• Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
0
Eefsfood
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Logo
0
Logo
Blog Eetdagboeken

Ik schrapte een week mijn koolhydraten en dit gebeurde er!

Eefje
2 reacties
18 mei 2020
Ik schrapte een week mijn koolhydraten en dit gebeurde er!

Ik schrapte een week mijn koolhydraten en dit gebeurde er!

Goed, vorige week had ik nog geen idee dat ik dit experiment ging doen. Een week lang koolhydraatarm eten. Dit artikel heeft een beetje introductie en een kleine disclaimer nodig. Daar begin ik dan ook maar gelijk mee. Ik ben geen expert op dit gebied en schrijf alleen uit eigen ervaring en deel mijn mening hierover. Ben je er klaar voor? Ik schrapte een week mijn koolhydraten en dit gebeurde er!

Koolhydraat arm?

Jaren geleden heb ik twee keer een afvalpoging gedaan dmv koolhydraat arm eten. Dat ging mij toen best goed af en vond het ook wel een soort van leuk. Ik deed het vrij streng en fruit (want suiker) was ook geskipt uit mijn ‘dieet’. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment aan niets anders meer kon denken dan een koud sappig appeltje. Toen wist ik nog niet wat ik nu weet en ondanks ik het nu niet meer zou doen heb ik die pogingen toen toch als leerzaam ervaren. Waarom ik het pogingen noem: Ik ben toen 2 keer ongeveer 7 kilo afgevallen (wat er uiteraard ook weer in no time aanzat). Twee jaar geleden heb ik een masterclass gekregen over koolhydraten en de gevolgen als je die lange tijd uit je eetpatroon skipt. Toen schreef ik daar dit artikel over (serieus interessant). 

Je wil het!

Ik weet dat er heel veel mensen zijn die erbij zweren en dat hun lijf lekkerder gaat op een koolhydraat arm dieet. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen en ik ben de laatste die daarover oordeelt. Ik krijg namelijk ook weleens te horen dat Intermittent Fasting op lange termijn niet goed zou zijn, en daar trek ik mij dan weer niks van aan want daar zweer ik bij (inmiddels al 3 jaar). Het grote verschil is wel dat ik geen voedingsonderdeel schrap met IF. Daarom ben ik wel van mening dat je een koolhydraat arm dieet nooit echt lang of voor altijd gaat volhouden. Als je dingen niet ‘mag’ weten we allemaal wat er gebeurd, JE WIL HET!!

Broodverslaving

Nog even terug naar het begin! Afgelopen moederdag was ik bij mijn moeder thuis en bestelde we pizza. Ondanks dat ik lekker aan het sporten en ook afvallen ben zit ik toch weer echt door te slaan in mijn, laten we het even zo noemen: broodverslaving. Ik ben ZÓ dol op vers brood. Ik zou willen zeggen dat mijn rem stuk was maar op het gebied van vers brood heb ik gewoon geen rem.

Geen rem..

Ik eet me er helemaal klem aan. Ik moet soms echt met mezelf afspreken om het niet te kopen en/of eten. Ik zou zonder grappen elke dag een heel stokbrood weg kunnen (en ook wel willen) werken. Van brood word je niet dik, maar als je het elke dag teveel eet is het ook niet best. Daarbij komt nog dat het mij ook wel heel leuk leek over deze ervaring te schrijven. Dus alles bij elkaar opgeteld vond ik een goede reden om maandag gelijk een week koolhydraat arm te gaan. Lekker, zonder echte voorbereiding dus!

Croissant hoofd

De spelregels:

Geen brood, geen aardappels, geen rijst, geen pasta, geen suiker, geen granen en bloem etc. Echt de bewuste koolhydraten dus. Ook geen producten die low carb zijn gemaakt zoals pasta of wraps en al helemaal geen low carb choco bars of iets dergelijks. Ik ben niet streng gegaan op producten waar meer suiker inzit dan je denkt. Of op bijvoorbeeld kwark waar in de ene bak meer carbs zitten dan de andere. Ik heb niet alles onder de loop gelegd maar echt de meest standaard dingen weggelaten. Een die hard no carb eter zal me waarschijnlijk nu al verklaren als valsspeler haha.

Week-eet-dagboek

Aan de hand van een week-eet-dagboek laat ik je zien wat ik dan wel heb gegeten en wat mijn ervaringen en gedachtes erbij waren. Ik moest sowieso eerst boodschappen doen dus dat deed ik dan ook maandagochtend. Ik dacht even na over wat ik voor lekkers kan koken zonder koolhydraten. Er kwam weinig creatiefs uit moet ik zeggen. Ik kreeg wel al snel wat ideeën en kocht het. Eenmaal thuis dacht ik, shit, dit is natuurlijk helemaal niet zo koolhydraatarm. Denk aan sajoerboontjes en ketjap marinade voor de kip (hallo suiker). Goed, het viel wel binnen mijn eigen spelregels dus ik nam het maar voor lief..

