Recepten

3 x Plantaardige borrel boter

Flora Plant liggend close up

Het is volop zomer en daar horen natuurlijk barbecues, picknicks en buiten borrels bij. Dit alles zonder brood met lekkere smeersels telt wat mij betreft niet. Ik ben ook eigenlijk altijd degene (op verzoek of niet) die voor zelfgemaakt kruidenboter zorgt. Zodat ik zeker weet dat het aanwezig is en er geen groot gemis zal zijn (haha). Kruidenboter kennen we natuurlijk allemaal wel. Maar er is meer, veel meer! Ik geef je in dit artikel recepten voor 3 x plantaardige borrel boter.

Flora Plant botertjes bovenaf

Zo maakte ik onlangs uit de losse pols een boter met zongedroogde tomaten, rozemarijn en knoflook. Dit smaakte een partijtje goed dat ik daarvan even de verhoudingen heb genoteerd en deze onder andere zo met je ga delen. De grote twist aan dit alles is dat ik gebruik maak van Flora Plant. Een plantaardige roomboter welke vrij recent op de markt is gekomen. Ik vind het top dat je met een enorm gemak iets wat ‘normaal’ met roomboter wordt gemaakt nu plantaardig kunt maken zonder er smaak op in te leveren. Ik maakte er namelijk al eerder een geweldige chocolade-crèmetaart met karamel, banaan en pecannoten mee maar vandaag is het tijd voor wat hartige variaties. 

Borrel plank staan voorkant Flora Plant

Ik laat het niet alleen bij de tomaten boter, ik deel ook een heerlijk recept met je voor dragon-citroen boter én truffel-peper boter. Verder geef ik nog wat heerlijke tips om er aan toe te voegen zodat je een geweldig en vegetarische borrel/barbecue plank hebt. 

Voor alle 3 x plantaardige borrel boter geldt; laat ze op kamertemperatuur komen, zo kun je het makkelijker mengen. Snijd of rasp alle ingrediënten fijn en roer of prak dit door de Flora Plant heen. Wil je de smaken exact hetzelfde krijgen? Gebruik dan zo’n maatschepje en strijk ze af (dus gelijk aan de rand). Ik ben daar onlangs mee begonnen en een ‘officiële’ theelepel is in mijn geval vaak meer dan wanneer ik een theelepel op het zicht inschat. Hou je meer van een iets luchtigere boter? Dat kan ook! Klop dan eerst de Flora Plant die op kamertemperatuur is luchtig voor zo’n 10 tot 15 minuten in een standmixer met een vlinder. Voeg dan daarna de ingrediënten toe er roer deze er doorheen.

Ingrediënten tomaten rozemarijn boter

Tomaten-rozemarijn boter

250 gram ongezouten Flora Plant 
80 gram zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en goed fijngesneden 
1 tl heel fijngehakte verse rozemarijn (ongeveer 1 takje)
1 flinke teen knoflook, fijn geperst 
1/4de tl peper
1/4de tl zout

Tomaten-rozemarijn boter

Dragon-citroen boter

Dragon vind ik echt een geweldige smaak hebben. Het liefst gebruik ik vers maar dat is toch nog wel moeilijk te verkrijgen. Gedroogd heb ik altijd in mijn kruidenla staan dus weet dat je beide kunt gebruiken. Vers geeft wel een iets frissere smaak. Maar ik heb gedroogd gebruikt omdat dit makkelijker te verkrijgen is.

250 gram ongezouten Flora Plant 
citroenrasp van 1 biologische citroen 
3 tl gedroogde dragon 
2 tl Groninger (of grove) mosterd
1 tl olijfolie 
1 tl zout 
1/4de tl versgemalen zwarte peper

Verwarm de olijfolie in een kleine steelpan. Voeg tijdens het verwarmen de dragon toe. Het hoeft niet heet te worden maar door de warmte komt er meer smaak vrij uit de gedroogde dragon. Het is dus echt een kwestie van de dragon wat warmte geven zodat het de smaak ten goede komt. Meng dit vervolgens met de overige ingrediënten door de Flora Plant heen.

