Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..

Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken.. Al een tijdje vraag ik mezelf af. Moet ik hier wel of niet een blog over schrijven? De gedachte dat mensen dit misschien als ‘zielig verhaal’ vinden overkomen heeft mij toch een beetje tegengehouden. Het duurde even voor ik dacht: ‘Ja, maar dit is mijn eigen blog, en ik kan delen wat ik wil. Je hoeft het niet te lezen’. En daarbij moet ik me natuurlijk niks aantrekken van de mening van anderen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Even een kleine toevoeging alvast; ik mag en kan door Eefsfood heel toffe dingen doen en meemaken en dat vind ik echt fantastisch. Dat staat helemaal los van de rest van deze blog. 

Plan de campagne

Eind 2016 besloot ik om meer te gaan focussen op mijn blog. Het plan was om in ieder geval  in januari ELKE DAG een nieuw recept of artikel te plaatsen. Ik wist toen natuurlijk al dat dit op langere termijn niet vol te houden zou zijn, maar ik wilde het eerst een maandje testen. Wat het zou doen met het verkeer en de bezoekcijfers op mijn blog. Het hielp! Een record van bijna 7000 unieke bezoekers. Ik was blij! Ik dacht het begin is daar. In februari uploadde ik niet dagelijks. Het resulteerde in 6000 bezoekers, dit vond ik ook wel logisch want ik had immers niet dagelijks gepost. Ik dacht nog steeds dat dit het begin was van ‘definitieve’ groei van mijn blog. Ik wil nog even benadrukken dat 7000 best veel is, maar in de blog wereld stelt het niet zoveel voor volgens mij.

Toen werd Leroy mijn stagiair en maakte we samen een mooi upload schema. Hij schreef 2 hotspots per week voor eefsfood.nl en ik maakte 3 recepten. Voor zo’n 4 maanden lang kwamen er 5 nieuwe dingen per week online. De groei bleef uit, sterker nog het werd minder. Ik baalde ervan. Ik snap dat met groei een hoop geduld komt kijken maar dit was toch wel echt het moment dat er iets moest gebeuren. Ik had nooit eerder zulke steady maanden wat uploaden betreft. Straks is Leroy weg en sta ik er weer alleen voor. Hoe ga ik dan in vredesnaam voor groei zorgen als het nu al niet lukt?

Onverwacht ‘succes’

Ik schreef een blog over het beginnen met Intermittent Fasting. Dit artikel werd voor mijn doen echt verrassend vaak (joepie!) gelezen. Afvallen spreekt natuurlijk heel veel mensen aan, maar dat het zo goed gelezen zou worden had ik nooit gedacht, laat staan verwacht. Was dit eenmalig of niet? Dit bleek van niet. Update 1, 2 & 3 werden ook goed gelezen. De updates heb ik zeker niet geschreven omdat ik wist dat het zou scoren maar echt omdat ik het tof vind deze ervaringen met jullie te delen. 

De zomermaanden waren aangebroken en ik besloot een soort blog vakantie in te lassen. Eigenlijk wilde ik dit niet maar er waren genoeg redenen om dit wel te doen. Ik had er vrede mee en de verbouwing van mijn keuken had ook alle aandacht nodig. De bezoekersaantallen kelderden nog meer, maar hier heeft volgens mij iedere blogger last van in de zomermaanden. Dit ging eigenlijk compleet volgens verwachting dus. 

Eef, hallo joehoee!

Je probeert met toffe recepten en artikelen te komen. Gerechten die makkelijk te maken zijn of recepten die gewoon zo lekker zijn dat iedereen het wil maken en dus ook een kijkje neemt bij het recept. Ik merkte dat ik hier op een gegeven moment teveel mee bezig was. Zou het wel scoren of kan ik beter iets anders bakken? Eef, hallo joehoee! ‘Weet je nog dat je deze blog bent begonnen omdat je het vooral heel leuk vindt om te laten zien wat je allemaal maakt in de keuken’. Ja dat is al 3 jaar geleden, en nu is Eefsfood mijn bedrijf. Waar ik hopelijk ooit van kan leven. Niet zo gek dat ik juist nu graag wil groeien toch?