IF

Dit experiment ben ik ook gewoon blijven doen icm met IF (even voor de info). Ik eet in principe alleen tussen 12 en 20 uur. Maar soms is dit ook wel tussen 14:30 en 19:30 bijvoorbeeld. Dat verklaar dat ik regelmatig maar twee maaltijden op een dag eet. Ik kijk zelf ook meer naar balans over een langere tijd dan één dag. Er zitten dagen soms dagen bij dat ik ‘te weinig’ eet, maar geloof me dat maak ik op een andere dag wel weer goed. Ook heb ik niet alles gefotografeerd. Ik laat vooral de hoofdmaaltijden zien maar er is absoluut meer gedronken (thee, koffie, water, Spa en af en toe een blikje suikervrije fris). Ook is er nog wel meer gegeten dan je ziet.

Maandag 

Rond 12 uur ging ik op pad en dat duurde allemaal wat langer dan gedacht. Uiteindelijk at ik pas om 14:30. Ik bakte twee eieren met kaas en sneed er twee tomaten bij. Ik ben dol op ei en kaas, dus dat wordt een feest deze week. ik heb ervan genoten maar ik had eigenlijk nog wel zin in meer, het gaf niet zo’n vullend gevoel. Snel afleiding gezocht en ben wat gaan klussen. Na het klussen later in de middag een appel en wat aardbeien gegeten.

Omelet met kaas

Einde van de middag heb ik thuis gesport en daarna maakte ik deze soort van nasi met bloemkoolrijst, roerbakgroente, augurkjes en gebakken kiphaasje met gebakken uitjes (later opgezocht, ook niet de beste keuzen haha). Dit is dus al typisch low carb zonder voorbereiding. Het was wel echt lekker! Ook fijn.

Bloemkool nasi

Hierna had ik echt extreem veel zin in iets zoets. Ik had nog een restje volvette Griekse yoghurt staan. Ik vond ook nog een mini beetje extra pure chocolade hagelslag. Vooruit dan maar. Dit heb ik er doorheen geroerd. Méga van genoten en de zoete cravings waren gestild!

Dinsdag

Toen ik opstond had ik gelijk honger en dat heeft best wel lang aangehouden. Mijn herinnering van low carb eten is juist dat je vaak mega lang verzadigd bent. Maar wat kun je verwachten op dag 2. Ik bikkelde even door en toen ik uiteindelijk mocht eten wist ik helemaal niet wat. Ik begon met een bak Optimel, kers Griekse style om de honger te stillen. Dat werkte maar rond een uurtje of 3 had ik alweer trek. 

Optimel kers

Ik had nog bloemkoolrijst liggen en besloot een salade te maken met tomaat, feta en de twee kiphaasjes die ik nog had liggen van de vorige dag. Ik maakte een dressing van notenazijn, olie en mosterd. Deed er wat verse basilicum doorheen en ik had nog een mini beetje geroosterde pijnboompitten staan. Echt ver boven verwachting lekker deze salade. Zo lekker dat ik het als recept wil gaan uitwerken! 

Bloemkool salade

In de middag ruim een uur thuis gesport en daarna had ik weer het wat ga ik maken dilemma? Het werden weer twee gebakken eieren met kaas en daarnaast bijna een halve kilo sajoerboontjes. Wederom is dat ook niet de beste keuze dus gebruikte ik maar een kwart van de sajoerpasta ipv het hele pakje. Lekker en vullend! 

Sajoerboontjes

Hierna had ik weer mega zoete cravings. Ik schonk een half glas van de nieuwe Alpro cold pressed kokosmelk in. Licht zoetig en erg lekker! Dat hielp een ook wel echt tegen de wil naar zoet en de carbs daarin zijn ook prima voor zover ik dat juist kan beoordelen. En 100 x lekkerder dan kokoswater! Later die avond heb ik nog 1,5 uur gewandeld op een lekker tempo. 

