Blog

Hoe was mijn vakantie in Porto? + Tips!

En ik ben alweer thuis! Zo kijk je maandan lang uit naar een vakantie en zo is het alweer voorbij.  En wat heb ik het leuk gehad. Veel gezien, veel gedaan en heel lekker gegeten. De dingen die je volgens mij echt niet mag missen deel ik hieronder met je:

Geel muurtje Porto

Verblijf 
Via airbnb zijn wij bij Anna en Klaus terecht gekomen. Zij is Portugees en hij Duits. Ze wonen grotendeels in Duitsland maar gebruiken hun appartement in Porto als ze er zelf zijn. Lucinda, de moeder van Anna regelt alles op locatie. Zij ontving ons ook na een hele soepele reis. Van tevoren waren we hier niet zo van op de hoogte maar we bleken echt in de hoofdstraat van het oude centrum te zitten. Alles was heel leuk ingericht en de Portugese sfeer kwam gelijk op je af. Het was allemaal ook heel schoon en verzorgd. Beelden? Die kun je vinden aan het het begin van deze VLOGAnna is ook heel creatief en dit komt terug in zelfgemaakte items die in het appartement staan. Rua Das Flores 45, daar moet je zijn! 

Raam Porto EEFSFOOD

Openbaar vervoer
Je kunt gebruik maken van de metro maar ook van stadsbussen. De metro heb je sowieso nodig om van het vliegveld in de stad te komen. Wij hadden vooraf gedacht dat we dagelijks gebruik zouden maken van het OV. Je kunt 3 daagse kaarten kopen. Deze kun je 72 uur gebruiken na de eerste check in. Wij kochten op het vliegveld al 2 kaarten voor 3 dagen per persoon. Deze zijn €15,- per stuk. Achteraf waren we er goedkoper vanaf gekomen om de reisjes los te betalen. We maakte er veel minder gebruik van omdat we echt zo centraal bleken de ‘wonen’. Het gemak van zo’n kaart is dat je overal maar in kunt stappen zonder met muntjes te klooien. Dat is dan weer wel een voordeel als je het mij vraagt. 

Sao Bento metro Porto

Wat te doen?
– Bezoekje aan het strand. Verwacht van Porto geen strandvakantie maar een dagje (of een halve) strand is wel een leuke toevoeging aan je vakantie. Met de metro vanaf station Trindade kun je er in één keer heen (14 haltes geloof ik). Als je je zwemkleding meeneemt alleen om te zwemmen kan ik je vertellen dat je dat gerust thuis mag laten. De zee, oceaan dus (zelfs in het naseizoen) is KOUD!! Ik ben de moeilijkste niet en spring meestal overal in één keer in. Daar was nu een beetje moed voor nodig. Maar uiteindelijk toch koppie onder geweest natuurlijk.

Strand Porto

– Hop on hop off bus. Ja je leest het goed. 100% Toeristisch maar dat ben je ook gewoon. Volgens mij heb ik weleens gezegd dat ik daar nooit in zou gaan zitten. Maar na al die moeilijke straatjes en mijn geblesseerde voet die lopen nog steeds niet leuk vond was de beslissing snel gemaakt. Dit bleek een goede! Je kunt veel van de stad zien en als je bovenop de bus zit heb je ook nog een lekker zonnetje. Wij maakte gebruik van de Yellow Bus. Deze rijdt 2 lange routes en met een ticket van €15,- mag je daar de hele dag gebruik van maken. Uitstappen en opstappen wanneer je wilt. 

– Een port/wijn tour. Een specifieke tour kan ik jullie helaas niet geven. Wij deden er eentje waar ik nog steeds een beetje mijn twijfels over heb. Ik heb een hele leuke dag gehad maar de wijn/port speelde niet bepaald de hoofdrol. Check hier de VLOG van deze dag! Een prachtig boottochtje over de Douro was een hoogtepunt van deze tour.

Douro boottocht Porto

– Bezoekje aan het São Bento treinstation. Trek hier zeker geen dagdeel voor uit maar loop wel even naar binnen als je in de buurt bent. Het is prachtig!

Sao Bento Porto

Waar te eten?
– Puro 4050. Hier hebben wij de laatste avond gegeten en dit was ZO ZO LEKKER! Tartaar, burrata, gerookte mozzarella met een zoete paprika jam, perfect gebakken vlees met truffelolie en van die lekkere paddenstoeltjes en meer. Dit restaurant werd vaak getipt door jullie en ik snap helemaal waarom! Een sfeervol restaurant met een open keuken. Hier staan ze echt op heel weinig vierkante meter fantastisch eten uit te toveren. Zorg wel even dat je reserveert. Wij hadden keus tussen 20h of 22h. Echt, ga hierheen!

