• Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
0
Eefsfood
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Logo
0
Logo
Blog Persoonlijk

Veel gestelde vragen over intermittent fasting deel 3!

Eefje
20 reacties
16 augustus 2018
Veel gestelde vragen over intermittent fasting deel 3!

Er zijn de laatste tijd echt bergen met vragen op mij afgekomen betreft intermittent fasting. Veel vragen welke ik al in eerdere blogs heb behandeld of direct heb beantwoord. Maar ik merk toch dat dit niet genoeg is en pak het graag nog een keer opnieuw aan. Voor de fanatieke lezer zullen er dus dingen een herhaling zijn. Ook ga ik het een beetje anders doen dan de vorige twee edities. Ik maak er dit keer een eigen verhaal van waar de antwoorden van de meest gestelde vragen in beantwoord worden. Ben je er klaar voor? Komt ie: veel gestelde vragen over intermittent fasting deel 3!

Voor ik begin wil ik zeggen dat ik alles vertel uit eigen ervaring. Ik heb géén extra kennis of kunde vanuit een studie of iets dergelijks. Dit wil ik heel graag duidelijk hebben! Wat ik doe wil dus niet zeggen dat dat bij jou ook precies zo werkt. Ik vind het tof als ik je ermee kan inspireren of helpen maar thats it!

Wondermiddel?

Is intermittent fasting een wondermiddel om af te vallen? Nee! Want anders zou iedereen het wel doen. Ik vind het zelf ook absoluut geen dieet maar een goed hulpmiddel. De enige manier om af te vallen is om minder calorieën in te nemen dan dat je verbruikt, zo simpel is het. IF betekent niet meer dan vasten met onderbreking. Je hebt verschillende manieren om het toe te passen maar om daar meer over te lezen wil ik je het wereld wijde web aanraden. De manier die ik toepas is de meest gebruikte manier. Ik eet 16 uur op rij per dag niet en tussen de overige 8 uur eet ik wel. Ik ‘mag’ dus alleen eten tussen 12 en 20h. Dit is het meest praktisch. Eet jij liever tussen 10 en 18h of tussen 15 en 23h? Lekker doen! Je lijf heeft geen tijdklok in zich dus daar heeft het niet mee te maken. 

Hoe ben ik begonnen?

Dan wordt ook vaak gevraagd hoe ik ben begonnen? Er moest iets gebeuren aan mijn gewicht. Ik hoorde ergens over IF, toen ben ik mij een beetje gaan inlezen. Al heel snel had ik het idee dat dit voor mij weleens zou kunnen werken. Ik begon te denken hoe ik dit zou toepassen en vervolgens koos ik een dag om ermee te beginnen. Hier gingen ongeveer 2 weken overheen. Ik ben zonder hulp van iemand of schema begonnen. Ik wilde dit mezelf eigen maken en dat ging al heel snel heel goed. Na 3 dagen vond ik het echt al heel fijn. Het gaf mij gelijk de rust die ik hoopte te krijgen. Buiten de tijden wordt er gewoon niet gegeten. Lekker zwart/wit, hou ik van! Maar hoe werkt het dan? Door het beperken van de tijden waarin ik mag eten zorgt dat er voor dat ik zonder moeite minder eet. Ik kan wel zeggen dat ik de meeste dagen maar 2 maaltijden eet met een kleine lunch, snack of soms helemaal niets tussendoor. Andere dagen zijn het er 3 maar dan vaak iets minder grote maaltijden. Ik ga persoonlijk echt veel beter op 2 flinke maaltijden dan 3 of 4 kleinere maaltijden. Ook dacht ik in het begin te gaan letten op wat minder koolhydraten binnenkrijgen. Dit heb ik eigenlijk heel snel losgelaten, ik dacht daar toen nog anders over dan nu. Onlangs had ik een college over koolhydraten. Feiten en fabels daarover en meer. Het artikel kun je hier lezen!

Honger?

Heb je dan niet heel veel honger elke ochtend? Nope! Er zijn zeker ochtenden bij dat de klok wel lijkt stil te staan. Maar 9 van de 10 keer heb ik hier geen last van. Dan zit er ook nog een verschil tussen echte honger of gewoon trek en zin hebben in eten. Dat laatste heb ik vaker dan echte honger. Ja, het kan even wennen zijn. Bij mij ging dat dus heel snel, bij de ander duurt het een paar weken en weer een ander komt nooit op dat punt. Ik voel me echt wel fris in de ochtenden en kan mij best goed focussen. Ook heb ik weleens dagen bijvoorbeeld dat ik om half 12 de deur uit moet voor een afspraak. Dan komt het regelmatig voor dat ik om 14h thuis kom en denk ik ga maar eens wat eten. Afleiding in de ochtend kan heel goed helpen wanneer je meer ‘last’ hebt van honger in het begin. Wat ik dan eet loopt heel erg uit één. Dit is niet per se een ontbijt maaltijd kan ook een lunch zijn. Kan een broodje met kaas zijn, een bak yoghurt met granola, havermout, croissantje of een salade. Alles eigenlijk.

