Blog

Shampoo bars | Mijn ervaringen en tips!

Bars alle-6

Ja hoi, hier ben ik dan met een artikel dat voor het eerst werkelijk niets met eten te maken heeft. Al een tijdje ben ik benieuwd naar hoe het is om mijn flessen shampoo vaarwel te zeggen en over te stappen op een shampoo bar. Waarom ik het niet eerder ben gaan proberen? Het lijkt me gewoon ontzettend onhandig. Ik heb best veel en dik haar en dat lijkt me het lastig maken. Maak je klaar voor een lang en uitgebreid artikel want ik heb er flink wat werk van gemaakt. Shampoo bars | Mijn ervaringen en tips!

Shampoo bars onhandig? Is dat terecht? Of zijn shampoo bars geweldig? Tijd om dat uit te zoeken! Gisteren liep ik door het Kruidvat en viel mijn oog op de shampoo bars van Nature Box. Vandaag (06.08.2020) vroeg ik op Instagram stories of mensen hun ervaringen met mij wilde delen, en daar kreeg ik véél reactie op! Voordat ik mijn eigen ervaring met je deel, deel ik eerst samengevat wat er allemaal binnen kwam. Dit liep namelijk best wel uit één! Van lyrisch tot verschrikkelijk en ‘nooit meer’. Ik kreeg wel 100 berichten en zo’n 80 daarvan waren enthousiast.

Tips en ervaringen van jullie

Een opmerking die er met kop en schouders boven uitstak is dat je haar best wel stug kan worden van de shampoo bar. Nu heb ik zelf echt een hekel aan super smooth schoon gewassen haar dus dit sprak mij eigenlijk wel aan. Dat je haar hier stug van kan worden zie ik dus alleen maar als een pluspunt. Dit is ook gelijk de reden dat ik nog zelden crème spoeling gebruik. Bring the stugness!

Waarom sommige mensen het helemaal niks vinden; hun haar bleef vet, wat ze ook deden. Alsof ze elke ochtend een slechte pruik op hun hoofd hadden. 

Ook veel genoemd; houd even vol en geef niet te snel op, je haar moet er echt aan wennen. Minimaal 3 weken!

Het schijnt ook geen enkel probleem te zijn of je nou dik of veel haar hebt. Dat is dus het punt dat ik al grootste probleem zag.  

Wassen met Dreft?

Er werd ook een paar keer getipt dat je het best voordat je aan de shampoo bar gaat beginnen je haar moet ontdoen van silicone. Blijkbaar zit dat in zo ongeveer alle gangbare shampoo’s (had ik geen idee van). Dit kun je doen door eerst een tijdje je haar te wassen met siliconenvrije shampoo of je haar een keer te wassen met Dreft. Ik heb me daar verder niet op ingelezen. Ik heb wel even snel opgezocht dat je er geen gewoonte van moet maken maar dat één keertje wassen met Dreft echt geen kwaad kan. Dus dit heb ik gedaan. Of het dus verschil maakt weet ik niet, want ik heb geen vergelijking.

Mijn haar en ervaringen

Laat ik eerst kort de situatie schetsen wat ik normaal met mijn haar doe. Tot een half jaar geleden waste ik om de dag mijn haar. Maar het schijnt dus beter voor je haar en hoofdhuid als je minder vaak je haar wast. Je haar kan er voller en glanzender van worden. Tegenwoordig was ik mijn haar ongeveer 2 keer per week.. Mijn hoofdhuid is op zijn zachts gezegd een ramp (ben ik al voor bij de huisarts). Ik gebruik dus ook nog andere dingen op recept om dat te verhelpen/tegen te gaan. Verder ga ik niet uitleggen wat precies, maar ik vind het wel passen om er even bij te vermelden. Ik hoopte stiekem dat het minder wassen verbetering zou brengen, maar in mijn geval is dat niet zo. Toch blijf ik het wel doen want het bevalt me wel goed. 

Makkelijk haar

Ik heb heel makkelijk haar. Van zichzelf is het stijl maar er zit ook zonder al teveel moeite heel veel volume in. Door het gewicht is het haar op mijn hoofd vaak wel plat. En dat vind ik het irritantst, omdat ik dat zelf niet mooi vind staan. Daarom gebruik ik al jaaaaaren van dat stug maak poeder (meestal van Andrelon). Echt geweldig spul! Ook ben ik inmiddels fan van droogshampoo en alle andere beach hair/zout sprays. Ik heb mijn haar echt het liefst hoe het zit na een hele dag strand en zwemmen in zee. Ook ben ik niet vies van een beetje touperen. Klitten boeien mij niet zo en ik denk dat ik hooguit 1 keer per 2 weken mijn haar goed uitborstel. Bekentenis: ik heb vaker dan eens een beginnende dread gehad. Whoops, geen pretje om die eruit te krijgen.

