Bakrecepten

Mokka cake met mascarpone en karamelschotsen

Onlangs heb ik een mega mooie bakvorm van Nordic Ware gekregen als afscheidscadeau. Deze moest ik echt snel gaan gebruiken en dat heb ik dus gedaan. Ik maakte niet een normaal cake beslag maar een keertje de warme methode! Hier zijn geen andere ingrediënten voor nodig maar de bereidingswijze gaat wel anders. Hoe ik deze mokka cake met mascarpone en karamelschotsen heb gemaakt ga ik je nu vertellen!Mokka cake close up

Ook ben ik bezig met het veranderen/vernieuwen van mij fotografie. Ik ben lekker bezig geweest met het maken van nieuwe ondergronden en deze groene is tot nu toe mijn favoriet. Dit is dan ook gelijk het eerste recept dat ik hierop heb gefotografeerd. Ik hoop dat jullie dit en de rest ook mooi gaan vinden, ik ben er heel blij mee in ieder geval!

RECEPT
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Baktijd: 55/60 minuten
Wachttijd: 2,5 uur afkoelen
Totale tijd: 4 uur

Wat heb je nodig? (ongeveer 12 personen)
Cakebeslag:
• 250 gram roomboter + extra klontje
• 250 gram zelfrijzend bakmeel 
• 250 gram kristalsuiker 
• 5 middelgrote eieren 
• snufje zout
• 1 tl vanillepasta 
• 20 gram cacaopoeder 
• 20 gram poeder oploskoffie 
Topping:
• 100 gram mascarpone 
• 100 ml slagroom 
• 2 el kristalsuiker 
• 1 tl vanillepasta 
• 2 takjes rozemarijn ter decoratie 
Schotsen:
• 75 gram kristalsuiker 
• 15 gram water 
• 15 gram geroosterd amandelschaafsel 

Mokka cake bovenaf

Benodigdheden:
• tulbandvorm 
• standmixer met garde 
• steelpan 
• bakplaat + bakpapier 
• spatel 
• koekenpan 
• (staafmixer) met garde 

Mokka cake plakje eruit

Zo maak je het!
1. Vet allereerst de tulband vorm goed in met een dun laagje roomboter. Bestuif deze dan met een heel klein beetje bloem. Zet de vorm in de koelkast. Dit helpt bij het lossen van de cake, vooral als je een vorm met veel details gebruikt is het aan te raden. Verwarm dan de oven voor op 155 graden convectie stand. 

2. Maak een mengsel van het zelfrijzend bakmeel, de oploskoffie en cacao. Snijd de boter in blokjes en zet deze in een steelpan op laag vuur. Laat het smelten maar verwarm het niet teveel. Altijd handig is het dan om het vuur uit te zetten wanneer nog niet alles gesmolten is. Zo wordt het nooit te heet!

3. Zet een andere steelpan op het vuur met een laagje water erin (breng dit aan de kook). Zet de kom van de standmixer op de pan en doe hierin de suiker en eieren. Roer dit met een spatel en verwarm het mengsel onder af en toe roeren tot ongeveer 38 graden. De suiker moet dan opgelost zijn. Je kunt dit checken door een beetje van het mengsel tussen je duim en wijsvinger de wrijven. Voeg dan ook het zout en de vanille toe.

4. Klop dit ei/suiker mengsel luchtig in ongeveer 10 minuten met de garde. Doe dit op middelhoog tot hoge stand. Wanneer het dik, luchtig en een stuk witter van kleur is zet je de machinestand laag. Giet de gesmolten boter er met een dun straaltje bij. Wanneer dit er helemaal doorheen zit haal je de kom onder de machine vandaan. Spatel het bakmeel mengsel met koffie en cacao er handmatig doorheen. Giet het luchtige beslag in de vorm en schuif deze de oven in voor 55 tot 60 minuten. 

5. Dit beslag is gevoeliger dan ‘gewoon’ cakebeslag dus laat echt de deur van de oven dicht. Check je cake altijd op gaarheid voor je besluit hem eruit te halen. Laat de cake 5 minuten staan op het aanrecht en los deze dan op een afkoel rekje.

6. Meng 100 gram mascarpone met de suiker en vanille. Klop 100 ml slagroom op en spatel dit er doorheen. Schep dit op de tulband wanneer deze volledig is afgekoeld. 

7. Het maken van de schotsen kun je het beste zo laat mogelijk doen. Dit bestaat voornamelijk uit suiker en is dus gevoelig voor vocht (het wordt dan plakkerig of zacht). Voor het beste en lekkerste resultaat zou ik de schotsen 1 tot 2 uur voordat je de cake gaat eten, maken. 

8. Rooster het amandelschaafsel in een droge pan tot het een goudbruin kleurtje heeft. Doe het water en de suiker in een steelpan. Breng aan de kook en wacht tot het een mooie bruine karamel kleur heeft. Roer niet in de pan, het mengsel een beetje walsen mag wel. Voeg dan het geroosterde amandelschaafsel toe en roer dit erdoorheen. Giet het mengsel op een bakplaat met bakpapiertje het verspreid het zo dun mogelijk met een lepel. Wanneer dit is afgekoeld breek je er schotsen van en maak je de cake hiermee af samen met de rozemarijn takjes. 

Mokka cake verticaal

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Frambozencake met mascarponeroom en pistachenootjes
Simpele limoencake met glazuur 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.