Blog

Eef’s boekenplank #4 | Nederland Kookboek

Cover Nederland kookboek

Leuk dat je een kijkje komt nemen bij mijn nieuwste rubriek ‘Eef’s boekenplank’. Vandaag staat het Nederland Kookboek van Laura de Grave in de spotlight. Deze kreeg ik onlangs mee naar huis na haar boekpresentatie! Zoals je in de eerste boekenplank editie hebt kunnen lezen ben ik he-le-maal geen kookboeken persoon! Ik vind het prachtig en leuk om er doorheen te bladeren maar vervolgens kook ik er zelden tot nooit uit. En dat vind ik stom dus daar gaan we verandering in brengen. Naast dat ik dit leuk vind om te doen gebruik ik deze rubriek dus ook een beetje als stok achter de deur. En wil ik mezelf af en toe eens gaan uitdagen om iets te koken of bakken wat ik nog nooit eerder (naar tevredenheid) heb klaargemaakt. Aan de hand van een aantal punten wil ik jou ook van meer informatie voorzien over het desbetreffende boek, tijdschrift of magazine. 

Bolussen naar recept uit het boek

Voor ik aan mijn ‘recensie’ begin wil ik nog even kwijt dat ik Laura begin april dit jaar heb leren kennen tijdens mijn eerste persreisje naar Zeeland. Ik kende haar al wel van naam maar het was leuk nu in real life eens kennis te maken. Volgens mij vertelde ze toen al met een boek bezig te zijn maar dit weet ik niet eens meer zeker. Ontzettend leuk dat een half jaar later haar uitnodiging voor de boeklancering in mijn mailbox zat. Ik reisde af naar Amsterdam waar we onder het genot van 4 heerlijke lokale gangen een kijkje achter de schermen van het boek kregen. Zo hebben we bijvoorbeeld kunnen zien hoe gigantisch arbeidsintensief het is om kokkels te ‘vangen’ en dat er echt een heel hoog percentage hiervan ons eigen land weer verlaat. 

Eerste indruk 

Het is een joekel van een boek! Ik had hem al online voorbij zien komen maar toen ik hem in het echt mocht aanschouwen was het boek echt twee keer zo dik dan ik dacht. Ik vind de teksten heerlijk weglezen. De recepten uitleg is zonder gedoe en toch duidelijk. Daar houd ik van! Zelf probeer ik daar ook altijd op te letten als ik recepten schrijf. 

Close up cover

Dit kun je in het boek vinden

Dit boek is zoveel meer dan de titel doet vermoeden. Natuurlijk kun je er recepten in terugvinden maar er staan hoofdzakelijk prachtige verhalen in over lokale boeren en ondernemers. Van het Brabantse worstenbroodje tot de echte Bosche bollen van Jan de Groot, van het Limburgs kloostervarken tot Twentse buffel-mozzarella en ik begin ook al spontaan te kwijlen bij het recept van de waddengarnalenkroket. Bijna elke specialiteit wordt voorzien van een recept!

Er wordt ingegaan op een stukje geschiedenis en er komen locale gewoontes aan het licht. Zo moest ik bijvoorbeeld hierom lachen (gaat over vlaaien): Hoe groot men de stukken snijdt verschilt per provincie in Nederland ‘Daaraan kun je precies zien waar iemand vandaan komt. Hollanders halen er twaalf punten uit, Brabanders tien en Limburgers acht. Ik ben dan zelf geen Limburger of Brabander maar ik ben wel anti 12 punten. Dat is toch veel te klein?!

De indeling

Het boek is ingedeeld per provincie. We beginnen in Limburg en eindigen in Groningen. Daarna kun je nog een hoofdstuk vinden dat volledig over de Waddeneilanden gaat. Mijn eigen geliefde stad Leiden heeft ook een rol in dit boek. Het gaat natuurlijk over; boeren Leidse kaas en hutspot met klapstuk. Ik ben zelf geen groot hutspot fan maar het recept voor klapstuk ga ik zeker eens proberen (ik heb dit nog nooit eerder in mijn leven klaargemaakt). 

Nederland kookboek Leiden

Aan wie zou je dit boek kado doen?

Sowieso aan mensen die dol zijn op de Nederlandse keuken en ook de interesse hebben in de herkomst van bepaalde producten. Er staat bijvoorbeeld ook heel veel in over vis, schelp- en schaaldieren. Iets waar ik zelf weinig verstand van heb. Op een laagdrempelige manier vind ik het leerzaam om hierover te lezen.

Overige info

Lees je geen boeken maar kijk je wel tv? Laura heeft op dit moment een serie op 24Kitchen waar ze een aantal hoofdstukken uit haar boek behandeld in beeldvorm. Heel erg leuk om te zien! Laura wil iedereen heel graag laten zien hoeveel moois Nederland te bieden heeft en dat de Nederlandse keuken echt véél meer is dan alleen stamppot. Waarom je ingrediënten zover weg halen terwijl het ons eigenlijk aan niets ontbreekt?

Ingrediënten 

De ingrediënten voor de recepten zijn makkelijk te vinden. De lokale ingrediënten zijn wellicht wat moeilijker te verkrijgen. Het ligt er natuurlijk aan waar je woont en welk recept je wilt maken. 

Waarom dit recept gekozen?

Ik kon natuurlijk niet anders dan een bakrecept kiezen. Eerst wilde ik voor de Limburgse vlaai gaan maar het kersenseizoen is natuurlijk al lang afgelopen. Aangezien er in het recept verse kersen gebruikt moeten worden ben ik gewisseld naar de Zeeuwse bolus. Dit heb ik al eens eerder gebakken maar ik vond het verschil duidelijk in positieve zin te proeven. De enige bummer was dat mijn gist waarschijnlijk over de datum was. Deze verliest dan zijn kracht en dat was duidelijk te zien in het rijsproces (deze was er dus amper). Gelukkig kwam het tijdens het bakken nog aardig goed. Al ga ik volgende keer echt daarop letten want dan zullen ze nog luchtiger en groter zijn. Ik vul ze heel graag met Zwitserse room, dat is echt zó lekker. Een Zeelandse vriendin van mij nam dit een paar jaar geleden mee uit haar hometown Tholen (dan wil je nooit meer anders). Ik maakte het gisteren klaar als dessert. De bolus even opwarmen en dan twee bolletjes pecannoten-roomijs erbij met wat gebakken appel in kaneel en boter plus nog wat geroosterde pecannoten. Aan te raden!

Foto boek bolussen

Eigenlijk doe ik met dit artikel het boek te kort, er staat nog zóveel meer in. Als alles hierboven je aanspreekt is dit boek voor jou echt een must!

Liefs, 
Eef

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.