Na een paar keer gehoord te hebben ‘het bereik op je blog is helaas niet voldoende voor een samenwerking’ ben je dat ook wel zat. Het was en is eigenlijk nog steeds een tweestrijd in mijn hoofd. Gelukkig is de 50/50 inmiddels 80/20 denk ik. Vaker denk ik nu, Eef blijf dit uit plezier doen en pieker niet teveel over die bezoekers. Gelukkig zijn er ook zat bedrijven die niet zo erg gericht zijn op mijn bezoekersaantallen en zien meer de waarde in van mijn Instagram pagina bijvoorbeeld. Zo zijn er al best wat toffe samenwerkingen tot stand gekomen. 

Wat doe ik verkeerd?

Maak ik teveel taalkundige fouten op mijn blog? Is dat wat ik maak oninteressant of gewoon niet leuk? Is mijn site wel goed en handig ingedeeld? Doe ik iets fout, of zelfs niet om het bereik te vergroten? Ondanks dat ik er nu wat beter en misschien objectiever naar kijk schiet de vraag ‘wat doe ik verkeerd?’ toch echt weleens door mijn hoofd. Terwijl ik regelmatig wordt overspoeld door positieve reacties blijft het ‘negatieve’ (wat dus niet lukt in dit geval) vaak meer hangen dan de toffe dingen. Waarom is dat toch zo? Al die toffe reacties zijn toch veel leuker? Richt je daarop! 

Jullie zijn te gek!

Jij, die dit leest, bedankt! Bedankt dat je met enige regelmaat mijn blog bezoekt. Bedankt dat je mij weleens een mailtje of privé berichtje heb gestuurd. Bedankt voor het enthousiasme. Bedankt dat je weleens een recept van mij heb gemaakt en met trots een foto hebt opgestuurd. Dit alles is mij het meeste waard en maakt het bloggen zo tof. Bedankt, echt!

En toch vind ik het fijn deze blog geschreven te hebben en dat ik het voor nu even kwijt ben. Ik weet dat een succesvolle blog je niet zomaar aan komt waaien en dat je er hard voor moet werken. En dat je je ook niks moet aantrekken van al je collega bloggers die als een speer aan het groeien zijn. En ik mijzelf soms betrap op de gedachte ‘waarom zij wel en ik niet’. Ik gun het ze echt allemaal van harte en je hebt er zelf al helemaal niks aan om zo te denken. 

Tips of opbouwende kritiek zijn welkom in de reacties.

Liefs,
Eef

42 reacties op “Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..

 1. Mooie blog Eefje! Als beginnend blogger ben ik dan weer jaloers op jouw aantal volgers en bezoekersaantallen, en is er bij mij nog veel werk aan de winkel. En zo staan we allemaal ergens anders, op de trap met ‘aantal volgers & succes’. Nu heb ik zelf liever 200 volgers die actief volgen, dan 2000 die niks doen met mijn content. Helaas denken opdrachtgevers hier soms anders over, en dat is balen. Maar keep on the good work, want er zijn genoeg mensen – waaronder ik – die genieten van jouw werk, recepten en blogs!

  Liefs Petra

  1. Dankjewel Petra! Dat is ook precies waarom ik even getwijfeld heb. Ik wil hier absoluut geen andere mensen mee voor hun hoofdstoten en doen alsof 7000 mensen weinig zijn. Het gaat echt om de struggle dat iets niet lukt. Bedankt voor je lieve reactie. Veel succes met jouw blog ook. Liefs, Eef

 2. Eef je doet het hartstikke goed!! Maar ik snap je struggles! Ik denk dat iedere bloggers weleens zijn twijfels heeft als de bezoekersaantallen weer even dalen.. Maar gelukkig komen we nu weer in een heeule goede tijd! 🙂

  Maar dat sommige mensen je misschien nog niet weten te vinden wil natuurlijk niet zeggen dat je content niet goed zou zijn.. Het is tegenwoordig zo moeilijk om tussen alle grotere bloggers een beetje gevonden te worden… (zonder daarin ook veel geld te investeren en mega commercieel te worden..)

