Bakrecepten

Cheesecake met witte chocolade en frambozen

Daar ben ik weer met een cheesecake recept! Inmiddels heb ik er al best wel wat op mijn site staan maar toch mag deze absoluut niet ontbreken. Als ik iets heb geleerd afgelopen jaren is het wel dat je cheesecake op zoveel verschillende manieren kunt bakken. Deze testtaart (ja echt uit mijn hoofd) pakte uit als één van de meest lekkere die ik ooit gebakken heb. Dus alsjeblieft, hier is het recept van deze cheesecake met witte chocolade en frambozen:

Cheesecake close up framboos

Waar ik ‘vroeger’ altijd voor een lange baktijd ging en de structuur vaak niet helemaal was hoe ik het wilde gaat dit mij het laatste jaar een stuk beter af. In juli ’16 had ik een cheesecake masterclass waar ik nog altijd aan denk wanneer ik dit bak. Een kort verhaaltje hierover kun je hier lezen. Wat maakt deze cheesecake dan zo bijzonder? Dat is een goede vraag, zoveel speciaals zit er niet in namelijk. Ik denk dat het de verhouding is van koekbodem en vulling. En omdat er witte chocolade door de vulling zit samen met frisse verse framboosjes maar dat de perfecte smaak. 

Zijkant close up cheesecake
RECEPT
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Baktijd: 40 (hooguit 45) minuten
Wachttijd: 5 uur
Totale tijd: 6 uur

Wat heb je nodig? (12-14 personen)
Bodem:
• 260 gram bastognekoeken 
• 80 gram roomboter 
• snufje zout 
Vulling:
• 800 gram roomkaas (ik neem altijd de goedkoopste die er is)
• 4 middelgrote eieren 
• 150 gram witte chocolade 
• 110 gram fijne kristalsuiker 
• 2 zakjes vanillesuiker 
• rasp van een halve limoen (optioneel)
• 200 gram verse frambozen
Topping:
• extra frambozen en witte chocolade (optioneel)
• een blaadje munt zou ook niet misstaan 

Cheesecake voor de oven

Benodigdheden:
• een springvorm van 28 cm doorsnee 
• velletje bakpapier
• mengkom 
• spatel 
• keukenmachine 
• steelpan 
• au bain marie pannetje/of magnetron bestendig bakje
• aluminiumfolie (kan helpen)

Framboos cheesecakes bovenaf

Zo maak je het!
1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. De randen vind ik niet noodzakelijk bij cheesecake, dit is vooral om je bakvorm te beschermen wanneer je de taart los moet snijden. Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht. Zorg dat alle ingrediënten al minimaal een uur uit de koelkast zijn. Kamertemperatuur is helemaal mooi!

2. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in de magnetron of steelpan en voeg dit samen met het zout toe. Maal nog eens tot het goed is gemengd. Stort het koekkruim in de bakvorm en verdeel dit gelijkmatig. Druk het dan goed aan, dit kan met je vingers/platte hand of met de bolle kant van een lepel.

3. Smelt eerst de witte chocolade en zet dit aan de kant om wat verder af te laten koelen. 

4. Meng in een andere kom alle roomkaas met de helft van de suiker en 2 eieren tot een glad geheel. 

5. Meng dan de rest van de suiker door de witte chocolade, gevolgd door de andere 2 eieren. Mix vervolgens deze twee mengsels door elkaar samen met de limoenrasp en vanillesuiker tot een mooi glad beslag.

6. Giet/schep dit op de koelbodem en verdeel het egaal. Hierover heen heb ik nog wat extra witte chocolade gestrooid. Let wel op dat je deze in het beslag drukt, anders is de kans groot dat het gaat verbranden bij het bakken (dit had ik op de foto nog niet gedaan). 

7. Verdeel de frambozen over de taart (druk deze ook lichtjes aan) en schuif deze dan voor 40 minuten de oven in. 

8. Ik heb er echt een hekel aan wanneer een taart boter lekt tijdens het bakken in mijn oven. Dit kun je vaak niet gelijk schoonmaken, dat vergeet je dan weer en de eerst volgende keer zet je de oven aan zonder na te denken en staat je hele huis blauw (en stinkt). Dat is de reden dat ik mijn vorm meestal aan de onderkant inpak met aluminiumfolie. 

9. Wanneer de 40 minuten erop zitten kun je de oven uitzetten. Zet dan ook het deurtje op een kier en laat de taart nog zeker een uur in de oven staan. Haal hem er dan uit en zet ‘m nog een uurtje of twee op het aanrecht. Daarna kan hij voor minimaal twee uur de koeling in. Ik vind cheesecake het aller lekkerst wanneer deze echt goed goed koud en opgesteven is dus maak hem het liefst een dag van tevoren. 

10. Snijd de randjes dan voorzichtig los en verwijder de ring. Serveer er nog wat extra witte chocolade en frambozen bij. Smullen!!

Hori cheesecakepunt framboos

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Monchou cheesecake met kersen
Red velvet cheesecake

Liefs,
Eefje

18 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.