Wat drink je?

Hoe ik dat met drinken doe? Buiten mijn eettijden drink ik niets wat calorieën bevat. Dus wel: water, Spa, thee, zwarte koffie of Spa met een smaakje. Sommige die aan IF doen drinken wel light dranken maar dit doe ik niet. Ik eet trouwens wel suikervrije kauwgom maar volgens mij bestaat er tegenwoordig geen mint kauwgom meer met suiker. Ik ben door IF bijvoorbeeld dol geworden op zwarte koffie en espresso. Daarvoor dronk ik koffie eigenlijk altijd met melk maar ja dat ‘mocht’ niet meer in de ochtend. Nu vind ik een lekkere latte of havermelk cappuccino meer een soort traktatie of extraatje. 

De avonden

Dan de avond. Hier heb ik het meeste winst behaald! Ik ben een avond snaaier en er gingen nogal wat zakken chips, pakken koek en dozen ijs doorheen. Dit is nu echt niet meer aan de orde. Het komt niet eens echt meer in mijn hoofd op om aan iets lekkers te denken. Dit klinkt misschien als te mooi om waar te zijn maar dit is echt zo. Je eet best wel bewust je laatste hap van de dag en daarna denk je gewoon dit was ‘m weer voor vandaag. In het begin was ik wel bang voor veel honger wanneer je net in bed ligt. Dit is mij echt 100% meegevallen. Ik denk dat ik sinds ik ben begonnen (inmiddels 15 maanden geleden) 5 keer een knorrende maag heb gehad in de avond. Dat is dus te verwaarlozen. 

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn daar ook de uitzonderingen. De eerste 3 a 4 maanden heb ik geen uitzonderingen gemaakt. Ik wilde per se dat dit gewenning werd en ik het IF helemaal onder de knie had op mijn eigen fijne manier. Een situatie die ik mij nog heel goed kan herinneren van vorige zomer is dat we een familie bbq hadden en alles liep een beetje uit. Er was een super lekkere taart gebakken als toetje. Dit kwam pas rond half 9 op tafel. Geen taart voor Eef dus. Op dat soort momenten heb ik altijd voet bij stuk gehouden. En weetje, het koste mij eigenlijk geen moeite. Het is echt een mindset. Terwijl ik dol ben op taart en verder iedereen er wel van at. Ik dacht dan nou jammer mijn tijd is vandaag geweest en daarom eet ik geen taart nu. Ik zet wel een puntje apart en dan eet ik het morgen (bijvoorbeeld).  Zo ook met een spontane borrel met vrienden. Ik de hele avond aan de Spa en er wordt besloten een bittergarnituur te bestellen (dit vind ik nog 10 x lekkerder dan taart). Ik eet het niet, opnieuw met de gedachte ‘mijn tijd is geweest vandaag’. En hoewel ik super graag mijn tanden in een bitterbal had gezet was ik blij dat ik het zo makkelijk naast mij neer kon leggen en verder kon gaan met een gezellige avond. Omdat ik mezelf niks heb verboden in al die tijd is het eten van een bitterbal ook helemaal niet ver weg. Als dat een paar dagen later nog steeds in mijn hoofd zat stond ik bij de snackbar om alsnog zoiets te eten en was er niets aan de hand. Dat kan echt prima als je basis gezond eten is.

Er zijn natuurlijk ook avonden waar je van tevoren weet dat ze laat worden, diners, feestje of een avondje uit. Op deze dagen maak ik graag een uitzondering. Het is voor mij makkelijk om consequent te blijven zoals je hierboven kunt lezen. Wanneer je spontaan op avonden uitzonderingen gaat maken is het hek snel van de dam denk ik. Nu kies ik eigenlijk bewust van tevoren wanneer en waarom ik een uitzondering ga maken. En ik moet zeggen op de momenten dat je dat doet geniet je er echt extra van. Misschien klinkt dit een beetje neurotisch maar ik vind het fijn. Zoals ik al zei ik heb liever wel of niet dan een beetje. Van grijze gebieden ben ik niet zo. Maat houden is mijn valkuil als het om eten gaat. 

Sporten

Sinds januari 2018 ben ik er toch een beetje bij gaan sporten. Ik heb plezier gevonden in het zwemmen. Als snel deed ik dat 2 of 3 ochtenden per week. De ene keer om 7h ‘s ochtends al (dan duurt het inderdaad heel lang voordat je eens mag eten) en andere keren om 9h of 11h pas. Voor minder dan 60 baantjes (25 meter bad) kwam ik het water niet uit. Vaak waren het er ook 80 of zelfs 100. Dit heb ik ook altijd op lege maag gedaan en daar heb ik nooit moeite of last van ondervonden. Dit zou anders kunnen zijn als je een paar ochtenden in de week krachttraining doet bijvoorbeeld. Ik kan daar alleen niets zinnigs over zeggen want daar heb ik zelf geen ervaring mee. 

Risico’s

IF is mega in opkomst en er wordt steeds meer over geschreven. Het gaat over het hebben van nog meer bepaalde voordelen voor je lichaam tot aan de twijfel of het wel goed voor je is op langere termijn. Over dat laatste krijg ik ook weleens vragen. In dat soort artikelen komt het eigenlijk nooit verder dan de twijfel. Daarom maak ik me daar eigenlijk niet druk om. Ik voel mij echt top hiermee en dat vind ik het belangrijkst. Ik skip geen bepaalde voedingsmiddelen uit mijn ‘dieet’. Ik eet echt alles wat ik wil. Natuurlijk met opletten want je kunt binnen die 8 uur ook heel veel slechte dingen eten. 

Ga je hiermee door?

Ja, voorlopig wel. Zoals je hebt kunnen lezen vind ik er meer voordelen aan zitten dan alleen dat het mij helpt met afvallen. Ik voel me er heel goed bij. Die rust is echt fijn. Ik vind het heerlijk dat als ik wakker wordt de eerste komende uren nog niet om eten hoeven te draaien. Als ik honger heb kan ik daar beter mee dealen dan ooit en ik heb ook nooit meer ‘shakie shakie ik moet nu wat eten anders ga ik van mijn stokkie’ momenten. Voor mij het is het ook makkelijk te doen qua werk. Het grootste deel van de week deel ik mijn eigen tijd in en voor mijn parttime baan hoef ik ook niet vroeg op. Ik krijg dan ook veel vraag hoe dit te combineren zou zijn met een wisselende baan in de zorg bijvoorbeeld? Of met een gezin thuis? Ik weet het niet. Wat dat betreft zit ik in de beste situatie om dit te doen denk ik. 

Keukenshoot verti Eef

Ik ben fan!

Maar dat wisten jullie al. Ik kan hier nog uuuuuren over door blijven schrijven maar ik ga het hierbij laten. Probeer het als je het wil proberen. Ik heb al tallozen berichten gekregen van lezers die het ook zijn gaan proberen en het heel fijn vinden. Anderen vonden het verschrikkelijk en zijn er na een paar dagen mee gestopt. Er zijn verder geen regels! Maak het jezelf eigen, dit heb ik ook gedaan. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, dit zijn alleen mijn eigen ervaringen. Stap naar iemand toe met echte kennis en kunde als je professionele begeleiding wilt en/of nodig hebt. 

En mocht je het je afvragen, natuurlijk heb ik ook momenten dat het allemaal niet zo makkelijk gaat. Maar die zijn gelukkig heel erg minimaal! Mocht je na het lezen van dit artikel alsnog vragen hebben mag je ze uiteraard altijd stellen.

Liefs,
Eef

meest gelezen
Delen:
geschreven door

Eefje

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl
20 reacties
  1. Nienke

    16 augustus 2018 20:06

    Hoi! Fijn artikel met veel info over if.
    Ik begrijp uit je blog dat je in principe iedere dag vast. Heeft dit geen effect op je metabolisme/stofwisseling? Je gaf zelf ook aan moeizaam af te vallen de laatste tijd.

    Beantwoord
    1. Eefje

      16 augustus 2018 20:35

      Dank je! Klopt dat heb ik gezegd. Maar dat kwam gewoon doordat ik teveel at. Simpele verklaring haha! Ik heb daar geen last van dus 🙂

      Beantwoord
  2. Vaya

    19 augustus 2018 10:33

    Het klinkt echt heel fijn! Ik merk dat ik echt dat “shakie shakie” heb als ik honger heb en eet soms hele avond om te eten..ik zou IF graag proberen alleen ik begin soms om 8 uur sochtends met werken en ben rond 7/8 uur in de avond thuis.. ik zou het echt moeilijk vinden om zo lang in de ochtend niks te eten (ook het idee dat ik dan niet goed kan concentreren) maar aangezien avond eten zo laat is zou dat met IF wel moeten.. twijfel! Misschien dat ik eens in een weekend of vakantie het kan uitproberen

    Beantwoord
    1. Eefje

      21 augustus 2018 10:36

      Hi Vaya, ik dacht dit in het begin ook. Maar ik kan mijn in de ochtenden echt prima concentreren. Je kunt het wellicht proberen of inderdaad in een vakantie periode beginnen om er misschien makkelijker aan te wennen.

      Beantwoord
  3. Suzanna

    31 augustus 2018 07:48

    Dankzij jou doe ik al 4 maanden aan IF. Ik eet tussen 10 en 18 uur. 7,5 kilo is er inmiddels af. Ik ga rustig door. De rust die het me geeft is het grootste voordeel. Ik ben door de week streng en in het weekend wat milder voor mezelf. Dit werkt voor mij. Héérlijk!

    Beantwoord
    1. Eefje

      31 augustus 2018 08:41

      Dit klinkt echt perfect! Heel tof om te horen Suzanna 🙂

      Beantwoord
  4. Marije

    13 mei 2020 10:56

    Hoi Eef, ik ben eergister cold Turkey begonnen met IF. Doel is minder suikers en afvallen. Gister mega dip doordat mijn lichaam aan het afkicken is van de suikers. Dat was even schrikken! Maar ben vanmorgen vol goede moed opgestaan en mag om 12 uur mijn eerste maaltijd weer. Vind het een uitdaging om te zien of ik het red deze leefstijl. Ik ben een zoetekauw en kan mij nogal laten gaan met al dat lekkers. Dank voor de info die je geeft erover. Helpt mij zeker!

    Beantwoord
    1. Eefje

      17 mei 2020 10:32

      Wat goed dat je het gewoon aan het proberen bent Marije! Ik ben benieuwd hoe het inmiddels gaat. Ben je al een beetje gewend? En dankjewel voor je bericht. Fijne zondag! Groetjes, Eefje

      Beantwoord
  5. Coco

    21 september 2020 00:12

    Hoihoi
    Ga het proberen 16/8..maar zwarte koffie vind ik niks ,,en wil smorgens toch koffie, mag ik er wel ongezoute amandelmelk in doen ?

    Beantwoord
    1. Eefje

      21 september 2020 01:02

      Hi Coco,

      In principe is het hele idee van dit dat je buiten die tijdstippen geen calorieën nuttigt. Dus ook geen ongezoete amandelmelk. Het is natuurlijk aan jou of je dat zo wil doen. Zelf ben ik zwarte koffie juist lekker gaan vinden hierdoor! Dus wellicht is het ook nog even wennen daar doorheen te komen. Succes! 🙂

      Beantwoord
  6. Miryam

    5 oktober 2020 20:26

    Dag Eef,
    Ik zou dit willen proberen maar koffie zonder melk lukt me dus echt niet. Is dit eigenlijk een probleem denk je?

    Beantwoord
    1. Eefje

      5 oktober 2020 21:02

      Hi Miryam,

      Het hele idee is om geen calorieën binnen te krijgen voor of na die tijd. Probleem is een groot woord maar het gaat voorbij aan het hele principe. Ik ben dol op zwarte koffie geworden door dit te doen haha. Succes!

      Groetjes, Eefje

      Beantwoord
  7. A

    31 januari 2021 18:19

    Mag ik oploskoffie van DE zonder melk en suiker nemen ik weet niet of in oploskoffie ook calorieen in zitten Mvg

    Beantwoord
    1. Eefje

      31 januari 2021 18:39

      Over wel of niet mogen doe ik geen uitspraken. Maar als je een oploskoffie gebruikt voor zwarte koffie of espresso dan zitten er naar mijn weten geen calorieën in en dat wil je hebben als het goed is.

      Beantwoord
  8. Yannick

    10 februari 2021 10:02

    Hey Eefje
    Ik ben net zelf begonnen met IF (16:8 schema). Ik ben zelf verbaasd over hoe goed dit schema te volgen is. Maar ik vroeg me wel 1 ding af…
    Ik ben vaak alleen thuis met mijn dochtertje die ik uiteraard niet mee laat vasten.
    Het gebeurt vaak tijdens haar maaltijden dat ik uit gewoonte een hap neem van haar eten (bijvoorbeeld om te proeven of het eten niet meer te warm is).
    Is door zo 1 hap je vastenperiode beëindigd? Is die ene hap genoeg om heel je stofwisseling op gang te zetten?

    Beantwoord
    1. Eefje

      10 februari 2021 10:26

      Hi Yannick, ik snap je punt! Ik ga hier geen uitspraak over doen. Ik ben geen kenner op dit gebied en daarvoor zou je deze vraag aan een expert moeten stellen. Ik heb hier alleen mijn ervaringen gedeeld. In mijn ogen is het eten van calorieën buiten je schema om ‘fout’. Zo heb ik het zelf altijd gedaan in ieder geval maar dit is geen sluitend antwoord op jouw vraag.

