Een hapje van deze sinaasappel cheesecake met kruidnotenbodem en je kan aan niks anders dan Sinterklaas denken. Het is misschien nog een beetje vroeg voor een sinterklaas recept, maar dit is gewoon heel erg lekker. En nu al een tip voor alle kruidnootjes die je overhebt en in 2018 nog in de kast vindt.
RECEPT
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Baktijd: 40 minuten
Wachttijd: 5 uur
Totale tijd: ongeveer 6 uur
Wat heb je nodig? (8 puntjes)
Bodem:
• 200 gram kruidnoten
• 65 gram roomboter
• 1,5 tl speculaaskruiden
• mespuntje zout
Vulling:
• 400 gram roomkaas
• 125 gram witte basterdsuiker
• 3 eieren
• 2 sinaasappels, het rasp ervan
• 1 vanilleboon, het merg ervan
Topping:
• 1 sinaasappel
• amandelschaafsel, geroosterd
• poedersuiker
Benodigdheden:
• springvorm van 18 cm
• velletje bakpapier
• garde
• steelpan
• staafmixer met maalbakje
Zo maak je het!
1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en zet de oven aan op 130 graden hete lucht.
2. Smelt de boter in een steelpan. Maal de kruidnoten fijn samen met de speculaaskruiden en het zout. Giet de gesmolten boter erbij en maal tot een plakkerig kruimel mengsel.
3. Stort dit in de springvorm en druk het goed en gelijkmatig aan.
4. Roer de roomkaas los met een spatel. Voeg dan de basterdsuiker, vanille en sinaasappelrasp toe. Meng dit tot een glad mengsel. Voeg 1 ei toe en roer tot deze is opgenomen. Herhaal dit ook met de andere 2 eieren. Giet het mengsel op de kruidnotenbodem.
5. Schuif de cheesecake in de oven voor ongeveer 40-45 minuten. Zet de oven daarna uit en zet de deur op een kiertje. Laat de cheesecake nog zo’n 20 minuten in de oven staan. Het klopt dat de binnenkant nog ‘vloeibaar’ is. Dit stijft nog op in de koelkast.
6. Wanneer de cheesecake op het aanrecht is afgekoeld zet je deze voor minimaal 3 uur in de koelkast. Decoreer de taart met sinaasappel, geroosterd amandelschaafsel en poedersuiker. Eet smakelijk.
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Stoofpeertjes cheesecake
– Perzik-limoen cheesecake