Puro 4050 Porto

– Cantina 32. Ook dit restaurant werd vaak getipt en ook hier is het nodig om te reserveren. Het bleek dat Cantina 32 echt 30 meter schuin tegenover ons appartement zat. Handig! Het is binnen erg donker maar ook super sfeervol. Een soort van fatsoenlijke foto maken zat er echt niet in, dus deed ik tegen al mijn ‘principes’ in maar eens de flits aan. Er lopen hippe obers rond met minstens net zulke hippe schorten. Toen wij gekozen hadden van de kaart werd ons eigenlijk aangeraden iets anders te kiezen. Dat deden we dan ook maar. De inktvis werd aangeraden. Mijn moeder is daar dol op en ik lust het eigenlijk pas sinds een jaar. Dit was echt goddelijke. Het waren gewoon kleine stukjes die rond dreven in een saus die ik nu ga proberen te omschrijven. Het was heel zuur, fris maar ook een beetje pittig. Er zat een hoop mosterd in en nog honderd andere smaken. Elke hap was bijzonder. We hadden ook gevulde portobello met geitengaas en nog allemaal heerlijke toppings. En we sloten af met deze friet (of patat) waar een dikke laag kaas op lag en waar balsamico mayonaise bij zat. De Sangria gaat hier minsten per 2 liter. Proost alvast!

Friet Cantina Porto

– Munchie. Op de eerste dag tijdens onze hop on hop off bus stapte we uit bij het strand. We hadden trek, en daar was Munchie. Kiezen van de kaart was moeilijk want er stonden heel veel lekkere dingen op. Ik zocht het op via Instagram en met de paar miljoen volgers die ze hebben nam ik gelijk aan dat het een grote keten is die over de hele wereld te vinden is. Later bleek het niet zo te zijn want we vroegen het aan de bediening. En ze zei dat er maar 4 of 5 van zijn. Je kunt hier simpele maar toch erg lekkere burgers eten. Deze worden geserveerd in een mandje met vers gebakken chips van aardappels met schil.

Munchie Porto kiezen

Ik ging de eerste keer voor een kipburger met gegrilde ananas. Later in de week zijn we nog een keer geweest en toen ging ik voor een sappige beefburger met bacon. En de sangria is ook heerlijk hier. Lekker koud en met een klein beetje bubbels.

Munchie burger gekozen

– Caldeireiros. Hier stonden we eerst ’s ochtends voor een dichte deur omdat we een klein navigatie foutje hadden gemaakt en dachten dat hier een ander tentje zat. We hadden nog geen eetplannen die avond en besloten hier te reserveren. Je kunt er terecht voor tapas en het personeel is heel vriendelijk. Dit kwam ook meerdere keren naar voren toen we wat research hadden gedaan. Ik ging niet voor tapas maar voor de peper steak. Misschien ziet het er niet fantastisch uit maar dat was het dus echt wel. Vlees perfect gebakken, lekkere saus, extreem dunne frietjes en de groente bij de rijst waren ook verrassend lekker. 

Peper steak

– Leitaria da Quinta do Paco. Ontbijten of je helemaal vol eten met eclairs? Dan moet je hier zijn! De ontbijtjes zijn hier wel aan de simpele kant. Al hebben ze ook panini achtige dingen. Maar als je een glas verse jus, een lekker yoghurtje, een vers broodje en een kuipje gezouten boter voor mijn neus zet ben ik helemaal blij. Die eclairs komen daarna wel. Ook hier zijn we later in de week nog een keer terug gekomen om alleen eclairs te eten. Ik heb die met karamel, lemoncurd en passievrucht op.

Eclairs Porto

– Padaria Ribeiro. Hoewel je echt overal broodjes, pastel de nata’s en andere to go etenswaren kunt kopen heb ik niet heel veel bakkerijen als deze gezien. Maar dit is er zeker eentje om even naar binnen te gaan. Het zit op een steenworp afstand van Leitaria da Quinta do Paco. Ze hebben brood, koekjes (heel veel koekjes) en andere zoetigheden. De eerste keer kocht ik een pastel de nata voor in mijn test. De laatste dag dat we in Porto waren liet ik een doosje met allemaal lekkers vullen. Dit koste bij elkaar €4,80. Ik vond het niet allemaal even lekker maar het is wel heel leuk om op deze manier van alles te proeven.

Zoetigheden Porto

Overige tips
– Kijkje bij de Douro. Wandel helemaal naar beneden tot aan de rivier. Ik denk dat dit het meest toeristische deel van de stad is. Maar het uitzicht is ook wel echt tof. Dit is wel wat je aan Porto doet denken als je er iets over op tv ziet of in een reisgids. Wij zijn met een bootje overgevaren en hebben een enkel tripje gedaan in het kabelbaantje.

View Douro Porto

– Klein stadspark. Als je je net hebt volgegeten met eclairs kun je gaan uitbuiken in een soort stadspark. Dit ligt hier vlakbij en is te vinden op het dak van een parkeergarage. Het is niet groot maar je bent gevoelsmatig wel even de drukke stad uit. 

Chillen park Porto

Ik hoop dat jullie het een leuke blog vonden om te lezen en dat ik jullie enthousiast heb weten te maken over Porto. Er is vast nog veel meer te zien. Maar zoals je misschien al had verwacht heb ik iets meer interesse in eten dan bijvoorbeeld musea. Ben jij nou ook een keer in Porto geweest en heb je nog andere tips? Laat ze hieronder achter in de reacties, misschien hebben de lezer van deze blog daar ook nog iets aan.

Liefs,
Eef

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.