Blog

EETCLUB | Mijn beurt om te koken

EETCLUB | Mijn beurt om te koken

Afgelopen zomer plaatste ik een oproepje via Instagram dat ik opzoek was naar een eetclub. Er was best veel animo en na flink wat mailtjes heb ik een kleine groepje gemaakt. We begonnen met zes en zijn inmiddels met vijf! Het klikt super goed en dat blijf ik toch wel bijzonder vinden zo uit het niets. Al ben ik van mening dat wanneer eten een gedeelde interesse is het al snel goed zit.

Afgelopen week was het dus mijn beurt om te koken. Dit was de derde keer. Als allereerste keer hadden we een kennismakingsetentje buiten de deur en in de tussentijd hebben we ook nog een avond gehad waar we gingen bowlen en cocktails drinken. Een nieuwjaarsborrel kon ook niet ontbreken. Voor de eetavonden spreken we ongeveer eens in de 6 weken af. Één iemand host de avond bij haarzelf thuis en zorgt dan ook voor al het eten en de wijnen. Het is dus echt een huiskamer restaurant achtig tafereel en met deze frequentie ben je hooguit 2 keer per jaar aan de beurt. 

Ik wist al een paar maanden dat het nu mijn beurt zou zijn. We plannen er steeds twee vooruit, wel zo handig. Mezelf kennende wissel ik nog heel vaak van idee voor het menu. Een week geleden werd het dus toch echt tijd om mijn menu vast te gaan leggen. Ik schreef het uit en maakte een boodschappenlijst. Bij Crisp mocht ik een vrij in te vullen bestelling plaatsen en daar maakte ik dankbaar gebruik van voor deze avond.

Crisp bestelling eetclub

Wat ik onder andere bestelde was verse- maar ook gerookte zalm, Coeur de Boeuf tomaten, passievruchten, spekjes, burrata (lievelings), paddestoelen mix, parmezaan, Dé beroemde Crisp croissantjes en nog heel wat meer. Dankjewel hiervoor Crisp!

Goed, het menu stond! Nu de wijnen nog. Daar heb ik jammergenoeg nog steeds niet heel veel verstand van. Dus ik mailde mijn oud collega (chef Wijnhandel de Gouden Leeuw) om hulp te vragen. Ik vertelde wat ik van plan was te maken en aan de hand daarvan selecteerde hij wat wijnen voor mij. Die heb ik opgehaald en zo was alles in huis om lekker aan de voorbereiding te beginnen. Deze wijnen zijn trouwens ook online verkrijgbaar:

 

Wijnen 4 - gangen

vlnr: gang 1, 2, 3 & 4

Het klinkt een beetje zakelijk maar ik heb het eigenlijk gewoon benaderd alsof het een catering was. Zo kun je in ieder geval zelf ook aan tafel zitten en sta je niet de hele avond in de keuken. Woensdag maakte ik alvast de risotto en pesto dressing klaar. Bakte ik de appel partjes, chorizo blokjes en pecannotentaart. En marineerde ik de gamba’s. Op donderdag (de dag zelf) sneed ik de zalm tot tartaar, proportioneerde en paneerde ik alvast de arancini. Ik deed de truffel mayonaise en dragon mayo/crème fraîche alvast in een spuitzak. Raspte de parmezaan, frituurde de kappertjes en sneed ik ook de andere ingrediënten voor door de tartaar. Deze maakte ik pas op smaak een uurtje voor aanvang. Ik bakte ook de broodstengels, zette alvast de pan met (frituur)olie klaar en sneed de tomaten in dunne plakken. Zo stond echt alles voor het grijpen en was het bijna alleen nog maar een kwestie van afmaken en opmaken. 

Tafelsetting staand

Veel gevraagd: deze borden zijn van Bowls & Dishes

Ik ontving iedereen met mijn ‘signature’ gin & tonic. Namelijk met perzik en passievrucht! Echt een dikke tip als je bijvoorbeeld bent uitgekeken op komkommer en munt. GT’s met aardbei en basilicum zijn trouwens ook héér-lijk! Ik had ook een schaaltje citroen olijven en wat brood met borrelboter op tafel staan. Die borrelboter maak je van roomboter met tahin en sojasaus (recept staat in Borreltijd van Susan Aretz).

Gang 1 – Frisse zalmtartaar met gefrituurde kappertjes en een ciabatta stengel

Frisse zalmtartaar

Voor ons vijf gebruikte ik 450 gram verse zalm en 100 gram gerookte zalm. Ik maakte het op smaak met sjalot, bieslook, crème fraiche, mayonaise, dragon en gefrituurde kappertjes. De broodstengel maakte ik van ciabatta, een beetje olie en wat zout.

Gang 2 – Tomaten carpaccio met burrata, pesto dressing en chorizo kruim

tomaten carpaccio

Dit toppertje maakte ik ook met kerst, en dat was een succes. Dit keer gebruikte ik ‘gewone’ pesto. Voor het recept kun je hier klikken. Chorizo klein snijden en uitbakken in een droge pan.

Gang 3 – Pasta carbonara met gebakken gamba’s

carbonara gamba's

Pasta carbonara! Dit gerecht bestaat uit weinig ingrediënten zorg er dus voor dat je goede gebruikt. Ik vond de Crisp spekjes uitzonderlijk lekker. De gamba’s marineerde ik vooraf in een beetje olie, 1 teentje fijngehakte knoflook, een snufje cayennepeper, paprikapoeder en wat zout.

Gang 4 – Paddestoelen arancini met witte truffelmayonaise 

paddo arancini

Daarvan kun je het recept hier vinden!

Gang 5 – Pecantaart met gebakken appel en kaneelijs 

Pecantaart toetjes

Pecannotentaart volgens dit recept, alleen dan in een langwerpige bakvorm. Gebakken Jonagold appel in boter met wat kaneel en een klein beetje rietsuiker. En een bolletje kaneelijs (niet zelf gemaakt).

Bonusronde – Scropino

Limoen scropino

Na het eten maakte ik nog scropino! Voor 4 personen gebruikte ik: 500 ml citroensorbet, rasp van een halve limoen, 45 ml wodka en ongeveer 275 ml prosecco.

Het eten was heerlijk (al zeg ik het zelf), de wijnen waren goed, het was gezellig dus al met al weer een zeer geslaagde avond. Ik kijk alweer uit naar de volgende waar ik zelf weer lekker kan aanschuiven. Het is cliché maar een goede voorbereiding is echt alles voor zo’n avond. Het is dat mijn huis er te klein voor is maar zo kun je ook echt zeer gemakkelijk voor bijvoorbeeld 10 mensen koken zonder stress.

Liefs,
Eefje

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.