Verschillende merken

Terug naar de shampoo bars! In de vele reacties kreeg ik ook vaak de tip dat ik de bars van Lush zou moeten proberen. Het duurde niet lang of ik had mijn eerste bestelling geplaatst. Het was even zoeken maar ik heb denk ik de juiste voor mijn haar gekozen. Voordat ik het wist zat ik helemaal in de wereld der shampoo bars. Ik kon me niet inhouden met kopen. Waar het idee begon om alleen één bar te testen om hoe het beviel ben heb ik uiteindelijk 5 verschillende merken getest. Ze kostte van 6,99 tot 11,50!

Hoe gebruik je het?

In alle omschrijvingen die ik kon vinden staat dat je de bars op 2 manieren kunt gebruiken. Degene die meestal als eerst beschreven staat is het opschuimen van de bar tussen je handen en dit schuim in je haar te smeren en het daarmee te wassen. Nou, dat vind ik dus echt voor geen meter werken. Zeker omdat ik veel ringen draag is het gewoon onhandig en naar mijn mening komt er dan ook véél te weinig schuim vrij. Ik heb dit direct na 1 poging opgegeven!

Haar wassen rondjes

Ik ben gelijk overgegaan op optie 2 en dat is de bar rond laten draaien op je hoofd. Dit werkt écht als een malle!! Ik begin aan de ene zijkant, dan doe ik de andere zijkant, bovenop mijn hoofd en daarna achterop mijn hoofd. Tot slot vouw ik de bar eigenlijk in met mijn overige haar. Met beide handen maak ik kleine ronddraaiende bewegingen (tussen mijn handen zit dus de bar en heel wat haar).

Schuim maken

Ik spoel de bar af en leg hem weg. Dan schrob ik met al het schuim (wat echt véél is) mijn haar en hoofdhuid schoon en spoel ik het uit. Dit is het moment dat het stugge gevoel om de hoek komt kijken. Ik vind dat helemaal niet vervelend voelen. Als je haar eenmaal droog is, is dat zo goed als weg. Ik heb alle 5 de bars minimaal 2 wasbeurten gebruikt. Om echt resultaat te ondervinden van een bepaalde bar zul je deze denk ik langer moeten gebruiken. Maar dit vond ik veel te lang duren!

Laten opdrogen

Voordat je de bar opbergt moet je wel zorgen dat hij is opgedroogd. Als je dat niet doet en hem dan luchtdicht opbergt gaat hij ‘smelten’. Ik heb zo’n rekje aan mijn douchewand hangen waar normaalgesproken mijn shampoo flessen inhangen etc. De bar ligt dus op metalen draden. Dit gaat prima. Ik heb later ook een soort onderzettertje gekocht (groen ding op de foto’s). Daar leg ik hem nu op. Voor het meenemen heb je blikjes of zakjes (ook zichtbaar op foto’s). Zorg dus dat de bar droog is voordat je ze hierin doet en meeneemt (voor langer en fijner gebruik).

Nature Box

Nature box

Zoals je al kon lezen kocht ik deze bar als eerst bij Kruidvat. Van alle bars die ik heb uitgeprobeerd lijkt deze het meest op een blok zeep zoals je die gewend bent. Hij is gemaakt met avocado olie en zou tegen gespleten haarpunten zijn (zag ik later pas). Er stonden er 3 op een rij van dit merk en ik heb deze gekozen om de geur. Aan mijn haar heb ik niks bijzonders gemerkt na het wassen. De manier van gebruiken beviel mij gelijk prima. Het stugge  gevoel had ik wel tijdens het wassen een beetje maar daarna helemaal niet erg. Het bleek niet mijn meest favoriete bar. Maar ik denk dat dit een super goed instap modelletje is. Er is ook helemaal niks mis mee maar ik zou een ander merk eerder kiezen.