      Beantwoord
  9. Trea Meijer

    22 juni 2021 12:24

    Hi eefje,
    Duidelijk stuk wat je schreef, alleen zit ik met een vraagje, nl: mag je als je niet in je vasten uren zit wel koffie met zoetjes en melk?
    Vriendelijke groet Trea

    Beantwoord
    1. Eefje

      22 juni 2021 14:43

      Hoi Trea,

      Over wat wel of niet ‘mag’ doe ik geen uitspraken. Ik ben geen expert en deel alleen mijn ervaringen. Maar het is de bedoeling dat je geen calorieën binnen krijgt. Geen melk dus, zoetjes zou wel kunnen 🙂

      Groetjes,
      Eefje

      Beantwoord
  10. Valerie Spinnewyn

    6 oktober 2021 07:20

    Hallo Eefje, zou ik in de voormiddag een tasje soep mogen drinken( ik maak altijd mijn soep zonder vetstof, enkel groenten, water en vetarme bouillonblokjes) of een tasje thee(met fruitsmaak) anders lust ik dit niet;-) ben benieuwd, want ik zou binnenkort willen starten met IF, alvast bedankt voor de info, grtjs, Valerie

    Beantwoord
    1. Eefje

      6 oktober 2021 10:19

      Hi Valerie, ik heb deze artikelen alleen geschreven om mijn ervaring te delen. Ik ben expert of kundige op dit gebied. Geen calorieën zijn geen calorieën. Dat is waar ik me altijd aan gehouden heb, het is aan jou hoe je daarmee om wil gaan 🙂

      Beantwoord
Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vorig bericht

Afval update #11 Mentale groei maar geen kilo minder!

volgend bericht

Frambozenslof met slagroom en pistache

meest gelezen
58.884x bekeken

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem
41.976x bekeken

Kersen kruimel cheesecake

Kersen kruimel cheesecake
37.182x bekeken

Super snelle pasta met tomaat en burrata

Super snelle pasta met tomaat en burrata
19.685x bekeken

Tiramisu shortbread bars

Tiramisu shortbread bars
Over mij
Eefje met camera

Eefje

Hoi! Ik ben Eefje, 30 jaar en woon in Leiden. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn website.


Girl in a jacket
Vega maaltijd recepten
Maaltijden Recepten

Vegetarische lasagne met 4 soorten groente

680CB9CD-005F-4D6F-A513-A431BE478FA7-scaled
Maaltijden Recepten

Patatje paddenstoelenstoof (vega)

IMG_0256-1536x1024
Maaltijden Recepten

Gebakken gnocchi met doperwtensaus en feta

4719DE2A-8E69-415F-A573-6BEDC3A5FA5F
Maaltijden Recepten

Pasta met linzen-tomatensaus, spinazie en feta

DB15DCFB-0503-4316-A38D-E8B4B527B4A5-scaled
Recepten Salades

Spinaziesalade met falafel en feta

IMG_6840-1536x1024
Dit vind je misschien ook leuk
Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!
Blog

Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!

2 min leestijd
7 oktober 2018
Taart winnen
Blog

WIN EEN EEFSFOOD TAART!

2 min leestijd
1 februari 2017
Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!
Blog

Gesloten – Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!

2 min leestijd
30 september 2017
Red velvet taart
Bakrecepten Recepten Taart

Red velvet taart

2 min leestijd
18 augustus 2015
Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..
Blog Persoonlijk

Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..

5 min leestijd
24 oktober 2017
Luchtige chocoladetaart met krokante bodem
Bakrecepten Recepten Taart

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

1 min leestijd
5 april 2020

eefsfood

• bakt vooral zoet, eet het liefst hartig
• altijd eerlijk, tikkie perfectionistisch & enthousiast
• zakelijk? eef@highrollersagency.com | geen dm

