Bakrecepten

Smeuïge cakerol met framboos-limoenmousse

December is de maand bij uitstek om eens even extra uit te pakken. Deze smeuïge cakerol met framboos-limoenmousse is dan ook leuk om te maken en een nog groter feestje om op tafel te zetten. Er zijn geen moeilijke ingrediënten voor nodig en je hebt al genoeg aan een bakplaat ipv een bepaalde afmeting bakvorm. Ook is deze cakerol perfect voor te breiden en is na 3 dagen in de koelkast misschien nog wel lekkerder dan gelijk vers na het maken. Geen stress dus mocht je besluiten dat dit je kerstdessert gaat worden. 

Al eerder maakte ik drie recepten met jam van Hero. Twee daarvan zijn ook heerlijke desserts namelijk: Lange vingers met aardbeienroom, basilicum-limoen siroop en pistache nootjes & Abrikozen semifreddo met kokos-amandelkruim. Voor het recept van deze cakerol kun je bijvoorbeeld ook de aardbeien- of kersenjam van Hero gebruiken. Het is maar net wat je lekkerder vindt. Ik wens je veel plezier met bakken!

Cakerol bovenaf

RECEPT
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Baktijd: 6-8 minuten
Wachttijd: 2 uur
Totale tijd: 4 uur

Wat heb je nodig? (10-12 personen)
Beslag:
• 4 middelgrote eieren 
• 120 gram kristalsuiker 
• 50 gram zelfrijzend bakmeel 
• 50 gram amandelmeel 
• 30 gram maïzena 
• 1 zakje vanillesuiker 
• mespuntje zout 
Vulling:
• 600 gram slagroom 
• rasp van 1 limoen + sap van een halve
• 100 gram Hero frambozenjam + 5 eetlepels
• 35 gram kristalsuiker 
• 5 blaadjes gelatine
• 150 gram verse frambozen, in stukjes gescheurd  
Topping: 
• witte chocoladekrullen (zelf makkelijk met een reep en kaasschaaf)
• verse frambozen (ongeveer 150 gram)
• muntblaadjes 
• poedersuiker 
• 1,5 el Hero frambozenjam 

Benodigdheden cakerol

Benodigdheden:
• bakplaat (45 bij 38 cm)
• velletje bakpapier 
• standmixer met garde (handmixer zou eventueel kunnen)
• fijne rasp 
• steelpan 
• spatel
• theedoek

Pot jam cakerol

Zo maak je het!
1. Begin eerst met het maken van de mousse. Deze moet namelijk al een beetje zijn opgesteven wanneer je de rol gaat afmaken. 

2. Zet de blaadjes gelatine te weken in koud water. Giet de slagroom in een (standmixer)kom en houd 2 eetlepels hiervan apart. Doe deze in een kleine steelpan.

3. Klop de slagroom lobbig samen met 35 gram suiker en zet dit apart. Verhit dan de kleine hoeveelheid slagroom in de steelpan. Knijp de gelatine blaadjes lichtjes uit en los deze op in de verhitte slagroom. 

4. Voeg dan de 100 gram losgeroerde jam en limoenrasp + sap toe. Dit zorgt ervoor dat het mengsel gelijk afkoelt en je het (bijna) direct door de lobbige slagroom kunt spatelen. Zelf doe ik dit graag handmatig en niet in de machine. Zorg ervoor dat het gelatine-jam mengsel absoluut niet warmer is dan je vinger. Giet het al roerend bij de lobbige slagroom.

5. Zet de kom met mousse in de koelkast en roer dit elke 10 minuten lichtjes door.

6. Zet een bakplaat met een velletje bakpapier klaar en verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). 

7. Doe de eieren samen met de suiker en het zout in de kom van de standmixer. Mix dit op de hoogste stand voor ongeveer 10 minuten. Het moet een lekker dik, bijna wit luchtig mengsel zijn. In de tussentijd meng je het bakmeel samen met het amandelmeel en de maizena. 

8. Spatel dit mengsel vervolgens langzaam en zorgvuldig door het luchtige ei mengsel. Niet te wild want dan verlies je echt een hoop lucht. Wanneer je een mooi beslag hebt giet je het op de bakplaat. Verdeel dit gelijkmatig met een spatel.

9. Schuif het beslag de oven in voor 6 tot 8 minuten. Het moet gaar en lichtbruin worden en zeker niet te lang bakken. Wanneer de biscuit plak de oven uitkomt moet je redelijk snel te werk gaan. Leg vooraf al een licht vochtige schone theedoek klaar. 

10. Bestuif een deel van je aanrecht met poedersuiker. Leg op zijn kop de plak hierop. Trek voorzichtig het bakpapier eraf. Leg hier dan de vochtige theedoek op en rol de plak losjes op. Doe dit wanneer de biscuitplak nog warm is.

Cakerol voor het vullen

11. Waarom je doe je dit? Als je de rol open en bloot laat liggen en afkoelen, dan drogen de randen uit en is de kans op scheuren heel groot. 

12. Wanneer de mousse een fijne en stevigere structuur heeft rol je de rol weer uit. Besmeer deze met een heel dun laagje (ongeveer 5 eetlepels) frambozen jam gevolgd door een gelijkmatige laag mousse. Verdeel de verse frambozen hierover. Druk deze een beetje aan voordat je de plak weer strak oprolt. 

Cakerol vullen

13. Maak af met verse frambozen, jam, poedersuiker, witte chocolade en een paar muntblaadjes. Leg de rol voor nog wat extra stevigheid 2 uur in de koelkast voordat je deze aansnijdt. Dek af met keukenfolie.

Cakerol hapje eruit

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Citroen bombe met vanille, amandel een blondie bodem 
Bokkenpootjestaart met banoffee vulling en koffiemousse 

Mocht je nu nog niet genoeg inspiratie hebben kun je ook nog in de Jam Studio van Hero kijken. Hier staan talloze recepten van mede bloggers en Hero zelf op. Ik kan je vertellen dat er een hoop lekkers tussen staat!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Hero

Cakerol close up

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.