Maaltijden

Classic cheeseburger met zelfgedraaid gehakt

Zelf gehakt maken, ik had dat tot deze burgers nog nooit gedaan. Wel leek het mij leuk om eens te doen maar voor 1 keertje ga je niet speciaal een gehaktmolen aanschaffen. Tenminste, ik niet! Door Coolblue werd ik gevraagd om de Kenwood Chef KVC3170S uit te proberen. Wanneer je deze aanschaft zit er een blender en gehaktmolen bij. Deze laatste wilde ik heel graag als eerst uit gaan proberen. Ik zocht online naar welk vlees en vooral welke verhouding ik zou moeten gebruiken. Vervolgens heb ik naar eigen inzicht het gehakt lekker op smaak gebracht. Ik ga je vertellen hoe je deze classic cheeseburger met zelfgedraaid gehakt kunt maken. Komt ie:

Burgers voor de Kenwood ChefRECEPT
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Baktijd: 8 minuten
Wachttijd: het gehakt zou ik een dag van tevoren maken.

Wat heb je nodig? (4 burgers)
Gehakt:
• 500 gram riblappen 
• 250 gram speklappen 
• 1 tl zout 
• 1 tl paprikapoeder 
• 1 tl venkelzaad 
• 1/2 tl Cayennepeper
• 1/2 tl knoflook 
• 1/2 tl komijnzaad
• 1 mini sjalot, fijngesnipperd 
Overig:
• 4 hamburger broodjes 
• 8 blaadjes kropsla 
• 16 snack augurkjes, gehalveerd   
• 1 grote tomaat, dunne plakjes
• 4 plakken belegen of oude kaas 
• mayonaise en/of ketchup 
• olie of boter om in te bakken 

Benodigdheden:
• Kenwood Chef KVC3170S 
• koekenpan 
• kookring of burgerpers a 10 cm doorsnee
• spatel 

Zo maak je het!
1. Stel eerst de Kenwood Chef KVC3170S in gereedheid voor het malen van gehakt. Voorin het boekje staat een duidelijke tekening hoe dit in elkaar moet. Ik heb gebruik gemaakt van het inzet plaatje met de meest grove gaten. Deze is ook zeker aan te raden voor het maken van gehakt.

Stukjes vlees voor molen Kenwood

2. Snijd het vlees in stukken. Ik maakte blokjes van maximaal 2 bij 2 cm. Haal eventueel harde of taaie (witte)stukken eruit, dit komt niet ten goede tijdens het malen. Leg dit op de ‘vleesschaal’ en zet de opvang bak onder de uitgang van de maler. 

Gehakt in maler Kenwood

3. Zet de machine aan op de laagste stand en werk langzaamaan al het vlees door de gehaktmolen. Ik gebruikte eerst het plaatje met middelgrote gaatjes. Deze bleek iets te fijn, maar dit heb ik makkelijk kunnen verwisselen naar het plaatje met de grove gaatjes (ga veilig te werk en haal de stekker eruit als je zoiets doet). Druk er niet te snel teveel vlees doorheen. Je ziet vanzelf wat een prima tempo is en dan komt het gehakt er mooi fijn gedraaid uit. De structuur is fijner dan gehakt dat je in de supermarkt koopt. Kneed dit daarna goed door met alle kruiden en specerijen. Verdeel het gehakt in vieren en pers deze tot een burger. Gebruik je een kookring? Zet deze dan op een kunststof snijplank en duw hierin het gehakt goed aan met de bolle kant van een lepel.  

4. Doe de burgers met een stukje folie of bakpapier ertussen in een afsluitbaar bakje en zet dit in de koelkast. Voor de smaak is het het beste om het gehakt een dag van tevoren te maken, maar je kun ze natuurlijk ook gelijk gaan bakken. 

Hamburgers voor het bakken

5. Snijd de burgerbroodjes horizontaal doormidden en bak deze krokant in een droge koekenpan op laag vuur. 

6. Doe daarna een klontje boter in de pan en zet het vuur middelhoog. Bak de burgers 4 a 5 minuten aan beide kanten bruin en krokant. Leg na 8 minuten een plak kaas op de burgers en bak dit mee zodat het smelt. 

7. Beleg de broodjes met kropsla en tomaat. Leg hierop de cheeseburger en maak het af met saus en plakjes augurk. 

8. Eet smakelijk en geniet van je zelfgemaakte sappige burgertje!

Kenwood incl alle onderdelen

De burger vond ik serieus verrassend lekker! Goed op smaak en sappig. Dat komt zeker omdat je er zelf veel meer werk aan hebt gehad dan wanneer je een kant en klare burger koopt. Het is denk ik een beetje te vergelijken met of je zelf je pastadeeg maakt. De tijd investering proef je zeker terug in het eindresultaat. 

De onderdelen van de machine zijn makkelijk schoon te maken. Ik heb ze even laten weken in warm water met een paar druppels afwasmiddel. Daarna heb ik ze gemakkelijk met de hand afgewassen en ligt het klaar voor een volgend gebruik.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze krachtige Kenwood Chef KVC3170S? Check dan deze link voor meer informatie. Ik vind hem absoluut aan te raden voor alle hobby thuisbakkers. Het standmixer gedeelte is veelzijdig en de blender is helemaal van toegevoegde waarde als je die niet al hebt. Met de vleesmolen kun je niet alleen gehakt malen maar ook bijvoorbeeld noten. Bestel via coolblue.nl en je hebt hem morgen al in huis!

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Makkelijke kipburgers met avocado en spek
Serrano-hamburgers

Deze machine van Kenwood heb ik gekregen van Coolblue en ruil voor dit artikel.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.