Eefje | EEFSFOOD.NL
GODDELIJKE BANOFFEE TAART🍌 ⠀⠀⠀ Onlangs wa GODDELIJKE BANOFFEE TAART🍌
⠀⠀⠀
Onlangs was ik in een heel leuk zaakje waar ze allemaal heerlijke taarten hadden staan🎂 Ik nam heel standaard, net als de rest, appeltaart. Na de ‘lekker eensgezind’ opmerking dacht ik ja; wat maak ik weer een afgezaagde keus🍎 Ik switchte naar een punt banoffee taart. En dat bleek een goede, wát lekker!🤤 Het inspireerde mij om er zelf ook eentje te maken. En die is goddelijk gelukt kan ik je vertellen en machtig, dat ook! Dit heb je nodig voor 8-10 personen:
⠀⠀⠀
Bodem:
➡️300 gram Digestives
➡️125 gram roomboter
➡️1 el Ceylon kaneel
➡️Snufje zout
Vulling:
➡️1 blikje gecondenseerde melk
➡️2 bananen, in plakjes
➡️350 ml slagroom
➡️30 gram kristalsuiker
➡️1/2 el vanillepasta
➡️1 zakje klopfix (optioneel)
Topping:
➡️(70%) pure chocoladereep
⠀⠀⠀
🎂Maal de koekjes fijn en meng met de gesmolten boter, kaneel en het zout. Neem een springvorm van 18cm en bekleed deze met bakpapier op de bodem en acetaatfolie tegen de rand. Stort de kruimels erin en druk alles goed aan met een rand van zo’n 6 cm hoog.
⠀⠀⠀
🎂Maak de karamel (dulce de leche) door deze zo’n 2,5 te koken in een pannetje water. Ik raad aan dit een dag van tevoren te doen. Zoek deze methode even op als je die nog niet kent. Deze heb ok 2,5 uur laten koken. Laat afkoelen een verdeel een dikke laag op de bodem. Je hebt 3/4de van de hoeveelheid nodig.
⠀⠀⠀
🎂Maak af met plakjes banaan en stijf geklopte slagroom met suiker en vanille. Mocht je het niet vertrouwen kun je er een zakje klop fix doorheen doen! Maak af met geschaafde pure chocolade. Meteen aansnijden kan, maar 3 uurtjes koelkast maakt ‘m wat steviger. Aanvallen maar😍 Thank me laterrrr👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
Sla je het recept op? Zo kun je ‘m makkelijk terugvinden✅ Welke foto spreekt jou het meest aan? 1 of 2?👇🏻
⠀⠀⠀
#eefsfood #taart #instarecept #banaan #banoffee #slagroom #karamel #dulcedeleche #vanille #koekjes #roomboter #foodblog #nobaketaart #kaneel #banoffeetaart #heelhollandbakt #goddelijk #purechocolade
MORTADELLA BURRATA PIZZA🍕 ⠀⠀⠀⠀⠀ Comfo MORTADELLA BURRATA PIZZA🍕
⠀⠀⠀⠀⠀
Comfort food deluxe🔥
Dit is wat je nodig hebt👇🏻
⠀⠀⠀⠀⠀
➡️1 bol vers pizzadeeg*
➡️2 flinke el tomatensaus*
➡️8 kalamata olijven, gehalveerd
➡️20 gram grof geraspte parmezaan
➡️2 grote plakken mortadella (30 gram)
➡️1/2 kleine ui, in halve ringen
➡️1 kleine bol burrata
➡️3 tl verse pesto
➡️Grof gehakte pistache noten
➡️Zwarte peper
⠀⠀⠀⠀⠀
👉🏻Eerst alleen de saus op het deeg en dan 4 minuten bakken op 220 graden hete lucht. Uien, olijven en parmezaan erop en dit nog zo’n 8 minuten bakken. Afmaken met mortadella, burrata, pesto en wat pistachenoten voor een lekkere bite😍 Kan natuurlijk ook met andere basis pizzabodems!
⠀⠀⠀⠀⠀
Wie zou nu wel een puntje lusten??🙋🏻‍♀️ Sla je het recept ook gelijk op? Zo kun je ‘m snel terugvinden✅
⠀⠀⠀⠀⠀
*het deeg bestelde ik bij Crisp, dit komt vriesvers binnen❄️ Voor de saus nam ik basilico van Bertolli, die vind ik echt heerlijk🍅
⠀⠀⠀⠀⠀
#eefsfood #pizza #comfortfood #pizzadeeg #tomatensaus #instarecept #burrata #pistache #pesto #foodblog #pizzanight #ui #olijven #parmezaan #makingofreel #foodienl #receptenpagina
MIJN EETCLUB❤️ + OPROEP‼️ ⠀⠀⠀ Ik wee MIJN EETCLUB❤️ + OPROEP‼️
⠀⠀⠀
Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik hier een oproep plaatste voor een eetclub🍴 Alle credits voor @lterveld want naar aanleiding van haar post toendertijd, leek het mij een strak plan om zelf ook te doen. En wat bleek? Een mega succes!
⠀⠀⠀