  Ga lekker door met wat je aan het doen bent Eef want je doet het super leuk! XXX

  1. Lief! Ik weet ook dat er zoveel dingen bij komen kijken. En dat het echt geen makkie is. Het is ook niet per se dat ik denk dat het slecht is maar als het zo niet lukken ga je het toch ‘zoeken’ in de kleinere dingen en daar kan ik uren in mijn hoofd mee bezig zijn. Jij weet er vast ook van alles van. Bedankt voor je reactie! Ik ga gewoon lekker verder en hoop dat het alsnog gaat komen. Liefs!

 3. Ik kan mij zo plaatsen in hoe je je voelt! De laatste tijd denk ik ook echt van joh waarom zou ik dit recept plaatsen, er zijn al zoveel bekende Bloggers die dit doen en why should I? Maar ik denk dan maar weer van joh ik heb er plezier in en misschien ooit word de blog groter maar voor nu is het prima. Ik haal net als jou die positieve energie uit de leuke en enthousiaste berichtjes en dat maakt het voor mij ook dat ik zekers door ga. Zoals velen al hebben gezegd: ga zo door!!
  Xx

 4. Zo herkenbaar! Ik heb dit ook gedacht, maar besloten dat ik dit voor de lol doe en het dus vooral leuk moet zijn. Makkelijk praten met een baan ernaast, maar ook een enorme bevrijding om niet meer te focussen op bezoekersaantallen! Doe gewoon je ding, authentiek zijn is veel fijner dan jezelf in een mal proppen waar je niet in past!

  1. Dat is vast een fijn besluit geweest! Ik ga het ook wat meer afstand van doen. Brengt vast een hoop rust. Maar gaat wel even wat tijd overheen voor me dat gelukt is natuurlijk. Bedankt voor je berichtje! Liefs, Eef

 5. Oh, dit is zo herkenbaar Eefje! Ik merk als snel dat alles inzakt als ik even geen energie en aandacht in mijn blog steek. Het is gewoon hard werken om groot te worden en niets komt zomaar aanvliegen. Ga vooral zo door, jij komt er wel!

 6. Lieve Eef, ik heb je zien groeien tot waar je nu bent. Ik weet dat je heel goed bent in twijfelen maar ik zie zeker dat je eigenlijk goed weet wat je wil. Blijf bij jezelf, probeer negatieve gedachten te negeren en je ideeen en leuke plannen uit te voeren zoals alleen jij dat kan. Ik weet niet of je dan meer bezoekers krijgt maar je kan er dan veel meer van genieten en dat gun ik je enorm! Dikke zoen van Carmen.

  1. Wat super lief Carmen! Ik heb tijdens mijn vakantie ook wel besloten dit zoveel mogelijk los te laten. Maar tussen besluiten en het ook echt helemaal doen zit even wat tijd. En ja, ik kan eindelijk twijfelen. Ook niet super handig! Ik ga lekker verder want ik vind het zo leuk. Bedankt voor je lieve woorden! Liefs

