Bakrecepten

Frisse kokos-limoencheesecake met meringue

Heel regelmatig krijg ik de vraag of ik tips heb voor het aanschaffen van een nieuwe keukenmachine. Eerst wist ik daar nog niets zinnigs over te zeggen maar inmiddels gaat het mij beter af. Dit komt vooral door de kookwinkel waarin ik een tijdje heb gewerkt, en natuurlijk mijn eigen ervaring met bepaalde keuken apparatuur in de loop der jaren. Toen Coolblue vroeg of ik de Kenwood Chef KVC3170S wilde uitproberen vond ik dat een mooie toevoeging. Voor mijzelf, maar ook om jou erover te kunnen vertellen. Daar blijft het natuurlijk niet bij, want ik geef je ook een heerlijk recept voor een frisse kokos-limoencheesecake met meringue.

Puntje cheesecake kokos-limoen

Wanneer je de Kenwood Chef KVC3170S aanschaft koop je meer dan alleen een standmixer. Deze machine is namelijk voorzien van een blender functie + mooie glazen kan en er zit ook een gehaktmolen bij (hierover vertel ik meer in een ander recept). Voor dit recept maak ik gebruik van de blender om de vulling te mengen en gebruik ik de kom + garde voor het maken van de meringue. 
RECEPT
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 60 minuten
Wachttijd: 3 uur
Totale tijd: 4,5 uur

Wat heb je nodig?  (12 punten)
Bodem:
• 125 gram kokos biscuits 
• 125 gram crunchy haverkoeken 
• 100 gram roomboter, gesmolten 
• 25 gram geroosterde kokosrasp
Vulling:
• 600 gram roomkaas
• 4 middelgrote eieren 
• 150 gram kristalsuiker 
• 50 gram kokosrasp 
• rasp van 2 limoenen 
• sap van 1 limoen 
• 1 tl vanille pasta 
Meringue:
• 3 eiwitten (ongeveer 150 gram)
• 30 gram poedersuiker 
• 210 gram kristalsuiker 
• 55 gram water 

Ingrediënten voor kokos-limoen cheesecake

Benodigdheden:
• Kenwood Chef KVC3170S
• thermometer 
• springvorm van 24 cm doorsnee
• velletjebakpapier 
• steelpan
• spuitzak
• gasbrander 

Zo maak je het!
1. Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met bakpapier. Verkruimel vervolgens de koekjes en smelt de roomboter in een steelpan. Meng dit goed door elkaar en stort het in de vorm. Veerdeel het mengsel gelijkmatig en druk goed aan. Dit kan met je vingers of met de bolle kant van een eetlepel. Verwarm de oven alvast voor op 140 graden hetelucht.

Kruimel bodem limoen kokos cheesecake

2. Doe dan alle ingrediënten voor de vulling in de blenderkan. Je kunt het beste de eieren als eerst erin doen want dit komt wat sneller op gang dan bijvoorbeeld de roomkaas (ivm de dikte). Je wil niet teveel lucht in het mengsel. Zet de blender aan op een zo laag mogelijke stand. Zodra alles is gemengd zet je de blender uit. Dit duurde met mijn Kenwood Chef KVC3170Snog geen 30 seconden. Je wil zo min mogelijk lucht in het mengsel hebben.

Vulling mengsel cheesecake Kenwood

3. Giet het mengsel op de bodem en bak de cheesecake gaar in ongeveer 60 minuten. Zet dan de oven uit maar laat de cheesecake nog een uurtje in de oven staan met de deur op een kier. Zet de cheesecake daarna nog minimaal een uur op het aanrecht om af te koelen en schuif ‘m daarna de koelkast in.

4. Ondertussen klop je 3 eiwitten stijf en luchtig samen met 30 gram poedersuiker. Ik was blij verrast hoe makkelijk dit ging met de Kenwood Chef KVC3170S. Als je met kleine hoeveelheden werkt wil dat weleens niet opschieten, omdat het net niet gepakt wordt. Dit was echter in no time stijfgeklopt. Breng dan in een steelpan het water en de suiker aan de kook. Laat dit inkoken tot het een temperatuur van 121 graden heeft (dit kost minimaal wel 10 minuten). Houd het goed in de gaten met de thermometer! 

5. Zet de machine met de eiwitten aan op een middelhoge stand en giet langzaam de suikersiroop erbij. Probeer de siroop in het schuim te gieten en niet op de zijkant van de kom.Wanneer dit er allemaal bij zit zet je de machine voor zeker 5 minuten op de hoogste stand. Dit ging snel en soepel. Daarna is het een kwestie van af laten koelen, dus zet je de machine op een lage stand voor nog een minuut of 10. 

Meringue in Kenwood Chef

6. Wanneer de kom van de meringue lauw aanvoelt, kun je het schuim alvast in een spuitzak doen en apart leggen.  

7. Als de cheesecake compleet is afgekoeld kun je hem afmaken met het meringue schuim. Hoe? Dat kun je zelf bepalen. Ik koos ervoor om een spiraal op te spuiten. Je kunt eventueel ook met een spatel wat pieken trekken zodat je een wat rommeligere maar ook leuke topping krijgt. Je kunt ook bolletjes spuiten of rozetten met een kartel spuitmondje. 

8. Maak het af door met een gasbrander wat kleur naar wens toe te voegen. Strooi er nog wat kokos- en limoenrasp overheen en de taart is klaar om gegeten te worden! Eet je de Frisse kokos-limoencheesecake met meringue niet gelijk op? Bewaar de taart in de koelkast. Zelfs een paar puntjes invriezen is geen probleem. 

Puntje cheesecake limoen-kokos bovenaf

Ben je nog op zoek naar een fijne standmixer met meer functies dan alleen mixen? Dan kan ik je de Kenwood Chef KVC3170S absoluut aanraden! Bestel ‘m via Coolblue.nl en je hebt hem morgen al in huis. De veelzijdigheid van deze alleskunner is een toevoeging voor in je keuken. Naast alleen de standmixer met bijbehorende attributen heb je dus ook een blender en gehakt molen. Wat ik ook nog een pluspunt vind is dat de spatdeksel van deze Kenwood echt helemaal afsluit. Bij andere machines is dat vaak niet het geval en stuift alsnog het bloem door de hele keuken of zit je muur vol met slagroom spetters.Brooddeeg, slagroom of cakebeslag hij mixt het met gemak. Een standmixer is echt een must voor op je aanrecht als je graag bakt, ik zou echt niet meer zonder kunnen. Check deze link als je nog meer informatie over de machine wilt lezen.  

Kenwood incl alle onderdelen

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Lemon meringue cheesecake 
Limoen-pistache taart met witte chocolade drip

Deze machine van Kenwood heb ik gekregen van Coolblue en ruil voor dit artikel.

Liefs,
Eefje

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.