Bakrecepten

Citroen kwarktaart met bastogne-amandelbodem

Drie favorieten in 1 taart! Dol op lemoncurd, gek op kwarktaart en wie vind bastogne koeken nou niet lekker? Amandelschaafsel vind ik een top toevoeging aan zo ongeveer elk baksel. En samen met de havermout is het een goede combi om de standaard bastogne bodem een kleine twist te geven. Normaal kan ik best goed van mijn baksels afblijven maar deze citroen kwarktaart met bastogne-amandelbodem bleef maar Eefje roepen vanuit de koelkast. Met andere woorden ik vind dit echt een toptaart, ik hoop jij ook. 

Ik heb deze taart (foto) in een springvorm van 22 cm gemaakt maar eentje van 20 cm zou toch beter zijn geweest. De smaak is echt perfect maar ik probeer vaak zo min mogelijk gelatine te gebruiken. Dat was ietsje te weinig en er had voor het mooie nog een blaadje gelatine bij gemogen. Dit heb ik beide verwerkt in het recept dus als je die precies volgt komt het allemaal goed! 

Citroen kwarktaart EEFSFOOD

RECEPT
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 3,5 uur
Totale tijd: minimaal 4 uur

Wat heb je nodig? (8 puntjes)
Bodem:
• 150 gram bastognekoeken 
• 60 gram roomboter
• 40 gram havermout
• 1/2 tl speculaaskruiden 
• 30 gram geroosterd amandelschaafsel 
• mespuntje zout
Kwark vulling:
• 450 gram milde (magere) kwark 
• 200 ml slagroom 
• vanillemerg van 1 boon 
• 80 gram witte basterdsuiker 
• 1 zakje klopfix
• 3,5 gelatine blaadjes 
Lemoncurd:
• 70 gram roomboter in blokjes 
• 60 gram witte basterdsuiker 
• 1 ei 
• sap van 1,5 citroen
• rasp van 1 citroen

Citroen kwarktaart dichtbij EEFSFOOD

Benodigdheden:
• springvorm van 20 cm 
• keukenmachine om te malen
• steelpan 
• bakpapier 
• standmixer
• garde 

Zo maak je het!
1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal eerst de bastogne koeken helemaal fijn. Smelt dan de boter in een steelpan. Voeg de havermout, speculaaskruiden, bastogne kruimels en het geroosterde amandelschaafsel en zout toe. Roer dit door elkaar tot de boter goed verdeeld is. Stort het mengsel in de springvorm en druk dit gelijkmatig goed aan. Zet in de koelkast.

2. Zet de gelatine te weken in koud water. Pak de kom van de standmixer erbij en doe hier de kwark, slagroom, basterdsuiker, klopfix en vanille in. Zet dit met de garde op de hoogste stand voor ongeveer 8 minuten. Dit kan natuurlijk ook met een handmixer maar dan moet je zelf 8 minuten voor standaard spelen. Los de gelatine op in het aanhangende water + nog een extra el water, dit gaat het makkelijkst in een steelpan op laag vuur. Zet de mixer weer op de hoogste stand en giet heel langzaam de gelatine erbij. Giet dit mengsel op de koekbodem en zet dit terug in de koelkast.

3. Begin nu aan de lemoncurd. Doe de blokjes boter samen met het citroenrasp en sap in een steelpan. Verwarm dit op laag vuur tot de boter gesmolten is, laat dit niet te heet worden anders gaat het ei te vroeg stollen en krijg je klontjes. Meng in de tussentijd het ei samen met de basterdsuiker. Wanneer de boter gesmolten is giet je dit al roerend bij het ei suikermengsel. Vervolgens giet je het geheel weer terug in de steelpan. Zet het vuur halfhoog, breng aan de kook en blijf roeren met een garde voor een paar minuten. De curd gaat indikken en het is goed als het ongeveer de dikte van vla heeft.

4. Laat de lemoncurd afkoelen op het aanrecht. Wanneer de taart genoeg is opgesteven kun je de afgekoelde lemoncurd hierop gieten. Zet de taart dan terug in de koelkast voor nog 2 uur en dan is de taart klaar om aangesneden te worden. Eet smakelijk!

Citroen kwarktaart heel EEFSFOOD

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Mango-yoghurt taartje
Citroen ijstaart met bitterkoekjes

5 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.