Vanochtend kreeg ik een DM van iemand die nieuw is in Leiden en mijn post uit 2019 had teruggevonden📮 Ze vroeg of er nog ‘plek’ was? Nou is ons clubje van 5 al bijna 3,5 jaar onderweg en behoorlijk compleet. Er zijn zelfs al 2 eetclub baby’s geboren!!👶🏻 Maar, ik vond dit bericht wel dé aanleiding voor deze post.
⠀⠀⠀
Dussssss, zoek je ook een eetclub? Gebruik de reacties hieronder om elkaar te vinden. In Leiden of waar dan ook! Handig als je je reactie begint met je woonplaats, dat is makkelijker zoeken voor iedereen📍 PAK JE KANS EN MAAK ER WAT LEUKS VAN😍
⠀⠀⠀
Wij gaan binnenkort weer ons eigen eetclub concept ‘hervatten’. We waren meer een uit eet club geworden afgelopen tijd🥂 Binnenkort doe ik een ’Thema Tuesday’ in mijn stories en dan kun je er alles over vragen!
⠀⠀⠀
Ps. we denken nu al aan hoe we ons 5 jarige jubileum gaan vieren🎉
⠀⠀⠀
Eline, Sherelle, Henneke & Denise; jullie zijn de beste eetclub🥰
⠀⠀⠀
#eetclubleiden #eetclub
KERSEN KRUIMEL CHEESECAKE🍒 ⠀⠀⠀ Goed, dit KERSEN KRUIMEL CHEESECAKE🍒
⠀⠀⠀
Goed, dit recept deelde ik al in april ‘22👩🏻‍🍳 Het was een succes bleef een succes! Nu dacht ik dus, leuk om er ook een video bij te maken🎥 Wat blijkt? Heb ik toen al gedaan👀 Lekker suf! Maar ik vind ze verschillend genoeg om alsnog te delen + ik ben gewoon heel erg fan van dit recept en ik hoop jij ook! Maken = genieten❤️
⠀⠀⠀
NODIG VOOR 9 STUKS:
Bodem:
➡️150 gram Bastogne koeken
➡️50 gram Digestive koekjes
➡️60 gram roomboter
➡️1/4de tl zout
Vulling:
➡️400 gram A-merk roomkaas, nodig voor de stevigheid
➡️2 middelgrote eieren
➡️40 gram kristalsuiker
➡️1 tl vanillepasta- of extract
➡️1 blik vlaaienfruit kers (420 gram)
➡️rasp van 1 limoen, optioneel
Topping:
➡️85 gram zelfrijzend bakmeel
➡️80 gram kristalsuiker
➡️75 gram koude roomboter
➡️50 gram havermout vlokken
➡️1/4de tl zout
⠀⠀⠀
👉🏻roer/meng zo min mogelijk om zoveel mogelijk stevigheid te behouden. Met een spatel is nog beter dan een garde. In deze video heb ik dat niet top gedaan dus🤓 Daarom zakte mijn kersen erin. Anders blijven ze erop liggen. Voor de smaak maakt het 0 verschil, dus no worries.
⠀⠀⠀
✅Wil je het recept uitgebreid nalezen? Ga dan naar eefsfood.nl en zet ‘kersen kruimel’ in de zoekbalk om ‘m makkelijk te vinden. Hij is gewoon echt de bom💣 Sla je ‘m op? Dit recept kan me niet ver genoeg verspreid worden🥰 Heb jij ‘m als eens gemaakt? Laat van je horennnnn📢
⠀⠀⠀
Link naar het recept staat ook 24 uur na plaatsen nog in mijn stories👌🏻
⠀⠀⠀
#eefsfood #makingofreel #kruimelcheesecake #kersen #cheesecake #koekkruimels #havermout #oats #suiker #vanillepasta #roomkaas #creamcheese #receptenpagina #vanille #foodblog #taart #roomboter #bastognekoeken #heelhollandbakt #receptensite #digestives
FROZEN FOOD EETDAGBOEK; DAG 2!✌🏻 ⠀⠀ Joeho FROZEN FOOD EETDAGBOEK; DAG 2!✌🏻
⠀⠀
Joehoee ben ik weer! Vandaag deel ik een nieuw eetdagboek. Heb je die van gisteren ook gezien?🎥
⠀⠀
adv - Nog even in het kort; ik doe mee aan de Frozen Food Challenge van Iglo. Dit houdt in dat ik 48 uur zoveel mogelijk mijn eten bereid met producten uit de vriezer❄️ Dag 2 van de challenge en dit stond er op het menu👇🏻
⠀⠀
➡️Ik startte de dag met een frozen smoothiebowl. Ik nam een halve bevroren banaan, een handje bevroren ananas, een handje bevroren frambozen een gekookt bietje, 2 el havermout, wat kokosyoghurt, een scheut water en een scheut sinaasappelsap🍊 Dit ging in een kom en maakte ik af met granola🥄
⠀⠀
➡️Als lunch maakte ik twee volkoren wraps met spicy hummus, crispy chili olie, plakjes tomaat, ijsbergsla, rode ui en wat krokante veggie sticks van Iglo. Wraps bewaar ik ook in de vriezer als de verpakking eenmaal open is.
⠀⠀
➡️Ik had veel te doen vandaag dus ik maakte het mezelf makkelijk en ging voor een kant en klaar maaltijd; Tagliatelle met champignons. Ik deed er zelf nog wat spinazie bij voor extra groente en maakte het af met geroosterde pijnboompitten, parmezaan en ringetjes bosui. Vet lekker😍 Wist je dat diepvries spinazie evenveel vitamines bevat als gekoelde spinazie? Daar hoef je het niet voor te laten dus🌱