Shampoobars

Shampoo bars

In een ontzettend leuk winkeltje in Katwijk liep ik tegen een hele collectie van Shampoobars aan. Een heleboel geuren vond ik echt niet lekker. Ik ben best een beetje een zeikerd wat dat betreft. Eentje sprong er qua geur met kop en schouders bovenuit. Er stond een boekje bij waarin ik ging opzoeken wat deze voor je haar zou doen. Ik denk dat het de nieuwste aanwinst van de collectie was, want deze stond namelijk helemaal niet in het boekje.

Meer glans

Ik besloot hem toch te nemen zonder verdere informatie. Wat ik al gelijk na 1 wasbeurt merkte is dat mijn haar meer glans had en ook best wel wat volume. Deze bar is wel wat ‘brosser’. Ik denk dan ook dat deze veel sneller op zal gaan. Na 3 keer wassen heb ik het idee dat de bar al een stukje kleiner is. Bij de bar van Nature Box heb ik dat totaal niet. Ik zou deze absoluut wel nog een keertje kopen.

Lush

Lush

Ik bestelde 2 verschillende. Eentje die je haar ook echt iets stugger zou maken (blauw) en eentje die goed zou zijn tegen een schilferende hoofdhuid (wit). Beide bars vond ik heel prettig. De geur is lekker en ze drogen goed op (als je ze wil vervoeren). Van de aangegeven werking heb ik niet echt iets gemerkt. Dit waren ook de duurste van allemaal, ik zou ze zeker weer opnieuw bestellen.

Loofy’s

Loofy's

Toen ik wat nodig had en moest bestellen bij Bol.com tikte ik voor de gein ook nog even shampoo bars in.. Nou dat heb ik geweten want daar heb ik deze en de volgende besteld. Bij Loofy’s viel mijn oog op 2 bars. De ‘red’ bar met grapefruit en een bar met de naam ‘mojito’. Die laatste leek mij lekker ruiken. Maar ik heb door het lezen van de beschrijvingen gekozen voor de grapefruit bar. Je kan dingen niet lekker vinden ruiken en sommige geuren vind je gewoon GOOR.

Brrrrr..

Dat laatste had ik helaas toen ik het blikje open draaide. Ja je ruikt grapefruit. Maar voordat je daar bent moet je door een soort weeïge geitenwollen sokken lucht. Mijn eerste reactie was; hier ga ik echt mijn haar niet mee wassen bluhhh! Maar ik ben ook de lulligste niet. Alles voor het onderzoek. De bar schuimt net als de andere super goed en was fijn in gebruik. Maar de geur.. Echt niet aan mij besteed. Ik weet wel zeker dat ik nooit meer een andere bar van dit merk ga proberen (alleen om de geur dus). 

HappySoaps

Happy soaps

De bar heet ‘cinnamon roll’! Dat moet toch een feestje zijn? Alleen door de naam al kon ik het echt niet laten. Ik ben zo dol op kaneel. Heerlijk om die geur in mijn haar te smeren. En dat bleek! De geur vind ik top, maar! Deze bar ‘zweet’ een beetje en droogt ook niet helemaal goed op (zie je goed op de foto). Deze bar zou ik dus niet snel mee gaan nemen op reis. Verder niets op aan de merken en ook een fijne bar. Ik zou best nog eens een andere bar van dit merk willen proberen.

Mega enthousiast

Het zal je niet verbazen maar ik ben dus tegen al mijn verwachtingen in mega enthousiast over de shampoo bar. Het kan dus ook met veel en dik haar. Ik vind ook echt dat je haar er goed schoon van wordt. Logisch misschien maar naar aanleiding van een aantal reacties denkt niet iedereen er zo over blijkt. Je bespaard er heel veel plastic mee, het telt niet als ‘liquid’ (super chill als je alleen met handbagage vliegt), het neemt veel minder ruimte in beslag en de ingrediënten van de gemiddelde bar zijn stukken beter voor je dan een heleboel shampoos uit fles. Vaak vegan en palmolie vrij (check dit voor de zekerheid als je daar veel waarde aan hecht). Ik heb nog heel wat flessen shampoo staan en ik ga eens kijken wie ik daar blij mee ga maken. Voorlopig ben ik niet van plan terug te gaan naar flessen. 

Shampoo 6 stuks

Van veel bars wordt beweerd dat je er zo’n 80 keer meer kan wassen. Ik vind dat echt veel en geloof het niet helemaal. Lengte en hoeveelheid haar heeft hier heel veel invloed op lijkt me. En zoals ik al eerder noemde is de ene veel sterker/steviger geperst dan de ander. Dus de structuur van de bar heeft ook invloed.

Voor- en nadelen

De voordelen heb ik door het artikel heen eigenlijk al opgesomd. Mijn haar heeft er absoluut meer volume van gekregen! Dus zijn hier nog de mogelijke nadelen; het feit je ze moet laten droegen om weer goed mee te kunnen nemen. Dus zou onhandig kunnen zijn als je bijvoorbeeld ’s ochtend je haar wast in een hotel en snel daarna moet uit checken. De geur komt niet echt over op je haar. Waar soms met fles shampoo je haar nog een hele dag lekker ruikt is dat met de bars helemaal niet zo. Ik vind de voordelen absoluut winnen! Ik ben dus fan! Maar dat had ik al gezegd geloof ik. Ieders haar is anders dus het is geen ‘succes’ garantie voor jou. Maar ik zou het absoluut gaan proberen mocht je nog twijfelen!

resultaat 6 weken shampoo bar

Vlak na het wassen; natuurlijk opgedroogd. Verder niets aan gedaan!

Lijstje

Gezien ik nu een mega voorraad heb door deze test ga ik voorlopig geen nieuwe kopen. Maar mocht ik in de toekomst nog een ander merk hebben getest voeg ik die hier aan toe. Ik vond dit artikel méga leuk om te maken. Hopelijk vonden jullie het nuttig en leuk om te lezen. Heb je een reactie, vraag, tip of favoriete bar die hierboven nog niet genoemd is? Laat het dan hieronder achter! Liever anoniem? Dan kun je altijd mailen naar eefje@eefsfood.nl.

Update!!

Shampoo bars | Mijn ervaringen en tips!

11.05.21 – Inmiddels zijn we 9 maanden verder. De hoogste tijd voor een update dus! Sinds augustus ’20 heb ik uitsluitend mijn haar gewassen met shampoo bars. Het bevalt mij nog steeds heel goed door eerder genoemde voordelen. Ik ben er dus ook van plan mee door te blijven gaan. Shampoo uit de fles mis ik eigenlijk helemaal niet. Het enige soms dat je haar er veel langer lekker van ruikt, dat is met een bar echt niet het geval. Bovenstaand stapeltje is waar ik nu lekker mee afwissen en ik was per keer sowieso twee keer mijn haar. Eerst om ze zooi (lees droogchampoo of andere producten) eruit te wassen en de tweede keer voor het schoonmaken. Ik was ongeveer 3 keer in de 2 weken nu.

Nadeel 

Shampoo bars | Mijn ervaringen en tips!

Vooral de wat brossere bars zijn in hun laatste stadium echt irritant. Met zo’n bos haar als ik heb zijn al die brokjes zeeeeer onhandig. De bars die veel harder zijn geperst en echt iets weghebben van een blok zeep zoals iedereen die wel kent kun je veel langer prettig gebruiken. De blauwe en witte bar hierboven op de foto zijn super dun en nog heel. Ik sluit niet uit dat die laatste brokjes niet in de prullenbak belanden (ik hoef geen tips hiervoor). Dat is natuurlijk zonde, weet ik!

Nieuw uitgeprobeerd

Shampoo bars | Mijn ervaringen en tips!

Voordat ik aan de bars begon was dit mijn lievelingsshampoo van dat moment. Toen ik zag dat ze nu ook in bar vorm worden gemaakt heb ik deze gelijk aangeschaft om uit te proberen. Ik vind de vorm súper fijn. Door dat puntje kun je het blok zeep een beetje schrap zetten met je duim en zorgt ervoor dat je minder snel een vliegende shampoo bar door je douchecabine hebt. De geur komt niet helemaal over als de fles variant maar ik ben er wel blij mee en zal hem met plezier opmaken. 

Shampoo bars | Mijn ervaringen en tips!

Deze bars van Skoon heb ik als perspakket gekregen om uit te proberen. De bars zijn lekker dik en stevig en ik vind ze prettig. Ze hebben geen hele sterke geur. Ik gebruik nu de rode maar de lichtgele vind ik het lekkerst ruiken. De andere heeft mijn moeder opgemaakt inmiddels. Leuk om weg te geven. Zij heeft ook nauwelijks nog fles shampoo gebruikt sindsdien.

Dit was mijn update voor nu!

Wil je Shampoo bars | Mijn ervaringen en tips! makkelijk opslaan? Dit kan door dit artikel te pinnen op Pinterest!

Shampoo bars | Mijn ervaringen en tips!

Dikke liefs,
Eefje

13 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.