 7. Hoi Eefje,
  Ik vind het juist heel krachtig dat je je kwetsbaarheden op tafel legt!
  Ik vind je bakrecepten altijd super en erg vernieuwend, ook je foto’s zijn erg mooi!
  Als tip wil ik je meegeven om je blog misschien nog meer een persoonlijke touch te geven. Bijvoorbeeld een vaste rubriek, een waarvoor lezeressen naar jouw blog komen! Dus bijvoorbeeld bakvideos, proefvideo’s, of bedenk iets geks en vernieuwends… handige baktips bijvoorbeeld of How to video’s (chocolade temperen, hoe doe ik dat?)
  Of wat mij ook leuk lijkt om te zien, zo’n technische opdracht net als bij heel Holland bakt. Dat iemand anders iets moet verzinnen voor jou en jij het dan moet bakken?
  En… denk groots!! Een Eefs food event, waarom niet?! Het lijkt me heel leuk om kennis te maken met andere lezeressen en samen taart te eten (ik roep maar wat)
  Misschien is dit allemaal een beetje van de hak op de tak. Maar wie weet haal je er nog wat uit waar je wat mee wilt en kunt! Liefs Lynet

  1. Hi Lynet! Bedankt voor je uitgebreide reactie. Een heleboel voorbeelden die je noemt zitten al enige tijd in mijn hoofd. Met het ene ben ik al een soort van begonnen. Het andere wil ik graag uitwerken voordat ik eraan begin. De proef videos wil ik graag uitbreiden, ik vind dat echt mega leuk om te doen! Mijn 1000 ideeën zitten soms ook een beetje in de weg. Prioriteiten stellen kan ik steeds beter (volgens mij haha). Super bedankt voor je aanmoedigende woorden en ook de complimenten. Liefs, Eefje

 8. Lieve Eef, heel herkenbaar en ik zit ook met hetzelfde. Het is gewoon knoerende hard werken en ja wanneer doe je het goed en wat is goed? Te origineel en mensen zoeken het niet, te gangbaar en je bent een van de zovelen. En die duizenden ideeen, ik vind het lastig om daar ook een focus in te vinden. Dus ik begrijp je volkomen en als je het antwoord weet 😉 . Ik probeer de focus weer wat meer op het plezier te richten en mijn eigen weg vast te houden, doen wat ik leuk vind, waardoor er weer wat lucht komt. Maar de stap naar een echt verdienmodel… ik vind dat ook echt lastig. Misschien helpt koffie en cake een keer.

  1. Dankjewel Tessa! De 1000 ideeën zijn soms meer een last dan handig. Je bent zo enthousiast en je wilt alles. Prioriteiten zijn dan zoooo moeilijk. En wat je zegt over het origineel en te gangbaar, is helemaal waar! Daarom moet je inderdaad gewoon blijven doen wat je zelf leuk vindt. Ik ben hard bezig om dit lekker los te laten. Dat brengt me vast iets beters! Jij ook succes <3 Liefs

 9. Hoi!

  Ik wil even zeggen dat ik je blog met heeel veel plezier lees en al verschillende recepten heb uitgeprobeerd..
  Misschien en tip om meer video’s te plaatsen van het bakken van een taart..?
  Het liefst kwam ik bij je op bak les haha

  Xx

 10. Goed dat je de blog wel geschreven hebt! Heb helaas geen tips voor je, ik zit wel met deze vragen en twijfels.
  Denk dag het idd belangrijk is om jezelf eraan te blijven herinneren waarom je hier mee begonnen bent en dat je er zelf ook plezier aan blijft beleven.

  Tot slot: je blog en recepten etc zijn heel erg leuk, ik volg je met veel plezier 😊😘

 11. Eef je bent geweldig! En je recepten ook, je merkt dat er enorm veel passie in zit! Blijf lekker doen wat je leuk vind! Dat is tenslotte het belangrijkste.
  Liefs!

 12. Hoi Eef

  Ik ben geen keukenprinses (eigenlijk verre van dat) maar vind het super leuk om je blogs te lezen.Ik herken de eeuwige strijd met / tegen de kilos. Ik waardeer vooral je eerlijkheid en de manier waarop je schrijft. Ga vooral zo door en doe het voor jezelf. Dan zal ik proberen soms een recept te maken!

