer eentje gebakken. Mijn bananen moesten op. Normaal vries ik ze altijd in om er een lekkere (frozen) smoothiebowl van te maken. Maar gezien ik nog heel veel had liggen in de vriezer besloot ik er een smeuïg bananenbrood met chocoladestukjes van te maken.
Spoiler: hij is echt niet gezond. Hahaaaa, en daarom is ie natuurlijk zo lekker! Dit is denk ik het eerste bananenbrood ever waarvan ik denk; doe mij nog maar een plakje! Er zitten best veel ingrediënten in. Geen moeilijke en het meest heb je denk ik wel in huis als je regelmatig iets bakt.
Dit bananenbrood is dus luchtig en super smeuïg. Ik gebruik bijvoorbeeld boter en zonnebloem olie. Van olie blijven baksels altijd wat zachter, en roomboter heeft gewoon een lekkere smaak. Ik heb ‘m in een cakeblik gebakken maar achteraf had ik een beetje spijt dat ik het beslag niet in mijn super mooie Nordicware tulbandvorm heb gegoten. Gebruik wel een cakevorm met een bodemmaat van 27 cm. Als de voor korter is gaat ie overstromen vrees ik. Mocht je alleen een kleine vorm hebben haal dan voor de zekerheid 1/4de hoeveelheid van het recept af. Oven overstromingen zijn niet leuk kan ik uit ervaring vertellen!
Het recept
Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Mocht je een tulbandvorm gebruiken, vet deze dan goed in.
Doe de banaan en alle andere natte ingrediënten in de keukenmachine en pureer dit tot een luchtig en glad mengsel.
Giet dit in een mengkom en roer dan de suiker en het zout er doorheen.
Voeg dan het zelfrijzend bakmeel, de specerijen en baking soda toe. Roer deze er handmatig doorheen. Doe dit als laatst ook met de stukjes chocolade en mini speculaasjes.
Giet het beslag in de vorm en schuif deze voor ongeveer 65 minuten in de oven. Check met een prikker altijd even of ie echt gaar is in het midden.
Laat volledig afkoelen voordat je er plakken van snijd. Bewaren kan ook heel goed in de vriezer.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Mocht je een tulbandvorm gebruiken, vet deze dan goed in.
Doe de banaan en alle andere natte ingrediënten in de keukenmachine en pureer dit tot een luchtig en glad mengsel.
Giet dit in een mengkom en roer dan de suiker en het zout er doorheen.
Voeg dan het zelfrijzend bakmeel, de specerijen en baking soda toe. Roer deze er handmatig doorheen. Doe dit als laatst ook met de stukjes chocolade en mini speculaasjes.
Giet het beslag in de vorm en schuif deze voor ongeveer 65 minuten in de oven. Check met een prikker altijd even of ie echt gaar is in het midden.
Laat volledig afkoelen voordat je er plakken van snijd. Bewaren kan ook heel goed in de vriezer.
Liever geen chocolade? Dan zou ik er een handje noten doorheen doen of iets anders dat je lekker vindt. Kom je liever helemaal geen stukjes tegen kun je de chocolade en speculaasjes er ook gewoon uitlaten. De kaneel en speculaaskruiden kun je eventueel ook nog vervangen door chai of pumpkin spice kruiden, dat zou voor nu heel lekker bij het seizoen zijn! Geef er je eigen draai aan zou ik zeggen en veel bakplezier!
Vergelijkbare recepten:
Koffie-bananenbrood met pecannoten
Bananenbrood met appel-dadel vulling