Dragon citroen boter

Truffel-peper boter

Hiervoor gebruik ik het liefst echt verse truffel die je zelf raspt. Ik heb dit weleens online besteld maar ook gekocht bij Albert Heijn. Mocht je het echt nergens kunnen vinden kun je ook truffel tapenade gebruiken, dit is volgens mij makkelijker verkrijgbaar. Ik wil voor deze smaak variatie in het midden laten of truffel wel echt veganistisch is, gezien er wel dieren worden gebruikt bij het vinden hiervan.

125 gram ongezouten Flora Plant
15 gram geraspte verse truffel 
1/2 tl zout
1/2 tl versgemalen peper

Truffel boter

De verschillende plantaardige borrel boter smaken kun je in een glazen potje doen. Hier draai je de deksel af en je kunt het zo op tafel zetten. Het is ook leuk om er bijvoorbeeld een houten bordje aan te hangen waar op staat wat het precies is. Maar je kunt de boter ook in folie rollen als dikke worst om er vervolgens mooie plakken van te snijden en deze op een leuk schoteltje te presenteren. Zo kun je bijvoorbeeld ook gemakkelijker proportioneren.

Naast een lekkere boter met vers brood ben ik echt verzot op burrata. Een salade daarmee als bijgerecht is sowieso een winnaar bij iedereen. Gebruik hiervoor zo’n 50 gram rucola, 1 nectarine in partjes (gegrild), 1 bol burrata, 1 el geroosterde pistachenoten, peper, zout, olijfolie en optioneel nog wat balsamico azijn.

Borrelplaat bovenaf Flora Plant

En wat dacht je van gegrilde olijven? Een paar maanden geleden zag ik dat voor het eerst en ik vond het echt een super leuk idee. Daarna heb ik het zelf een aantal keren gemaakt en ik vind het lekker! Het ziet er leuk uit en de olijven zelf worden nog een stuk zachter. Ik raad grote groene olijven zonder pit en op olie aan. Druk deze dan tussen je vingers een beetje plat en doe ze voor zo’n 10 tot 15 minuten tussen het tosti apparaat of de contactgrill (tot je bruine ribbels ziet). Laat ze afkoelen en serveer ze in een schaaltje met prikkertjes.

Gegrilde olijven Flora Plant

Wist je dat?

Sinds ik Flora Plant ontdekt heb gebruik ik het dus regelmatig. Dat ik enthousiast ben is je inmiddels vast wel duidelijk. Wist je bijvoorbeeld ook dat:

– De verpakking is 100% plasticvrij.
– 100% Plantaardig, en dus beter voor de planeet.
– Met de aankoop van 1 pakje Flora Plant bespaar je qua CO2 uitstoot 7 km autorijden ten opzichte van een gewoon pakje roomboter.
– De palmolie die in Flora Plant zit is gecertificeerd en dus op een duurzame manier verkregen.
– De ongezouten variant is ook verkrijgbaar in pakjes van 125 gram.
– Meer lezen over de duurzaamheid van Flora Plant? Klik dan HIER.

Close up pakje Flora Plant

Ik ben heel benieuwd of jij Flora Plant als eens hebt geproefd en wat je ervan vindt? Ook in dit recept vind ik het verschil met echte roomboter niet tot nauwelijks te proeven. Voor mensen die hier wat sceptischer in zijn kun je ze met deze borrel boter smaken echt ‘foppen’ en ze overtuigen door de lekkere smaak van Flora Plant. Ik maakte hier eerder ook al een geweldige vegan boterkoek mee: Speculaas boterkoek met macadamia noten. Na de zomer of misschien wel eerder kun je weer een lekker recept van mij verwachten met Flora Plant. Voor nu hoop ik je blij te maken met deze 3 x plantaardige borrel boter recepten.

Overview borrelplank

Borrel ze!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Flora Plant.

Liefs,
Eefje 

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.