Woensdag 

Weer gelijk zin in eten toen ik wakker werd. Echt meer dan normaal. Stom! Is het al zondag? Dit gaat echt een lange week worden.. Dat gevoel van trek hebben in dingen die je dus niet mag is echt enorm aanwezig, continue. Ik vind het maar vermoeiend. Ik heb dit welgeteld in de 3 jaar dat ik nu aan IF doe nog nooit gehad. In de eerste 3 dagen van dit experiment wordt weer zo hard bevestigd waarom IF mij zo goed past en waarom jezelf dingen ‘verbieden’ gewoon helemaal ruk is. Na een ochtend thee, water en een espresso maakte ik rond 13 uur een ijskoffie met die lekkere kokosmelk. IJsklontjes erbij en een espresso erop. Heerlijk!

ijskoffie kokosmelk

Een uurtje hierna at ik een bak citroen kwark met een schepje gebroken lijnzaad om ook nog even wat vezels binnen te krijgen.

Oven pizza zonder bodem

Dit maaltje was echt een WINNAAR! Ik ben echt dol op pizza met tonijn en ik maak ook weleens een tuna melt tosti. Dit maak ik altijd met tomaat, rode uit en olijven (soms ook nog champignons). Dat was een beetje de basis hiervoor. Ik bakte een zak spinazie met een rode ui, voegde toen tomatensaus toe en roerde er olijven en tonijn doorheen. Dikke laag kaas erop en in de oven. Ik had serieus het idee dat ik pizza zat te eten zonder bodem. Ik vond het echt heel lekker! Misschien werk ik hier later ook nog het recept van uit.

Donderdag 

Misschien denk je, alweer?! Jep alweer, een bak kwark. Ook buiten deze week om eet ik dit vaak als ontbijt/lunch. Dan met een lekkere berg creusli erop dat ik nu weer heb vervangen door een schepje gebroken lijnzaad. Daarnaast nog een appel met kaneel.

Optimel en appel

Ik voelde me een beetje ‘blehh’ deze dag maar maakte als avondmaal mijn favoriete witlofsalade. Heerlijk! Mocht je benieuwd zijn naar het recept kun je deze hier vinden.

witlof salade

Om die irritante zoete after diner cravings te killen, had ik een reep 90% chocolade gekocht. Dit werkt echt top. Voor de lekker vind ik 90% namelijk net ff iets teveel. Wat er bij mij voor zorgt dat ik aan 1 zo’n blokje meer dan genoeg heb en het samen met een kop thee nog een soort van prima toetje is ook.

thee met chocolade

Vrijdag

Ik begon deze dag met een lekkere wandeling. Ik voelde me best een beetje slap. Niet dizzy maar gewoon dat je lijf net een beetje power mist ten opzichte van normaal. Daarna bakte ik een appel met kaneel. Dit at ik met volvette Griekse yoghurt en geroosterd amandelschaafsel. Heerlijk! Daarna at ik nog een losse plak belegen kaas. 

Griekse yoghurt appel

Hierna ging ik een rondje op mijn racefiets, tijdens het fietsen miste ik ook echt wat power. Eenmaal thuis sjeesde ik snel door naar een borrel met mijn eetclub. Ik had echt nog even iets moeten eten, maar ik wist niet wat en had een beetje haast. Ik had op niks gerekend maar ze had een heerlijke borrel plaat gemaakt. Ik heb genoten van gedroogde worst, kaasjes en olijven. En ook heb ik een paar droge witte wijntjes op. Die zijn redelijk carb oke nog had ik opgezocht.

borrel

Het liep allemaal een beetje uit de hand en het was al ver na etenstijd. Er werd pizza besteld. Intense verleiding voor mij! Ik heb toch gekozen voor een truffel carpaccio maar mennnn wat had ik graag een pizza gelust! De carpaccio was super lekker dus mega van genoten. Maar ik heb ik wel vaak naar de pizza’a op tafel zitten loeren en dan dacht ik nog maar 2,5 dag!

carpaccio

Zaterdag

Ik werd wakker met eigenlijk gewoon een ordinaire kater. De wijn smaakte bovengemiddeld goed. Het was ook rete gezellig en ik heb amper gedronken afgelopen 2 maanden. Top combi dus haha! Ik had best wel zin in gebakken eieren met kaas, maar ja dat had ik al een paar keer eerder op. Ik ging voor een caprese, jammergenoeg had ik niks met basilicum in huis. Al met al toch gewoon heel lekker!

Caprese

Ook had ik van de week alweer boodschappen gedaan om wéér die pizzaloze tonijn pizza te maken zoals woensdag. Dus dat deed ik! En weer vond ik het zó lekker!

Griekse yoghurt choco

De avond sloot ik af met een beetje Griekse yoghurt met suikervrije aardbeien limonadesiroop, wat pecannoten, een stukje 90% chocolade en een koffietje.

