Op pad met Eef

Een paar dagen varen + een weekendje Keulen (in foto’s)

Fotograferen in Keulen

MINI VAKANTIE – Eigenlijk zou dit het begin moeten zijn van mijn vakantie artikel waarin ik vertel hoe geweldig Kroatië is. Helaasssss, bummer! Dat laat nog even op zich wachten, hopelijk volgend jaar. Voor nu: een paar dagen varen + een weekendje Keulen (in foto’s)

In plaats van Kroatië kwamen er wat andere dingen om de hoek kijken. Zo kon ik een paar dagen mee op vaarvakantie èn ging ik redelijk onverwacht een weekendje naar Keulen. Allemaal in 1 week, dus het voelde zeker wel als een beetje vakantie. Aan de hand van foto’s vertel ik je er meer over!

Varen

Amersfoort

Mijn moeder was al een weekje met haar vriend en hun boot op vaarvakantie door het land. Ik had geen afspraken staan en pas zondagavond wist ik dat ik de volgende dag niet in mijn eigen bed zou slapen. Maandagavond ging ik nog naar mijn laatste zwemtraining van het seizoen en daarna vertrok ik nog laat per trein richting Amersfoort. Door erg harde wind lagen ze daar wat langer dan vooraf gepland. Ruim na middernacht kwam ik aan.

Nacht haven Amersfoort

Vroeger toen ik nog op het station werkte (Hema, Shakies & Starbucks) moest ik een aantal keer naar Amersfoort voor een cursus. In een gebouw naast het station. Ik vond het altijd stom en saai dat ik ‘helemaal’ daarheen moest en heb daardoor volledig onterecht Amersfoort als niet leuke stad bestempeld (zo werkt dat blijkbaar in mijn hoofd). In afgelopen jaren heb ik regelmatig te horen gekregen dat Amersfoort juist wel een hele leuke stad is. Al die mensen hadden gelijk weet ik nu. Maar.. ik dwaal af, terug naar de haven. Na een heerlijke maar korte nacht werd ik wakker. Nog steeds wind en een grijze lucht. Temperatuur was wel prima. 

Koffie in boot Amersfoort

Na een bakkie koffie liep ik samen met mijn moeder de stad in. We liepen eerst door het ‘oude’ gedeelte wat ik echt leuk en mooi vond. Daarna strandde ik in een geweldige kookwinkel. Het was niet te vraag of ze een bepaald iets hadden maar welke van de 5 je graag wilde. Echt nog nooit zó een uitgebreide kookwinkel gezien (Oldenhof). Ik deed er ook een aankoop van het jaar, daarover later meer. 

Amersfoort city

Na een lunch incl. heerlijk verse Hema tompouce voeren we de haven uit, op naar Spakenburg.

Hema room tompouce

Spakenburg

Onderweg trok het grijze een beetje weg maar regende het ook af en toe. Jammergenoeg liet het weer het niet toe om lekker in het zonnetje op het dek te gaan liggen. En als ik het weerbericht moest geloven gaat dat er komende dagen er ook niet inzitten. Nederland is van het water af echt prachtig en we waren bijna de enige vandaag.

stuurwiel boot

Na een uurtje of 3,5 varen kwamen we aan in Spakenburg. Vrienden van ons die ook op vaarvakantie waren lagen er al en hadden een mooie plek voor ons gereserveerd. We wandelden Spakenburg in en dat leek hier en daar wel alsof je terug ging in de tijd. Zoals deze mooie ouderwetse scheepswerf en de talloze Botters die er lagen.

Scheepswerf Spakenburg

We streken neer bij de plaatselijke visboer (visspecialist ‘De Oude Haven’) waar ik echt de lekkerste poke bowl ever heb gegeten. Afgewisseld met een frietje en een lekker stukje kibbeling. Mocht je in de buurt zijn, die poke bowl zou ik als omrij waardig beschrijven. Daarna begon het te regenen, haalde we nog een ijsje, speelden we een potje Yahtzee en gingen we redelijk op tijd naar bed. 

Visboer Spakenburg

Weesp

De wind speelde grote rol. Op zo’n grote boot varen we niet en sommige wateren zoals de Randmeren etc. zijn niet super fijn om met heel veel wind op te varen. Het beste moment om naar Weesp te varen was ’s ochtend vroeg. Dat deden we dus ook. Voor 7 uur voeren we (wij + boot met vrienden) Spakenburg uit om nog voor het middaguur in Weesp te belanden. Dikke plensbui op mijn kop, maar we waren onderweg!

Weg uit Spakenburg

Het beste van alles, op zo een tijd terug mijn bed in. Als ik iets heerlijk vind het is het wel lekker onder je dekens, met een beetje wind op het water met een draaiende motor. 

Varend in bed

Het weer werd steeds een beetje beter. Eenmaal in Weesp gingen we boodschappen doen per vouwfiets. Ik had geopperd om een Griekse barbecue voor te bereiden en daar was iedereen enthousiast over. Na de lunch begon ik dus lekker met kokkerellen. Tien tenen knoflook verder kreeg ik bezoek van de allerliefste beestjes op aarde <3

Eendjes voeren Weesp

Een paar uur daarna ging de barbecue aan en was ik helemaal in mijn element. We hadden een hele strook gras naast de boot waarin ik lekker mijn flatbreads aan het kneden en bakken was:

bbq Weesp

 We hebben echt héérlijk gegeten en zijn daarna Weesp nog ingewandeld voor een ijsje. 

Binnenstad Weesp

En wat voor een ijsje?! Nelis IJssalon schijnt een begrip te zijn hier. Terecht wel want het was méga lekker ijs. De tiramisu kan ik ernstig aanraden. 

IJsje Nelis

Weer een heerlijke dag was dit!