 13. Hee Eefje,
  Ik lees dat veel volgers het herkennen omdat ze zelf ook bloggen. Dat heb ik niet. Maar waar ik me wel heel erg in herken ben jij!! En dat is ook waarom ik je zo graag volg.
  En dat blijf ik doen! X

 14. Eef.

  Je bent onmeunig goed bezig. Doorpakken! En wil je best wat tips geven als je met je online (ver)marketing zit, als dat je helpen kan onder een kop koffie! En je voorstellen bij wat bedrijven voor catering klussen in Roffa 🙂

  X Claire

 15. Evert! Ik snap je twijfels, maar zoals met alle soorten werk is het het belangrijkste dat je er lol in hebt. Wellicht zou je overigens ook meer promotie kunnen maken via bladen in je favoriete stad 😉 Leids dagblad wil in komkommertijd wellicht wel een leuk artikeltje plaatsen over jou bak en kookkunst of over waar je jouw taarten kunt krijgen. Je kunt misschien ook kaartjes of die papiertjes/folietjes (die weleens onder zo’n taartje zitten) mee laten geven (waar dan dus je website op staat) in de restaurants waar men jou taart serveert. Wij lezen regelmatig mee, en duimen voor je!

 16. Hi Eef, je weet dat ik je pas sinds kort volg. Ik heb je gevonden via een prachtige foto op Instagram. Laat ik beginnen met te zeggen, dat ik in ieder geval vind dat je héél goed bezig bent. Je site ziet er top uit, vol lekkere recepten, je foto’s zijn prachtig en je bent enthousiast. Bovendien, werken met een stagiair, dat vind ik als hobbyblogger al vrij profi hoor 🙂
  Ik vind het goed van je, dat je deze blog geschreven hebt, want je volgers mogen ook best weten dat je soms twijfelt over en gefrustreerd raakt van het bloggen. Irritant voor je dat je statistieken niet groeien op de gewenste manier. Zeker als je er zo hard voor werkt. Ik weet hoeveel tijd het bedenken/maken/fotograferen/schrijven van blogposts kost. Je zou het liefst eer naar werk krijgen, maar die vlieger gaat helaas niet altijd op. Wat je vertelde over ‘intermittent fasting’ – tja, daar wordt op gezocht. Net als alles met VEGAN in de titel. De belangrijkste vraag is volgens mij- maakt dat jou ook happy? Vind je het leuk om daar over te schrijven? Volgens mij niet echt…Ik ben zelf ook wel eens in die valkuil gevallen hoor. Merkte ik dat de vegetarische recepten op mijn blog veel gelezen werden en ging ik vervolgens daar steeds vaker over schrijven (terwijl ik een mega-carnivoor ben :-)) Als ik je bio lees dan begrijp ik dat je banketbakkersopleiding je blij maakte (lijkt me trouwens ook gaaf zeg, maar dat terzijde). Ik zou zeggen, blijf vooral doen waar je zelf vrolijk van wordt. Als je alleen maar schrijft voor het krijgen van volgers, dan ben je op lange termijn volgens mij niet beter af. Dan doe je namelijk straks iets, waar je hart niet ligt…
  Dus – lekker blijven bakken, probeer niet teveel op anderen te letten (is/blijft lastig) en doe je eigen ding. Daar ligt je kracht en dat maakt jou uniek. Geniet van alle mooie dingen die je maakt. Ik ben fan en gun je al het succes van de wereld. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

 17. dag Eefje, doe gewoon wat je doet want jouw blog is altijd leuk om te lezen en je recepten daar ben ik gewoonweg jaloers van!
  Je bent iemand van de eerste blogs die ik volg en ja ik blijf het fantastisch vinden om hier een bezoekje te brengen. Weet je, je moet bloggen omdat je het graag doet en laat die bezoekers maar achterwege. Diegene die hier echt komen lezen, zijn diegene die zich interesseren in wat jij doet en dat is het leukste toch!
  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *