Blog

Proef & beleef Tholen | Mijn 6 tips!

Wauw, mijn Zeeland tripje begin april was nog geen dag oud en de volgende uitnodiging rolde mijn inbox in. Een uitnodiging van Eiland Tholen, of ik mee wilde op de Proef & Beleef Tholen tour. Natuurlijk heb ik daar gelijk ja op gezegd! 15 & 16 Mei was het zover. Onder het genot van prachtig weer en een heel leuk gezelschap heb ik diverse activiteiten mogen doen en daar ga ik je nu meer over vertellen!

Fietstocht door de polder + lekkere lunchspot

We verzamelden bij Kruytenburg. Een koffie/theehuis op een fijne rustige locatie. Ook hier knipperde ik twee keer met mijn ogen en stonde de eerste Zeeuwse Bolus al voor mijn neus. Nadat we daar allemaal van hadden genoten kregen wij een korte rondleiding door de kruidentuin. Deze ligt naast Kruytenburg en er staan meer dan 400 verschillende kruiden. 

Polder view Tholen

Vanaf hier vertrokken we vervolgens ook voor een fietstocht van maar liefst 26 (!) kilometer. Ik denk dat ik voor ons allemaal spreek dat we dit zo’n beetje als laatst hadden gedaan tijdens onze middelbare schooltijd. Vooral het eerste deel door de polder met wind mee vond ik helemaal mooi. De Zeeuwse rust was alweer compleet over mij heen gevallen en dat we nog ‘zo ver’ moesten boeide mij eigenlijk helemaal niet. Genietend van het uitzicht waren we voordat ik het doorhad al aanbeland bij onze eerste stop. Het Wegwijslokaal in Sint-Maartensdijk.

Bezoekjes wegwijslokaal

Dit is een nieuw initiatief. Je kunt hier terecht voor alle informatie uit de omgeving. Er worden ook een aantal lokale lekkernijen verkocht en hierdoor is het Wegwijslokaal dus gelijk een klein souvenirwinkeltje. Als je daar een keer bent en deze bolus nougat ziet liggen? Kopen!!

Bolus nougat wegwijslokaal

Na een korte stop vervolgden we onze reis naar Stavenisse, ook wel ‘het einde van de wereld’ genoemd door de locals. Hier stopten we voor een goede lunch bij Restaurant ’t Packhuys. Het vis twaalf uurtje stond voor on op het menu. Dit bestond uit brood met super lekkere huisgemaakte tonijnsalade, een mosselkroket, vissoep, sla en wat nacho’s. Hier waren we met zijn allen erg aan toe. Voordat er een hapje werd genomen werd de eerste groepsfoto gemaakt. Wat een heerlijke plek zo hier aan de haven. Echt aan te raden!

Groepsfoto lunch

Thoolse streekproductenveiling

Wat ik hiervan moest verwachten wist ik echt niet maar het bleek leuk en hilarisch!

Product veiling Zeeland

De veilingmeester legde eerst rustig uit hoe het werkte en daarna gingen we allemaal los. Wat er te kopen viel ging van een kilo aardappels tot bolus likeur en van gerookte haring tot aardbeien (en nog véél meer). Ik wilde per se een flesje bolus likeur maar dit heb ik heel ontactisch keihard lopen rond blèren. Voor je het weet doet de rest mee en ga jij met het minst goedkope flesje naar huis haha.

Bolusliker veiling

Je kunt er op bepaalde tijden gewoon naar binnen wandelen en deelnemen aan de veiling. Je vindt de Thoolse streekproductenveiling aan de langeweg 11 in Sint-Annaland. Op hun site kun je specifiekere informatie hierover vinden.

Diner met fantastisch uitzicht

Restaurant Buutengaets ligt in de haven van Sint-Annaland. Ik vond het echt heel erg leuk om hier weer een keer terug te zijn. Op mijn 14de kochten mijn ouders een nieuwe boot en deze hebben wij hier op moeten halen en naar ‘huis’ moeten varen. Ik herkende het best snel, ondanks dit al mijn halve leven geleden is. Enfin, good old memories voor mij dus. 

View Buutengeats

Maar dan het uitzicht als je in het restaurant zit, deze is echt heerlijk en rustgevend over het water. We waren allemaal wel een beetje uitgeblust van een leuke maar drukke dag. En met enorme trek keken we uit naar het voorgerecht. Dat was dit trio. Het moet echt een flinke paling zijn geweest want zo’n breed stukje filet heb ik niet eerder voor mijn neus gehad. Ik eet dan ook zelden paling maar dit was zo boterzacht en goed op smaak. Het tartaartje was gemaakt met kreeft, ook erg lekker!

Voorgerecht Buutengeats

Dit gerecht werd gevolgd door een kreeftenbisque met nog extra Oosterschelde kreeft. Genieten met een stukje vers stokbrood met roomboter. 

