Bakrecepten

Speculaas boterkoek met macadamia noten (vegan)

Boterkoek puntjes hori

Verse zelfgemaakte boterkoek! Echt één van de moeilijkste dingen om vanaf te blijven als dat heerlijk ruikend staat af te koelen op je aanrecht. Deze variant is hartstikke vegan, mega lekker en smeuïg. Wil je liever echte roomboter gebruiken? Dat kan!

Toch zou ik Flora Plant een keer de kans geven. Ja, ik werk met ze samen, maar dit recept staat er los van. Ik ben ook gewoon fan namelijk. De macadamia noten heb ik bij De Notenshop vandaan. Ik vind het knap als je het bij het eten van 1 puntje kan houden!

Boterkoek puntje vegan

Prep Time15 minsCook Time25 minsTotal Time3 hrs
Dit heb je nodig (12 punten):
 300 gram patent bloem
 250 gram plantaardige ongezouten boter (ik gebruikte Flora Plant)
 100 gram kristalsuiker
 90 gram bruine basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 60 gram geroosterde macadamia noten, grof gehakt
 3 tl speculaas kruiden (5 gram ongeveer)
 flinke snuf zout
 2 el plantaardige melk
Nog meer nodig:
 (spring)vorm van 22 cm
 velletje bakpapier
 keuken kwast
 stand- of hand mixer
 vershoudfolie
 deegroller
 vork
Zo maak je het!
1

Snijd de boter in blokken en voeg hier het zout, de vanille-, kristal- en basterdsuiker aan toe. Ik vind dit het fijnst om in een standmixer met deeghaak te doen. Je kunt de boter dan ook prima koud verwerken. Gebruik je een handmixer? Gebruik dan ook de deeghaken. Deze is wel wat minder krachtig. Het kan dus handig zijn de boter vooraf iets meer op kamertemperatuur te laten komen. Helemaal geen machine tot je beschikking? Met de hand kan het ook, alleen duurt het dan wat langer.

2

Wanneer alle suiker goed door de boter zit voeg je de bloem en speculaaskruiden toe. Meng dit tot een fijne egaal deeg. Voeg dan de macadamia's toe en mix nog even door tot een mooi lichtbruin deeg met stukjes noot.

3

Druk de deegbal wat plat op een stukje vershoudfolie en leg het deeg goed ingepakt voor een half uur in de koelkast.

4

Bekleed de bodem van de springvorm met een velletje bakpapier. De randen invetten mag, maar is niet nodig.

5

Als het half uur bijna om is verwarm je de oven voor op 200 graden hete lucht.

6

Rol het deeg verder en zo rond mogelijk uit tot hij precies in je bakblik past. Het deeg is vrij stevig en koud dus deze kun je er zo in laten zakken. De rondom rand kun je nog egaliseren met de toppen van je vingers.

7

Gebruik een vork om het welbekende boterkoek motiefje te maken. Giet er dan 2 eetlepels plantaardig melk overheen en smeer dit uit met een kwast.

8

Bak de boterkoek gaar in 25 minuten. Laat volledig afkoelen voordat je er punten van snijdt. Genieten maar! Zeker voor 5 dagen lekker te houden maar ook prima vers in te vriezen voor een later moment.

Ingredients

Dit heb je nodig (12 punten):
 300 gram patent bloem
 250 gram plantaardige ongezouten boter (ik gebruikte Flora Plant)
 100 gram kristalsuiker
 90 gram bruine basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 60 gram geroosterde macadamia noten, grof gehakt
 3 tl speculaas kruiden (5 gram ongeveer)
 flinke snuf zout
 2 el plantaardige melk
Nog meer nodig:
 (spring)vorm van 22 cm
 velletje bakpapier
 keuken kwast
 stand- of hand mixer
 vershoudfolie
 deegroller
 vork

Directions

Zo maak je het!
1

Snijd de boter in blokken en voeg hier het zout, de vanille-, kristal- en basterdsuiker aan toe. Ik vind dit het fijnst om in een standmixer met deeghaak te doen. Je kunt de boter dan ook prima koud verwerken. Gebruik je een handmixer? Gebruik dan ook de deeghaken. Deze is wel wat minder krachtig. Het kan dus handig zijn de boter vooraf iets meer op kamertemperatuur te laten komen. Helemaal geen machine tot je beschikking? Met de hand kan het ook, alleen duurt het dan wat langer.

2

Wanneer alle suiker goed door de boter zit voeg je de bloem en speculaaskruiden toe. Meng dit tot een fijne egaal deeg. Voeg dan de macadamia's toe en mix nog even door tot een mooi lichtbruin deeg met stukjes noot.

3

Druk de deegbal wat plat op een stukje vershoudfolie en leg het deeg goed ingepakt voor een half uur in de koelkast.

4

Bekleed de bodem van de springvorm met een velletje bakpapier. De randen invetten mag, maar is niet nodig.

5

Als het half uur bijna om is verwarm je de oven voor op 200 graden hete lucht.

6

Rol het deeg verder en zo rond mogelijk uit tot hij precies in je bakblik past. Het deeg is vrij stevig en koud dus deze kun je er zo in laten zakken. De rondom rand kun je nog egaliseren met de toppen van je vingers.

7

Gebruik een vork om het welbekende boterkoek motiefje te maken. Giet er dan 2 eetlepels plantaardig melk overheen en smeer dit uit met een kwast.

8

Bak de boterkoek gaar in 25 minuten. Laat volledig afkoelen voordat je er punten van snijdt. Genieten maar! Zeker voor 5 dagen lekker te houden maar ook prima vers in te vriezen voor een later moment.

Speculaas boterkoek met macadamia noten (vegan)

Schuin bovenaf boterkoekpunten

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.