Aalsmeer

Tijd om naar ‘huis’ te gaan. Aalsmeer is de woonplaats van de boot. Een heerlijke tocht, een deel door Diemen, dwars door Amsterdam en dan nog een heel stuk Ringvaart. We begonnen met regen maar het weer werd nog redelijk en vooral droog. Maar goed ook want de tent moest van de boot voor de doorvaarthoogte. Dat is ook gelijk de reden waarom we met al die vaste bruggen dwars door Amsterdam kunnen. Ik blijf het een mooi tochtje vinden. Ook al is er onderweg best veel vergane glorie, te zien in de vorm van gezonken of echt totaal verwaarloosde boten.. Tijdens dit tochtje heb ik een aantal timelaps filmpjes gemaakt. Dat ziet er dus zo uit:

timelaps boot

Thuis

Mijn enige dag thuis deze week heb ik o.a. besteed aan de aankoop van het jaar waar ik het eerder over had. Namelijk; vaatwas proof tools voor mijn Kitchen Aid. Ik heb me altijd al afgevraagd waarom die nooit vanaf het begin van roestvrijstaal zijn gemaakt ipv aluminum. 

KA Tools

Ik kreeg van verrassend veel mensen de reactie dat ze deze tools altijd in de vaatwasser gooien. Het kan een tijdje goed gaan maar op langere termijn kan het gaan vastlopen op je machines etc, dus ik zou het echt zeer afraden.

Goed, terug naar de vakantie. Ik heb wat familie wonen in Duitsland, waaronder een nicht in Keulen. Ze ging met haar gezin op vakantie in eigen land en of wij een weekendje in haar huis wilde. Zeker!

Keulen

backpack foto

Zaterdagochtend vertrokken we vroeg! Onderweg genoten we van een heerlijk en gezellig ontbijt bij mij oom en tante. Ergens halverwege de middag kwamen we aan in Keulen. Het was warm en benauwd maar er was wederom geen zonnetje. We besloten naar een park in de buurt te lopen. Vol met bloemen, planten en weet ik het niet wat allemaal. Alles is voorzien van bordjes en kaartjes en je kunt er lekker rond wandelen. Ik had mijn camera mee en o.a. deze hommel was de klos.

Bij in Flora

Er stonden ook prachtige bloemen.

De volgende dag ontbeten we wederom met lekkere verse Duitse broodjes. En dit pruim-plaat-kruimel-ding. Yum!

Pruimen broodje Keulen

Daarna gingen we per tram naar het centrum. In Duitsland zijn de regels wat strenger. Naast het OV moet je ook een mondkapje op in alle openbare binnenruimtes zoals winkels en supermarkten. Bij Horeca moet je hem op tot je aan je tafeltje zit. Ik was hem voor het gemak helemaal vergeten mee te nemen maar gelukkig kon ik deze schoongewassen van mijn oom en tante lenen.

Mondkapje tram Keulen

We stapten naast de Dom uit. Indrukwekkend groot!

Dom Keulen

Het was zondag en gek genoeg (voor ons) zijn dan gewoon alle winkels dicht. We dronken was op een terras en wandelden een stuk langs de Rhein.

Ijskoffie terras Keulen

Second breakfast

Ik liep lekker de toerist uit te hangen met mijn camera. Eenmaal thuis was het tijd voor een tukkie. Dat uren slenteren door zo’n stad vind ik echt mega vermoeiend. En dat merk je vooral pas als je op de bank ploft.

Doorkijkje dom Keulen

Onderweg naar huis hadden we nog een ijsje gehaald en gereserveerd bij een Italiaan voor later die dag.

IJsje Keulen

Helemaal fris en uitgeslapen wandelden we daar naartoe. We hadden een fijn plekje buiten en op de achtergrond hoorden we de hele avond de zeehonden uit de Keulse dierentuin waar we vlakbij waren. We begonnen met bruschetta’s en Aperol Spritz. Daarna aten we een pizza en eenmaal thuis werd er uiteraard weer een potje yahtzee gespeeld. 

Mooie huizen Keulen

De volgende dag was het plan om een tochtje te maken in de kabelbaan over de Rhein. Ik maakte nog de grap dat het wel te hard zou waaien voor die bakjes. Dat bleek ook.. Geen kabelbaan dus. #jammerjoh! We zagen dat er nog een ‘sculpturen’ park vlakbij was. Daar hebben we doorheen gewandeld en toen zijn we lopend langs de Rhein weer naar het centrum gewandeld.

Fun aan de Rhein

Vlak voordat het echt keihard begon te regenen hadden we een overdekt plekje op een terras waar we genoten van een drankje en een stuk apfelstrudel. Voor de Dom stond nu geen rij dus zijn we snel even naar binnen gelopen. Vanbinnen is het ook intens groot, hoog en mooi!

Ramen in Dom

Eenmaal thuis weer even lekker liggen chillen met een zak chips waarna we naar een afhaal Griek liepen om een pita gyros te eten. Ik vind dit zó zó zó lekker!

Pita Gyros

De volgende ochtend pakten we onze spullen in en genoten we van een laatste ontbijt. Vandaag met kirsch-streusel-kuchen. Echt héél lekker was die!

Onderweg naar huis ging via de Betuwe om onze jaarlijkse portie kersen te halen. We namen een kratje van 5 kilo mee en mochten even de kersengaard op. 

Kersengaard Betuwe

Al met al voelde deze week heerlijk als vakantie. Die paar dagen varen voelde echt als een week. En een paar dagen totaal uit je eigen omgeving duurde gevoelsmatig ook langer dan maar een paar dagen. Blij dat er ipv Kroatië toch nog wat leuks als dit is aan komen waaien. 

Liefs,
Eefje

4 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.