⠀⠀
➡️Als toetje haalde ik nog een stuk karamel shortbread met pecannoten uit de vriezer. Lekker met een kop kamillethee erbij❤️
⠀⠀
✅Ik vond het een leuke challenge! Heel overzichtelijk zo die 48 uur. Bekijk je ook nog even mijn eetdagboek van gisteren? Hopelijk heb ik je geïnspireerd om meer je vriezer te gebruiken rondom het bereiden van maaltijden! Meer recepten kun je terugvinden op de pagina van @iglonederland 🍴
⠀⠀
In samenwerking met Iglo
⠀⠀
#eefsfood #frozenfoodchallenge #allebeetjeshelpen #poweredbyiglo #ontbijt #diner #lunch #eetdagboek #pasta #frozensmoothiebowl #volkorenwrap #sla #veggiesticks #granola
FROZEN FOOD CHALLENGE❄️ ⠀⠀ Zoals jullie we FROZEN FOOD CHALLENGE❄️
⠀⠀
Zoals jullie weten gebruik ik mijn vriezer(s) heel graag om al mijn baksels in de te bewaren. Dat zijn er nogal wat!🎂 Naast al dat lekkers ligt er natuurlijk nog veel meer in. Maaltijden, fruit, snacks, brood & groente vooral🥦
⠀⠀
adv - 48 uur zoveel mogelijk eten bereiden met producten uit de vriezer. Of ik die uitdaging aan wilde gaan vroeg @iglonederland mij? Maar natuurlijk! Als je regelmatig met diepvriesproducten kookt ga je zo’n 47% voedselverspilling tegen. Wist jij dat? Ik vind het ook fijn omdat je veel beter kunt proportioneren. Dat is echt handig als je, zoals ik, voornamelijk voor jezelf kookt👩🏻‍🍳 Al met al; duurzaam dus! Met dit eetdagboek hoop ik je te inspireren📅
⠀⠀
➡️Ik had nog wat bevroren pancakes liggen, deze warmde ik op in een koekenpan. Ik bracht 2 handjes diepvries rood fruit, 2 el water & 1 tl maizena aan de kook🔥 Dit maakte ik af met ahornsiroop en geroosterd amandelschaafsel.
⠀⠀
➡️Na een lange wandeling was het tijd voor lunch. Ik had flinke trek! Hiervoor bereidde ik lekkerbekjes in de airfryer. Op een wit bolletje met sla, ingelegde venkel, yoghurtsaus & augurk. Smullen! De overige twee witte verse bolletjes heb ik gelijk in de vriezer gedaan👌🏻
⠀⠀
➡️Voor het avondeten bakte ik aardappels met schil, daarbij vega balletjes & rode kool met appel. Een beetje mayo kon niet ontbreken. Simpel en lekker! De rode kool wordt snel na het oogsten ingevroren. Hierdoor blijven alle vitamines behouden en is de diepvries versie dus een hele goede keus👍🏻 Meestal heb ik rode kool uit een pot, maar ik vind dit veel handiger en zelfs lekkerder!
⠀⠀
➡️Extra: haver latte, kamille- muntthee, ginger beer, water & een lekker sappig appeltje🍎
⠀⠀
Nou ben ik benieuwd; wat ligt er bij jou áltijd in de vriezer?👇🏻 Check het kanaal van @iglonederland voor meer diepvries inspiratie🍝 Morgen dag 2!
⠀⠀
In samenwerking met Iglo🐟
⠀⠀
#eefsfood #frozenfoodchallenge #allebeetjeshelpen #poweredbyiglo #pancakes #ontbijt #lunch #diner #roodfruit #eetdagboek #foodblog #receptinspiratie #rodekool #aardappels
Laad meer... Volg op Instagram
Privacybeleid. Copyright © Eefsfood
Met ♡ ontworpen door Studio Citypaper
Logo
  • Algemene voorwaarden
  • Cookiestatement
Logo
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Nieuwste recepten
21 december 2022

5 x Chai latte

5 x Chai latte
21 december 2022

Mijn 5 favoriete recepten van 2022

Mijn 5 favoriete recepten van 2022
20 november 2022

Gevuld speculaastaart met kaneelmousse en appel

Gevuld speculaastaart met kaneelmousse en appel
12 november 2022

6 x Heerlijke wortelcake

6 x Heerlijke wortelcake
9 november 2022

Noodles met aubergine op Aziatische wijze

Noodles met aubergine op Aziatische wijze
0
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees er hier meer over: cookiestatement
ik ga akkoord