Bakrecepten

Brownie-speculaas bombe met truffel kruidnoten

De sint is alweer bijna het land uit maar ik kon het toch niet laten nog een themataart hiervoor te maken. Een brownie bodem met pecannoten, daarop een speculaasmousse en afgemaakt met chocolade ganache en kruidnoten. Dit samen vormt deze brownie-speculaas bombe met truffel kruidnoten! Maak je liever een dripcake? Dan verwijs ik je graag door naar mijn andere Sinterklaastaart. Welke je ook kiest? Veel bakplezier!
Bombe puntje

RECEPT
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 20 minuten
Wachttijd: 3,5 uur
Totale tijd: 4,5 uur

Wat heb je nodig? (8 punten)
Brownie
• 70 gram kristalsuiker 
• 60 gram roomboter
• 60 gram pure chocolade 
• 1 ei
• 1 handje pecannoten, fijngehakt 
• 25 gram zelfrijzend bakmeel
• 20 gram cacaopoeder
• snufje zout
• mespuntje baking soda
Mousse
• 500 ml slagroom 
• 14 speculaasjes (ongeveer 140 gram)
• 3 afgestreken eetlepels kristalsuiker 
• 1 vanillestokje, het merg ervan 
• 4 blaadjes gelatine 
Topping
• 1 zak truffelkruidnoten 
• 2 handjes witte chocolade kruidnoten 
• 140 gram pure chocolade 
• 110 ml slagroom 
• cacaopoeder (optioneel)

Benodigdheden:
• springvorm van 18 cm
• velletje bakpapier 
• 2 beslagkommen 
• keukenfolie 
• staafmixer + maalbakje 
• handmixer

Bombe verti

Zo maak je het!
1. Zet de oven aan op 180 graden. Zet hier gelijk de pecannoten in voor ongeveer 10 minuten. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. 

2. Smelt de chocolade samen met de boter in een steelpan op laag vuur. Meng in een andere kom de suiker, het ei en zout. Voeg hier dan het gesmolten choco/botermengsel aan toe en roer dit tot een glimmend mengsel. Voeg dan het bakmeel, de cacao en baking soda toe en roer het geheel tot een beslag. Voeg als laatst de pecannoten toe. Giet het beslag in de vorm en bak deze gaar in 20 minuten.

3. Giet de slagroom in een kom. Houd 2 eetlepels hiervan apart en doe dit in een steelpan. Zet de gelatineblaadjes te weken in koud water. Klop de slagroom lobbig samen met de suiker en het vanillemerg. Maal de speculaasjes fijn en mix deze door de slagroom. 

4. Verhit de 2 eetlepels slagroom in het pannetje. Knijp de gelatine uit en voeg deze hieraan toe. Zet het vuur uit en roer tot de gelatine is opgelost. Voeg dit al roerend toe aan het slagroom-speculaasmengsel. Bekleed een ronde en bolle beslagkom met doorzichtig keukenfolie. Maakt niet uit dat er vouwen en kreukels inzitten. Giet hier de speculaas mousse in, strijk dit glad en zet de kom in de koelkast. 

5. Als de brownie uit de oven komt haal je de ring er vanaf zodat het sneller afkoelt. Wanneer de brownie is afgekoeld leg je deze op zijn kop op de mousse. Druk zachtjes aan. Let dus op dat je een kom gebruik die goed aansluit qua doorsnede met de brownie bodem. Je kunt makkelijker de brownie bijsnijden dan de bol mousse groter maken. 

6. Laat de taart voor een uurtje of 3 in de koeling staan zodat deze kan opstijven.

7. Smelt de chocolade samen met de slagroom en roer dit tot een glanzende massa. Zorg dat je dit niet warm over de taart heen giet maar wanneer het zoveel mogelijk is afgekoeld. De ganache is niet heel dun dus help met een spatel om het goed te verdelen tot er rondom een dun laagje zit. Je kunt het best de taart eerst op een kommetje zetten met een bord eronder. Zo valt alle overtollige ganache er vanaf.

8. Zet de taart dan voor een kwartiertje terug in de koelkast zodat de ganache een beetje kan opstijven. Bekleed hem dan volledig met truffel kruidnoten en een randje witte kruidnoten. Puntjes snijden is een ramp, maar dat maakt hem niet minder lekker. Eet smakelijk!

Bombe puntje eruit

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Koffie-kruidnoot havermout
Sinaasappel cheesecake met kruidnotenbodem

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.