Bakrecepten

Zomerse biscuittaart met lemoncurd, frambozen en monchou-slagroom

Een paar maanden geleden stuurde Jenny mij een berichtje via Instagram of ik het leuk vond om een keer samen met haar iets te bakken. Jenny en ik volgen elkaar al een hele tijd op Instagram en we hebben elkaar ook een aantal keer gesproken op events. Natuurlijk lijkt mij dat leuk! Er is even wat tijd overheen gegaan maar vorige week was het dan zover. Wat we gingen maken was al die tijd onduidelijk.. Ik wilde toch wel graag iets fris maken en kwam met het idee voor deze zomerse biscuittaart met lemoncurd, frambozen en monchou-slagroom. Gelukkig was Jenny ook enthousiast en ging dat ‘m worden. Met succes, dus ik laat je graag zien hoe je deze taart zelf kunt maken. 

Twee basisrecepten die al op mijn site staan heb je hiervoor nodig. Namelijk die voor lemoncurd en biscuit. Ik ga in dit recept niet helemaal uitleggen hoe je deze twee maakt, dus klik vooral even door op de link in het recept. 

Verticaal zomertaart lemoncurd

RECEPT
Voorbereidingstijd: 1,5 uur
Baktijd: 2 x 16 minuten
Wachttijd: 3 uur
Totale tijd: 5 uur

Wat heb je nodig? (8-10 personen)
Biscuit:
• 1,5 keer dit basisrecept 
Lemoncurd:
• de helft van dit recept
Vulling & topping:
• 500 ml slagroom 
• 300 gram luchtige monchou 
• 1,5 zakje klop-fix
• 85 gram kristalsuiker 
• 400 gram frambozen
• vanille, het liefst vers uit een peul of een tl vanillepasta. Momenteel is het erg duur door veel mislukte oogst door droogte. Je kunt dus ook een klein deel van de suiker vervangen voor vanillesuiker. Ook al is dit niet vergelijkbaar lekker natuurlijk. 

Benodigdheden:
• 2 springvormen van 18 cm doorsnee
• bakpapier 
• 2 spuitzakken 
• standmixer met garde 
• een groot glad spuitmondje (kartel kan ook)
• steelpan & spatel

Biscuittaart Jenny

Zo maak je het!
1. Klop eerst de slagroom stijf met de helft van de suiker en 2 zakjes klop-fix. Let op, de klop-fix is niet noodzakelijk. Gebruik je dit liever niet dan kan dat ook. Het slagroom-monchou mengsel moet je dan alleen wel echt langer laten opstijven voordat je de taart opbouwt en het eindresultaat zal iets minder stevig zijn. 

2. Meng de andere helft van de suiker met de luchtige monchou en vanille. Zet de stijf geslagen slagroom op een lage stand aan en voeg dan schep voor schep de monchou toe. Roer dit tot een glad egaal en lekker smakend mengsel.

3. Doe alvast een glad spuitmondje in een spuitzak en vul deze met het slagroom-monchou mengsel. Leg dit voor zeker 2,5 uur in de koelkast. Gebruik je geen klop-fix, dan zeker 4 uur.

4. Maak dan de lemoncurd volgens het recept. Als je een half recept maakt zoals ik aangaf bij de ingrediënten zul je zeker wel wat overhouden. Het is zo ongeveer overal lekker in, dus dat lijkt me geen probleem. Als je niks wilt overhouden kun je ook voor 1/3de van het recept gaan. Wanneer je het hebt gemaakt en het is afgekoeld doe je ook dit in een spuitzak en leg je het koud.

5. Bekleed 2 springvormen met bakpapier. Vet de randen in met boter en bestrooi daarna met een dun laagje bloem. Deel 1,5 basisrecept door twee en bereid deze volgens de aanwijzingen. Bak af volgens het recept maar dan wel iets korter (ongeveer 16 minuten). Haal voorzichtig de ring los en schuif de biscuits op een rooster om af te koelen.

6. Herhaal dit met het andere deel van het recept. Waarom het beslag niet in één keer maken? Beslag moet altijd zo snel mogelijk verwerkt worden. Het komt je resultaat niet ten goeden als dat tweede deel lang stilstaat. 

7. Wanneer alles is gebakken, afgekoeld en opgesteven kan het leukste deel beginnen. Namelijk, het opbouwen!

8. Leg alles klaar wat je nodig hebt en begin met het opbouwen op het bord of taart plateau waar hij uiteindelijk op moet staan. Het is namelijk geen verplaats-vriendelijke taart omdat deze zo hoog is. 

9. Leg de eerste biscuitlaag neer. Knip een klein puntje van de spuitzak met lemoncurd en verdeel hiervan een dun laagje op de cake. Zet dan rondom en tot in het midden slagroom-mochou ‘dopjes’ erop en zet hiertussen en aan de rand wat van de frambozen. Herhaal dit tot de hele taart is opgebouwd. Voeg bovenop ook nog wat lemoncurd tussen.

10. Wil je de taart nog extra decoreren? Dan zou ik witte chocolade schaafsel en/of munt gebruiken. Snijd de taart gelijk aan of zet deze eerst nog terug in de koeling. Ik zou ‘m binnen twee dagen opeten. Dan is deze taart het lekkerst.

Tip: helemaal geen zin in zo’n bouwwerk?  Maak het jezelf iets makkelijker door deze taart 2-laags te maken. Gebruik dezelfde hoeveelheden maar bak het beslag twee keer in een springvorm van 24 cm doorsnee. 

Jenny maakt ook heeeerlijke recepten, check snel hier haar website!

Puntje snijden zomertaart

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Feestelijke slagroomtaart met aardbeien en Oreo’s
Smeuïge cakerol met framboos-limoenmousse

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.