Zondag 

Ik voelde me echt slap en futloos. Nog 1 dag, yes! Ik ben mijn eetdag met een eenvoudige smoothie. Ik mengde, jawel daar is ie weer, 250 ml cold pressed kokosmelk met een handje bevroren bramen en blauwe bessen. Lekker koud en je proefde de kokos ook nog goed vond ik.

Kokos smoothie

Een uurtje later had ik ook echt wel zin om op iets te kauwen en haalde ik 200 gram rauwe bloemkool tevoorschijn. Ik maakte een dip van 1,5 el magere kwark en 1,5 el spicy hummus met nog een beetje extra peper en paprikapoeder. Ik vind dit echt super lekker. 

bloemkool met dip

Ik voelde me nog steeds niet echt top maar wilde toch nog iets van sport doen. Een half uur krachttraining moest lukken. Nou met moeite, een beetje power was ver te zoeken en na 35 minuten belande ik puffend op mijn matje.

sport matje

Hierna ging ik naar de supermarkt en was helemaal aan het bedenken wat voor een lekker maaltje ik voor mezelf zou koken. Nou ik had echt extreme keuzestress. En toen liep ik langs het verse koelschap en had ik echt trek in iets lekkers. Ik zag van die roomkaas parmaham rolletjes en voor ik het wist zaten ze in mijn karretje. Maar wat eet ik hier nog bij? Al mijn ideeën waren ineens kwijt. Een pakje heerlijk uitziende Roma tomaatjes riepen me uiteindelijk en hier maakte ik een mega simpele salade van met rode ui, feta, pijnboompitten en natuurlijk een lekkere olijfolie. 

parmaham rolletjes

Eenmaal thuis van het boodschappen doen wilde ik nog wel wat meer eten in de middag. Maar ik was druk bezig met het fotograferen van een opdracht. Ik had daar totaal de focus op en ineens was het twee uur later. IF technisch had ik nog een half uurtje om te eten dus maakte ik bovenstaand maaltje klaar. In de avond ging ik ook nog met goede reden een uurtje wandelen. Waarom? Dat kun je lezen in ‘Mijn week in foto’s #3’. Duidelijk te weinig gegeten vandaag icm de activiteiten. Maar die dagen heb ik normaal ook. En dat compenseert weer met andere dagen wanneer ik meer dan genoeg of teveel eet. Zoals al eerder gezegd ik kijk minder naar balans per dag maar meer per week.

Nog even een kleine disclaimer! Zoals gezegd was dit een eigen experiment en heb ik het met eigen spelregels op mijn eigen manier uitgevoerd. Dit is puur geschreven om alleen mijn ervaring te delen en voor mezelf ook een aantal verwachtte bevestigingen te krijgen. Ik ben dus niet opzoek naar (goedbedoelde) tips hoe ik dit beter of anders had kunnen doen. 

Meetlint

Afgevallen?

Wat ook mijn eerdere ervaring is met low carb eten is dat je in de eerste week relatief veel afvalt. Een deel van dit experiment was ook mijn enorme nieuwsgierigheid naar wat mijn gewicht zou doen na een weekje koolhydraatarm. Nou leuke mensen, er is -2,6 kilo af en heb 2,5 cm taille en buik minder ten opzichte van vorige week. Natuurlijk is dit niet allemaal vet en vooral vocht maar het is leuk meegenomen.

Gevoel

Stiekem geeft dat toch een beetje een euforisch gevoel en moet ik eerlijk bekennen dat de gedachte ‘zal ik er nog een weekje aan vast plakken?’ voorbij is gekomen. Dat ga ik dus mooi NIET doen. Maar dit bevestigd maar weer dat het de eerste 2 weken vaak hard gaat en je daarom denkt ‘dit is een topdieet’. Later wordt dat echt wel veel moeilijker. Ik heb deze week voor mijn doen ook echt meer sport/beweeg activiteiten gedaan maar vooral de laatste drie dagen voelde ik me echt slap en miste er echt wat normale basis power. 

Eindconclusie:

  • ik heb absoluut meer groente gegeten dan normaal (wel minder fruit).
  • het vergt allemaal best veel denkwerk.
  • als experiment hartstikke geinig, voor langere tijd niet.
  • ik word er geen leuker mensen van (eigen bevinding haha).
  • Iets heel normaals niet ‘mogen’ is vermoeiend.
  • Voor mij is het absoluut niet bevordelijk icm sporten.
  • ik at weer sneller meer vlees (ik eet namelijk normaal bijna helemaal vega thuis).
  • het maakt het soms irritant moeilijk met mijn werk, zelfs in maar 1 week.
  • ik vond mezelf minder vindingrijk op het gebied van maaltijden dan ik vooraf had verwacht. Dit komt denk ik ook omdat het maar voor een weekje was. 
  • Normaal vind ik cravings een beetje een suf woord maar deze week heb ik ze meer ervaren dan ooit, en heb ik het woord in één artikel vaker gebruikt dan ooit haha!