Hoofdgerecht buutengaets

Het hoofdgerecht was een krokant gebakken witvis, asperge lamsoor en een truffelsaus. Wederom echt heel lekker. Het dessert was een trio van crème brulee, sorbet en boeren jongens. Dit was gewoon prima, maar niet bijzonder vond ik. Echt een hele fijne plek voor een bijzonder fijn diner. Het wandelingetje terug naar het chaletparc was helemaal fijn met dit uitzicht:

Sunset Sint-Annaland

Overnachten

Overnachten deden we op Chaletparc Krabbenkreek. Dit ligt pal naast de haven van Sint-Annaland en is best groot. Je kunt het hier zo luxe maken als je zelf wil. Er staan huisjes die alleen bieden wat je echt nodig hebt en er staan huizen die voorzien zijn van ruimte en luxe. De locatie vind ik in ieder geval top!

Chaletperk Krabbekreeke

Je kunt natuurlijk zelf een ontbijt regelen of je geniet van een goed verzorgd ontbijtbuffet bij Brasserie De Deubraek. Deze brasserie ligt naast de ingang van het Chaletparc. Na een niet al te best nachtje konden we hier lekker wakker worden met een kop koffie en een goed ontbijt.

Ontbijt chaletpark

Dit was ook wel nodig want onze volgende activiteit stond alweer voor de deur.

Een tour op de Solex

Een tour op de Solex. Dit wordt ook verzorgd door De Deubraek dus het is echt gelijk door van de ontbijttafel naar een lekker zadel. Na een korte uitleg en wat testmeters gingen we er met zijn allen vandoor voor een mooie tocht over de dijken. 

Solex tour Oosterschelde

Ik vond het zo genieten, wederom prachtig uitzicht en dit keer zonder fietszweet (jippie!). Ook hadden we dikke lol met zijn allen. Nooit heb ik eerder op een scooter of brommer gereden en het voelde een beetje rebels op een leuke manier. Het duurde een paar kilometer tot ik helemaal vriendjes was geworden met mijn Solex.

Solex tour Sint Annaland

Onze stop na de eerste helft was voor het volgende:

Natte laarzentocht met Lenie

Als iemand mij is bijgebleven van dit tripje is het Lenie wel. Wat een lieve en enthousiaste vrouw. Haar passie is alles wat op en rond dit gebied ligt en gebeurd. Ze neemt je daar helemaal in mee, vertelt alles over gigantische hoeveelheden algen die hier groeien en dat is slechts het begin. Ook over alle dieren die hier leven weet ze alles. Je moet van hele goede huizen komen om haar iets te vragen waar ze geen antwoord op heeft..

Leny checkt

Na een tocht van zo’n twee uur waren we weer terug op ons startpunt en toverde Lenie een soort luxe buffet uit slechts twee boodschappentassen. Alles was gemaakt met iets uit de zee. Ik ben geen groot zeewier fan, maar ik ben echt positief verrast door allerlei smaaksensaties. Zo hadden we een roomboter met diverse wieren, maar ook had ze er een aantal gedroogd die je zo als chips kon eten. Ze had stoof met wilde gans en konijn, courgette rolletjes met zongedroogde tomaten, geitenkaas en dus een soort van sprietig wier wat best taai was maar ook een lekkere bite had. En dat wat me het meeste is bijgebleven zijn haar zelfgemaakt boter babbelaars met noten. Toen dat potje eenmaal ontdekt was ging het hard!

Proeverij uit de zee met Lenie

Na deze tocht zijn we nog verwend bij Huys van Roosevelt in Oud-Vossemeer met een uitgebreide lunch. Hier kregen wij onder andere een aspergesoepje, een burger gemaakt van de Zeeuwse dikbil koe en een dessert met ijs een een mini Zeeuwse bolus. Leuk dorpje voor een tussenstop en een fijne plek om te zitten.

Burger Huys van Roosevelt

Wandel rondje door Tholen

Downtown Tholen ervaar je toch het best door er gewoon doorheen te wandelen. Nadat wij allemaal onze koffers hadden ingeladen stapten we in de auto voor nog een kort ritje naar het centrum van Tholen. Hier hebben we een kort rondje sightseeing gedaan waarna we neerplofte op het terras van Hart van Tholen voor een afsluitend hapje en drankje. Het waren 36 ontzettend leuke uren en ik kan niet wachten weer naar Zeeland te vertrekken! Martine, ontzettend bedankt voor de organisatie! En Eiland Tholen enorm bedankt voor de uitnodiging en om dit artikel in samenwerking met jullie te maken. Wil je nog meer weten over dit prachtige deel van Zeeland? Check dan even de website van Eiland Tholen

Borrelplank Hart van Tholen

Heb jij nog must visit Tholen tips? Laat ze hieronder achter.

Liefs, 
Eef

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.