Er komt geen ‘cheese’ aan te pas maar toch maak je deze taart op dezelfde manier. Verwacht ook niet het frisse zuurtje wat een cheesecake meestal wel heeft. Ben je fan van rijstevlaai? Dan is deze cheesecake van rijstepap met kersen en kaneel absoluut iets voor jou! Ik heb hem gemaakt met kaneel, speculaaskruiden en kersen maar met bijvoorbeeld limoenrasp en kokos zou ook heel lekker zijn!
RECEPT
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: ongeveer 1 uur
Wachttijd: 4 uur
Totale tijd: 5 uur
Wat heb je nodig? (4-6 personen)
Bodem:
• 115 gram crunchy havermout koekjes
• 30 gram roomboter
• 1 flinke tl speculaaskruiden
Vulling:
• 300 gram Hollandse rijstepap uit pak
• 1 middelgroot ei
• 50 gram kristalsuiker
• merg van een half vanillestokje
• 2 el losgeroerde crème fraiche
• 2 el kersenjam
Topping:
• kaneel
• kersenjam
Benodigdheden:
• hoge springvorm van 16 cm doorsnee
• bakpapier
• mengkom
• garde
• staafmixer met maalbakje
• steelpan
Zo maak je het!
1. Verwarm de oven voor op 130 graden hete lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
2. Maal de koekjes fijn samen met de speculaaskruiden. Smelt de boter in een steelpan en giet dit dan bij het koekjes mengsel. Mix dit nogmaals.
3. Stort de kruimelbodem in de vorm en druk dit goed aan tot in de randjes.
4. Doe dan alle ingrediënten voor de vulling bij elkaar en meng dit tot een glad beslag.
5. Verdeel de kersenjam in klontjes/stukjes op de bodem. Giet hier dan het rijstepap mengsel op.
6. Zet de taart eerst voor 30 minuten in de oven. Zet de temperatuur dan op 150 graden en bak de taart nog eens 30 tot 40 minuten.
7. Wanneer de randen lichtbruin bakken en ook stevig worden gaat het de goede kant op. De binnenkant zal altijd flubberig zijn waardoor je denkt dat hij nog lang niet gaar is. Dit stijft op wanneer de taart in de koelkast staat.
8. Laat de taart eerst 1,5 afkoelen op het aanrecht en zet de taart dan voor minstens 2,5 uur in de koelkast. Decoreer met kersenjam en kaneel. Eet smakelijk!
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Koffie-kaneel cheesecake met slagroom
– Chocolate chip cookie dough cheesecake