#ilovecarbs

Croissant eten

Liefs,
je carb lover Eef

Diverse blogs meest gelezen
Delen:
geschreven door

Eefje

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl
2 reacties
  1. Anzji

    20 mei 2020 08:22

    Hoi Eef! Interessant om te lezen. Zou je ons op de hoogte willen houden van het verdere beloop? Ben benieuwd wat er van die 2,6kg overblijft nadat je je oude ritme weer opneemt 🙂

    Beantwoord
    1. Eefje

      20 mei 2020 13:55

      Hi Anzji, bij een volgende update (ik weet niet hoe snel die komt) zal ik er even kort op terugkomen. Dankjewel voor je berichtje!

      Beantwoord
Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vorig bericht

Mijn week in foto’s #3

volgend bericht

Mascarpone aardbeien toetje met Oreo’s

meest gelezen
65.889x bekeken

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem
55.349x bekeken

Kersen kruimel cheesecake

Kersen kruimel cheesecake
40.502x bekeken

Super snelle pasta met tomaat en burrata

Super snelle pasta met tomaat en burrata
23.297x bekeken

Frambozen kruimel cheesecake met witte chocolade

Frambozen kruimel cheesecake met witte chocolade
Over mij
Eefje met camera

Eefje

Hoi! Ik ben Eefje, 30 jaar en woon in Leiden. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn website.


Girl in a jacket
Vega maaltijd recepten
Maaltijden Recepten

Vegetarische lasagne met 4 soorten groente

680CB9CD-005F-4D6F-A513-A431BE478FA7-scaled
Maaltijden Recepten

Patatje paddenstoelenstoof (vega)

IMG_0256-1536x1024
Maaltijden Recepten

Gebakken gnocchi met doperwtensaus en feta

4719DE2A-8E69-415F-A573-6BEDC3A5FA5F
Maaltijden Recepten

Pasta met linzen-tomatensaus, spinazie en feta

DB15DCFB-0503-4316-A38D-E8B4B527B4A5-scaled
Recepten Salades

Spinaziesalade met falafel en feta

IMG_6840-1536x1024
Dit vind je misschien ook leuk
Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!
Blog

Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!

2 min leestijd
7 oktober 2018
Taart winnen
Blog

WIN EEN EEFSFOOD TAART!

2 min leestijd
1 februari 2017
Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!
Blog

Gesloten – Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!

2 min leestijd
30 september 2017
Red velvet taart
Bakrecepten Recepten Taart

Red velvet taart

2 min leestijd
18 augustus 2015
Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..
Blog Persoonlijk

Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..

5 min leestijd
24 oktober 2017
Luchtige chocoladetaart met krokante bodem
Bakrecepten Recepten Taart

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

1 min leestijd
5 april 2020

eefsfood

• bakt vooral zoet, eet het liefst hartig
• altijd eerlijk, tikkie perfectionistisch & enthousiast
• zakelijk? eef@highrollersagency.com | geen dm

