Blog

Koken met heerlijke streekproducten uit Zuid-Tirol

Onlangs had ik een ontzettend leuke kookworkshop bij Keizer Culinair in Amsterdam. De workshop werd gegeven door Roberta Pagnier (ook wel bekend van haar kookboeken en programma’s op 24Kitchen). Koken met heerlijke streekproducten uit Zuid-Tirol. Je raad het al, er zat een hoog Italiaans gehalte aan deze middag. Laat ik daar nou net dol op zijn!

Welkomsbord Workshop

Tijdens deze middag kwamen we meer te weten over bepaalde streekproducten uit Zuid-Tirol met een kwaliteitskeurmerk. Het draaide om Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA & Stilfser BOB-kaas. Ik vertel je er meer over en laat zien welke fantastisch lekkere gerechten ermee zijn gekookt!

Alle producten Zuid-Tirol

Ik was weer eens veel te vroeg bij de locatie.. Er werd nog hard gewerkt om alles klaar te zetten en dus bleef ik nog even voor de deur staan wachten. Toen de eerste bekende gezichten kwamen aanwaaien gingen we gezamenlijk naar binnen. De tafels waren prachtig aangekleed en de ambassadeurs stonden trots bij hun uitgestalde producten. Na een glaasje bubbels en wat korte bijklets praatjes met collega bloggers gingen we van start. 

Knokkie, gnotsji of njokkie
Roberta had eerst het woord en legde uit wat we gingen doen. Er stond gnocchi op het menu, en de uitspraak hiervan werd eerst onder handen genomen. Het is geen knokki, gnotsji maar njokkie. Punt. Uit. Gnocchi is meestal met aardappel maar je kunt het ook maken met ricotta. Dat is ook welke we deze middag gingen maken. Gnocchi met ricotta had ik nog nooit eerder gegeten en het klopt dat deze veel luchtiger is dan met aardappel. Dat wist ik echt niet! De kunst van Gnocchi is om het deeg niet te lang te roeren/kneden. Door iets lang te kneden worden de gluten heel goed geactiveerd en dit zorgt voor een bepaalde structuur en stevigheid. Als je dit zou doen met het deeg voor gnocchi heb je een bordje stuiterballen.

De gnocchi wordt geserveerd samen met geroosterde tomaatjes, Stilfser kaas en verse kruiden. Het hoofdgerecht klonk helemaal als muziek in mijn oren. Varkenshaas gewikkeld in spek met rösti, bosui, gebakken appel eneen saus van Stilfser kaas. Het nagerecht ging vanille panna cotta worden met appelsaus en een krokantje van amandelen. 

Team nagerecht
De groep werd verdeeld in 3-en en het team waarin ik zat zorgde voor het nagerecht. Ik maakte mezelf samen met Debbie verantwoordelijk voor het roosteren, karameliseren en hakken van de amandelen. Roberta had de panna cotta al voorbereid. Omdat onze zelfgemaakte niet op tijd opgesteven zou zijn. 

Amandelen hakken Zuid-Tirol

Producten met kwaliteitskeurmerk
De vier producten uit Zuid-Tirol dragen een kwaliteitskeurmerk welke zijn uitgereikt door de Europese Unie. Deze hele middag was dan ook door hen georganiseerd.

  • Het DOC-label (DOC is een afkorting van het Italiaanse ‘Denominazione di origine controllata’) staat voor de gecontroleerde oorsprongsbenaming voor kwaliteitswijnen uit Italië. Het wordt door de EU erkend als een blijk van de ‘beschermde oorsprongsbenaming’. 

  •  Het label Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) geeft aan dat ten minste één productiestap heeft plaatsgevonden in de regio van oorsprong en dat een product door een specifieke eigenschap aan de regio is verbonden.

  •  Het label Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) garandeert dat het product is geproduceerd, verwerkt en bereid binnen een bepaald geografisch gebied met behulp van een bepaalde productiemethode. Alle productiestappen moeten hier plaatsvinden.

Kaas snijden Zuid-Tirol

3-Gangen
Terug naar het eten. Na ongeveer 1,5 uur koken gingen wij met zijn allen aan tafel en elk team hielp bij het afmaken van hun gerecht. Eerst kwam het gnocchi gerecht op tafel waarbij we ook heerlijke wijnen geschonken kregen. Natuurlijk met DOC Zuid-Tirools kwaliteitskeurmerk. Het voorgerecht smaakte echt heel erg goed. De simpelheid maakte het totaal! De rode wijn die ik erbij had was heel licht van kleur met een fris en lekkere smaak. Ik houd zelf nog meer van zware donkere wijnen maar dit zou absoluut het gerecht hebben doen ondersneeuwen. De match was dus perfect! 

Gnocchi gerecht Zuid-Tirol

Het hoofdgerecht was nóg lekkerder! Echt dit was zo een perfecte combinatie. Rose gebakken varkenshaas in spek met rösti, gebakken appels, bosui een een te gekke kaassaus. Hierbij proefde ik nog 2 heerlijke witte wijnen!

Varkenshaas Zuid-Tirol

Ook het nagerecht verraste mij enorm door de smaak omdat ook hier weer zo simpel leek. 

Nagerecht Zuid-Tirol

Het was echt een ontzettend leuke middag! 

Dit artikel schreef ik in betaalde samenwerking met de EU.

Gedekte tafel Zuid-Tirol workshop

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.