Eefje | EEFSFOOD.NL
MAKKELIJK PECAN-ROZIJNENBROOD🍞 ⠀⠀⠀ Van na MAKKELIJK PECAN-ROZIJNENBROOD🍞
⠀⠀⠀
Van nature ben ik niet bepaald een broodbakker, super saai! Maar op deze extreem makkelijke manier doe ik het weleens. Roeren, wachten en bakken is het enige dat je hoeft te doen🔥 Dat klinkt goed toch? Ik deelde al eens een hartige variant met rozemarijn, olijven en tomaat. Vandaag een zoete variant met pecannoten en rozijnen👇🏻
⠀⠀⠀
Dit heb je nodig:
➡️450 gram patentbloem
➡️400 ml lauwwarm water
➡️1 el kristalsuiker
➡️1 zakje gist (7 gram)
➡️8 gram zout
➡️175 gram rozijnen
➡️100 gram pecannoten, grof gehakt
➡️Voor het afbakken van het brood is een gietijzeren (brood)pan het best, maar het kan ook in een cakeblik (vermoedelijk wordt ie iets minder krokant dan)
⠀⠀⠀
Meng de eerste 5 ingrediënten door elkaar in een kom tot een slap deeg. Dek af en zet ‘warm’ weg voor een uur. Ik doe dat in een oven van 30 graden. Kan ook op of bij de verwarming die aanstaat of in de gootsteen met warm water erin. Zet nu ook de rozijnen te wellen in koud water.
⠀⠀⠀
Na een uur giet je de rozijnen af, spoel je ze om en maak je ze droog met een theedoek. Voeg samen met de noten aan het gerezen deeg toe en roer door. Zet nog eens 30 minuten warm. Ergens anders dan de oven, want deze zet je nu op 230 graden hete lucht. Als je iets van gietijzer gebruikt zet je dit gelijk in de oven om mee te verwarmen👌🏻
⠀⠀⠀
Als de oven eenmaal heet is doe je het deeg in de pan/vorm (waar nodig met bakpapier erin). Bak het brood 20 minuten en haal dan de deksel er vanaf. Bak nog eens 10 minuten zodat het brood wat meer kleur krijgt. Haal gelijk uit de vorm en laat een beetje afkoelen. Vers het allerlekkerste met roomboter en kaas🤤 Wist jij dat je zo makkelijk een brood kon bakken?
⠀⠀⠀
Ik zou het echt een keer proberen als ik jou was. De basis is prima en je kunt eraan toevoegen wat je wil, een hartige variant is ook héél erg aan te raden. Sla je ‘m op?✅ Veel bakplezier en eet smakelijk👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
#eefsfood #zelfbroodbakken #nokneadbread #pecannoten #rozijnen #brood #rozijnenbrood #instarecept #gist #bloem #broodvoorluiemensen #makingofreel #roomboter #kaas
KNAPPERIGE KAAS KRIELTJES🧀🥔 ⠀⠀⠀ Dit is KNAPPERIGE KAAS KRIELTJES🧀🥔
⠀⠀⠀
Dit is echt zó zó hemels🤤 De kans is groot dat je dit al eens voorbij hebt zien komen hier op the gram💛 Zelf heb ik het al talloze keren gezien en vorige week probeerde ik het👩🏻‍🍳 Mega lekker, maar nog niet perfect. Vandaag ging het in de herkansing en daar ben je nu naar aan het kijken🎥
⠀⠀⠀
DIT HEB JE NODIG:
➡️500 gram vastkokende krieltjes met schil
➡️50 gram fijn geraspte parmezaan
➡️25 gram fijn geraspte belegen kaas
➡️2 el olijfolie
➡️1 tl grove mosterd
➡️1 dikke teen knoflook, geraspt
➡️1/2 tl fijngehakte verse rozemarijn
➡️1/4 tl zout
➡️1/4 tl peper
➡️1/4 tl paprikapoeder
KNOFLOOKSAUS:
➡️2 flinke el mayonaise
➡️2 flinke el dikke yoghurt
➡️1 tl grove mosterd
➡️Peper & zout naar smaak
➡️Teentje geraspte knoflook
➡️Verse bieslook
⠀⠀⠀
ZO MAAK JE HET!
👉🏻Neem een bakplaat bekleed met bakpapier. Strooi hier de kaas op.
⠀⠀⠀
👉🏻Maak de krieltjes schoon, halveer ze in de lengte en marineer met de smaakmakers.
⠀⠀⠀
👉🏻Leg de krieltjes op de kaas. Bak voor 35-40 minuten in een oven van 200 graden. Ik deed eerst 20 minuten op hete lucht en daarna 15 minuten convectie stand🔥 Let vooral op de kleur👌🏻
⠀⠀⠀
👉🏻Het sausje maak je door alles hiervoor door elkaar te roeren. Dippen maar en GENIET!
⠀⠀⠀
Sla je het respect op?✅ Fijn weekend😘
⠀⠀⠀
#eefsfood #instarecept #aardappels #krieltjes #kaas #belegenkaas #parmezaan #yoghurt #mayonaise #hartig #knapperig #sidedish #foodienl #recept #cheese #potatos #crispy #foodblog #makingofreel
HARTIGE WAFELS MET TOMAAT & BURRATA🍅 ⠀⠀⠀ HARTIGE WAFELS MET TOMAAT & BURRATA🍅
⠀⠀⠀
Dit is echt heerlijk! Leuk om mee te lunchen, maar je kunt er ook kleine wafels van maken zodat het een borrelhapje zou kunnen zijn👌🏻 Multifunctioneel dus!
⠀⠀⠀
adv - Wat een feest was het weer om met een kookeiland te filmen🎥 Deze compleet marmeren keuken is echt te gek! Bij @velthuizenkeukens in Woudenberg kun je volop inspiratie opdoen. Je kunt op de bonnefooi langs, of een afspraak maken via de site💻
⠀⠀⠀
Dit heb je nodig voor 4 wafels:
➡️110 gram patentbloem (fijn tarwemeel)
➡️85 ml karnemelk
➡️1 middelgroot ei
➡️1 middelgrote ui, fijn gesnipperd
➡️50 gram geraspte kaas
➡️1 tl baking soda
➡️1 el olijfolie
➡️1 tl Italiaanse kruiden
➡️mespuntje zout
⠀⠀⠀
Voor de toppings en bereidingswijze verwijs ik je graag naar velthuizenkeukens.nl. In de menubalk vind je ‘recepten’ en als je daarop klikt staat dit recept bovenaan. Eet smakelijk alvast! Sla jij dit recept op? Zo heb je het makkelijk bij de hand✅
⠀⠀⠀
Veel bakplezier👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
#eefsfood #velthuizenkeukens #hartigewafels #burrata #pesto #tomaat #kaas #uien #lunch #borrelhapje #makingofreel #italiaansekruiden #wafelijzer #keukeninspiratie #basilicum #lekkerrecept
DE LEKKERSTE BLUEBERRY MUFFINS EVER😍 ⠀⠀⠀ DE LEKKERSTE BLUEBERRY MUFFINS EVER😍
⠀⠀⠀
Ik smijt niet zo snel met dat soort titels, dus als ik het doe kun je er wel vanuit gaan dat het écht goed is💯 Ik kon niet stoppen met eten en dat is voor mij het ultieme teken van een toprecept!🧁 Ontzettend smeuïg maar ook makkelijk en snel om te maken👩🏻‍🍳 Bak je mee??
⠀⠀⠀
Voor ongveer 10 muffins heb je nodig:
➡️210 gram zelfrijzend bakmeel
➡️150 gram kristalsuiker
➡️2 middelgrote eieren
➡️95 gram volvette Griekse yoghurt
➡️85 ml zonnebloemolie
➡️1/2 tl zout
➡️130 gram (diepvries) blauwe bessen
➡️Rasp van een kleine citroen
➡️1/2 tl baking soda
➡️1 tl vanille extract
⠀⠀⠀
Doe de suiker en zonnebloemolie in een kom. Voeg hier het zout en de vanille aan toe en roer door.
⠀⠀⠀
Voeg dan de Griekse yoghurt, eieren en citroenrasp toe. Roer ook dit door elkaar. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en de baking soda toe. Roer tot een beslag. Voeg de blauwe bessen toe en spatel deze er doorheen.
⠀⠀⠀
Verdeel het beslag over 10 vormpjes, dit gaat het makkelijkst met een ijsschep. Voor een klein beetje crunch strooi je er nog wat kokosbloesem- of rietsuiker op. Bak de muffins voor 22 minuten op 190 graden convectie stand🔥 Vers het allerallerlekkerst🤤 Eet smakelijk en veel bakplezier🙌🏻
⠀⠀⠀
Normaal vraag ik of je het recept niet vergeet op te slaan, maar nu wil ik eigenlijk zeggen; dit recept ‘MOET’ je echt opslaan✅ Zó lekker!! Thank me later😃
⠀⠀⠀
Op eefsfood.nl vind je nog veel meer lekkere (bak)recepten✨
⠀⠀⠀
#eefsfood #muffins #instarecept #zondagbakdag #heelhollandbakt #blueberrymuffins #citroenrasp #griekseyoghurt #foodienl #makingofreel #timelaps #cake #luchtig #smeuig #blauwebessen #blueberries #fruit #zoetrecept
TOMATEN-FETA PASTA MET PIT🌶️ ⠀⠀⠀ Wie ke TOMATEN-FETA PASTA MET PIT🌶️
⠀⠀⠀
Wie kent ‘m niet?! Één van de weinige foodtrends die ik 120% snap. Echt heerlijk vind ik het! Ik volg nooit een recept en doe altijd maar wat👩🏻‍🍳 Maar dit keer heb ik onthouden wat erin ging om het met jou te delen❤️
⠀⠀⠀
Voor 1 flink portie heb je nodig:
➡️250 gram cherry tomaatjes, gehalveerd*
➡️100 gram tagliatelle, of andere pasta
➡️100 gram feta
➡️2 tenen knoflook, in plakjes
➡️1 middelgrote ui in halve ringen
➡️10 kalamata olijven, gehalveerd
➡️1 tl gedroogde oregano
➡️1/2 tl chili flakes*
➡️1/2 tl (gerookt) paprikapoeder
➡️1 tl suiker (optioneel)*
➡️50 ml kookvocht van de pasta
➡️Peper & zout
➡️Verse peterselie
➡️Olijfolie
⠀⠀⠀
Doe alle smaakmakers (zie video) in de pan en zet deze in een oven van 200 graden. Haal na 10 minuten de deksel eraf en zet de oven op 220 graden. Rooster intussen de pijnboompitten.
⠀⠀⠀
Kook de pasta volgens de verpakking. Haal tijdens het koken ongeveer 50 ml kookvocht uit de pan en voeg deze 5 minuten voor het einde toe aan de pan in de oven. Haal deze er na 30 minuten uit, voeg de peterselie en olijven toe. Roer door, voeg de afgegoten pasta toe en roer nogmaals. Schep in een diep bord en maak af met de pijnboompitten en nog wat peterselie. EET SMAKELIJK😍
⠀⠀⠀
👉🏻Hou je niet zo van pit? Gebruik dan de helft of nog minder chili flakes. Dit gerecht is best hoog in zuur, ik hou daarvan maar je kunt altijd een beetje suiker toevoegen om het te compenseren. Ligt ook een beetje aan de soort tomaten (welke ik volledig vergeten ben te halveren in de video)🍅*
⠀⠀⠀
barter - Deze prachtige gietijzeren pannen heb ik gekregen van @lecreusetnederland 💙 Ter ere van deze gloednieuwe blauwe kleur ‘azure’ die nu in het assortiment te vinden is. Wat vind jij ervan?🔥
⠀⠀⠀
#eefsfood #LeCreusetAzure #fetapasta #instarecept #watetenwevandaag #spicy #pasta #braadpan #LeCreuset #feta #pijnboompitten #makingofreel #tagliatelle #ui #knoflook #peterselie #oregano
KRUIDIGE CARROTCAKE🥕 ⠀⠀⠀ Met gemberfrosti KRUIDIGE CARROTCAKE🥕
⠀⠀⠀
Met gemberfrosting en amandelschaafsel! Een méga lekkere cake; smeuïg, kruidig en makkelijk om te maken. De lekkere frosting maakt het helemaal af🤤 Wil jij ‘m ook maken? Dit heb je ervoor nodig👇🏻
⠀⠀⠀
Beslag:
➡️300 gram geraspte wortel, ik nam een zakje julienne gesneden uit de supermarkt. Wanneer je zelf raspt zal het beslag wat natter zijn en wordt je cake mogelijk nóg smeuïger
➡️225 gram zelfrijzend bakmeel
➡️200 gram bruine basterdsuiker
➡️175 ml zonnebloemolie
➡️3 middelgrote eieren
➡️2,5 tl speculaaskruiden
➡️1,5 tl kaneel
➡️2,5 mespuntje nootmuskaat
➡️2 mespuntjes cayennepeper
➡️snuf zout
➡️2 mespuntjes baking soda
➡️1 tl citroensap of azijn
Topping:
➡️200 gram A-merk roomkaas
➡️35 gram roomboter
➡️40 gram poedersuiker
➡️15 gram geraspte verse gember (of anders naar smaak)
➡️3 el geroosterd amandelschaafsel
➡️1 tl vanillepasta
⠀⠀⠀
Voor de bereidingswijze ga je naar eefsfood.nl en zet je ‘kruidige carrotcake’ in de zoekbalk. De eerste hit moet je hebben👌🏻 Echt heel erg de moeite waard!
⠀⠀⠀
Ga jij ‘m bakken? Sla deze post dan op door op het vlaggetje rechtsonder de foto te klikken✅ Veel bakplezier👩🏻‍🍳 Liefs, Eef
⠀⠀⠀
#eefsfood #carrotcake #frosting #wortelcake #gember #bakrecept #roomkaas #kruidig #cake #foodienl #heelhollandbakt #specerijen
Laad meer... Volg op Instagram
Privacybeleid. Copyright © Eefsfood
Met ♡ ontworpen door Studio Citypaper
Logo
  • Algemene voorwaarden
  • Cookiestatement
Logo
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Nieuwste recepten
17 maart 2023

De allerlekkerste blueberry muffins

De allerlekkerste blueberry muffins
24 februari 2023

Bieten orzo met feta en walnoten

Bieten orzo met feta en walnoten
12 februari 2023

Boterkoek met macadamia & witte chocolade

Boterkoek met macadamia & witte chocolade
8 februari 2023

Truffel orzo met gebakken paddenstoelen

Truffel orzo met gebakken paddenstoelen
6 februari 2023

Pistache ijstaart met kletskop & frambozen

Pistache ijstaart met kletskop & frambozen
0
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees er hier meer over: cookiestatement
ik ga akkoord